Melegítsük elő a sütőt 190°C fokra. Kenjünk ki egy 38x25x2,5 cm-es sütőformát sütőzsiradékkal.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, az étkezési kakaóport és az instant espresso kávé granulátumot.
Egy 1 literes serpenyőben forraljuk fel a vizet és a vajat vagy margarint. Öntsük a lisztkeverékbe, majd egy kanállal keverjük el, amíg sima lesz. Keverjük hozzá a szódabikarbónát, a tejszínt és a tojást.
Öntsük a tésztát a sütőformába, majd süssük 18-23 percig, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tiszta nem marad. Hagyjuk kihűlni.
A krém elkészítéséhez egy 3 literes serpenyőben melegítsük fel az étkezési kakaóport, a vajat vagy margarint és a tejszínt, amíg forr. Vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a porcukrot, az instant espresso kávé granulátumot és a vaníliát. Keverjük simára a masszát, majd kenjük rá a kihűlt brownie-ra.