2 evőkanál langyos vízben oldjuk fel az élesztőt, és hagyjuk 15 percig állni. Ekkor a víz habosodni fog, ami azt jelzi, hogy az élesztő aktív.
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra.
Tészta:
Tegyük egy nagy keverőtálba a lisztet, cukrot.
Egy másik tálban keverjük össze a tojást, a sütőtökpürét, 4 evőkanál vizet és 4 evőkanál olvasztott vajat.
Adjuk a nedves hozzávalókat és az élesztőt a szárazakhoz. Keverjük össze alaposan.
Takarjuk le a tál tartalmát egy konyharuhával és hagyjuk a tésztát kelni 30 percig, vagy amíg a mérete megkétszereződik.
Sütés:
Kenjünk ki vajjal egy kuglófformát.
Miután a tészta megkelt, óvatosan öntsük a kivajazott kuglófformába.
Hagyjuk a tésztát még további 1 órát kelni a formában.
Süssük a kuglófot a 200 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 45 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.
Karamellöntet:
Egy kis lábasban olvasszuk meg a 25 dkg cukrot 4 evőkanál vízzel. Amikor aranyszínű karamell alakul ki, óvatosan adjuk hozzá a tejet (vigyázzunk, mert fröccsenhet!).
Folyamatos keverés mellett főzzük addig, amíg a karamell teljesen feloldódik a tejben.
A kész karamell öntetet óvatosan öntsük a kuglóf tetejére.