Go Back
+ servings
Csokoládés-grízes kalács

Csokoládés-grízes kalács

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csokoládés-grízes kalács.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 644 kcal

Hozzávalók
  

a töltelékhez:

a kenéshez:

Elkészítés
 

  • Először a tölteléket készítjük el. A tejből és a búzadarából sűrű tejbedarát főzünk. Amíg még forró, beletördeljük a csokoládét, beletesszük a cukrot, a rumot és a sót. Kevergetjük, amíg a csokoládé fel nem olvad. Amíg hűl, bedagasztjuk a tésztát.
  • A tejet egy teáskanál cukorral, a tejszínnel és a vajjal összelangyosítjuk. Felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, beletesszük a tojássárgát, a maradék cukrot, a vaníliakivonatot, és a reszelt citromhéjat. A tésztát alaposan kidolgozzuk, lefedve a duplájára kelesztjük.
  • Lisztezett munkalapra borítjuk, lazán átgyúrjuk. A tésztát 6-7 mm vastagra kinyújtjuk, nagy téglalapot kapunk. A téglalapot hosszában négy egyforma csíkra vágjuk. Mindegyik csík közepére teszünk az időközben megszilárdult töltelékből.
  • A tésztacsíkok szélét összefogva rudakat készítünk, az illesztések alulra kerüljenek.
  • A tésztarudak végét szorosan összefogjuk, elkészítjük a négyes fonást a képen látható módon. Mindig a két szélső rudat tesszük középre, egymással keresztezve. A fonat két végét a tészta alá hajtjuk.
  • A fonatot sütőpapírral borított tepsire áttesszük. Nagyjából fél órát kelesztjük, a tetejét tojássárgájával lekenjük.
  • 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, 15 perc sülés után a tetejét alufóliával lazán letakarjuk.

Megjegyzés

Tálalás:

A Csokoládés-grízes kalács szeletelve is finom, de mi szeretjük egészbenis tálalni. A sütőből kivéve langyosan, frissen a legfinomabb, de másnapra sem veszít az ízéből.
Jó étvágyat a Csokoládés-grízes kalács-hoz!

Tápérték

Kalória: 644kcalSzénhidrát: 96gFehérje: 19gZsír: 20gTelített zsír: 11gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 6gTrans Fat: 1gKoleszterin: 93mgNátrium: 389mgKálium: 376mgÉlelmi rost: 4gCukor: 21gVitamin A: 702IUVitamin C: 1mgKalcium: 178mgVas: 5mg
Keyword kelt tészta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!