Go Back
+ servings
Karácsonyi fatörzs sütemény porcukorral megszórva, csokoládé bevonattal és cukormázzal készült piros bogyókkal, zöld levelekkel díszítve, ünnepi tálaláson.

Karácsonyi fatörzs

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Karácsonyi fatörzs.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 35 perc
Teljes idő 1 óra 5 perc
Fogás deszert
Konyha Francia
Mennyiség 6 főre
Kalória 863 kcal

Hozzávalók
  

a piskótához:

a krémhez:

Elkészítés
 

Piskóta

  • A cukrot és a tojások sárgáját fehéredésig keverem. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A lisztet a keményítővel és a sütőporral elszitálom, majd a tojáshabbal felváltva apránként és nagyon óvatosan a cukros tojássárgájába forgatom.
  • A tepsit olajjal kikenem, belefektetem a sütőpapírt, és olajjal ezt is nagyon vékonyan kikenem*.
  • A tésztát egyenletesen elsimítom a tepsiben és 8 percig sütöm az alsó-felső lángnál 200 °C fokra előmelegített sütőben.

Krém:

  • Egy kiterített konyharuhára porcukrot szitálok, majd a papírnál fogva leemelem a tepsiről a megsült piskótát és ráborítom. A papírt azonnal lehúzom a tésztáról és a konyharuhával együtt feltekerem a piskótát. Így hagyom amíg teljesen kihűl.
  • A tejszínből kb. fél decit félrerakok, a többit pedig felforralom. A hideg tejszínben simára keverem a keményítőt, és besűrítem vele a forró tejszínt. Lehúzom a tűzelyről, és még forrón belekeverem a nugátot. Hagyom teljesen kihűlni. A puha vajat nagyon habosra keverem a porcukorral, végül a kakaót is beledolgozom. Amikor kihűlt a nugátos krém, kanalanként hozzákeverem a cukros vajat, végül legalább fél órára behűtöm.

Összeállítás:

  • A kihűlt piskótát egyenletesen megkenem a krém egy részével, a maradékkal pedig bevonom. Csokoládédarabkákkal és ételfestékkel színezett, kristálycukorba forgatott marcipánnal díszítem.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Karácsonyi fatörzs-höz!

Tápérték

Kalória: 863kcalSzénhidrát: 83gFehérje: 10gZsír: 56gTelített zsír: 34gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 15gTrans Fat: 1gKoleszterin: 396mgNátrium: 418mgKálium: 164mgÉlelmi rost: 2gCukor: 51gVitamin A: 2000IUVitamin C: 0.4mgKalcium: 93mgVas: 2mg
Keyword Csokoládédarabok, Cukor, Díszítés, Étkezési keményítő, Francia konyha, Kakaópor, Karácsony, Liszt, marcipán, Nugát, Nugátos krém, Piskóta, Porcukor, só, Sütés, sütőpor, tejszín, Vaj
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!