Go Back
+ servings
Mézes lepény

Mézes Lepény

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mézes Lepény.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 1 óra 15 perc
Teljes idő 1 óra 55 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 676 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a diós krémhez:

  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg dió darált
  • tej a dió főzéséhez
  • 25 dkg vaj szobahőmérsékletű

a mázhoz:

Elkészítés
 

  • A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával. A vajat, cukrot és tojásokat habosítsuk fel egy tálban. Adjuk hozzá a forró mézet és a tejfölt, majd fokozatosan keverjük hozzá a lisztes keveréket. Osszuk el az összegyúrt tésztát 5 egyenlő részre.
  • Mindegyik tésztalapot süssük aranybarnára 175°C-os előmelegített sütőben, kb. 8-9 percig.
  • A cukrot és a darált diót egy kis tejben főzzük fel közepes lángon, míg sűrű nem lesz. Hagyjuk kihűlni. Egy másik tálban habosítsuk fel a vajat, majd keverjük hozzá a diós masszát.
  • A kész tésztalapokat locsoljuk meg cukros-rumos sziruppal (külön előkészítendő), majd kenjük meg a diós krémmel. Ismételjük meg, míg az összes lapot és krémet fel nem használjuk.
  • Egy lábasban forraljuk a vizet és a cukrot, míg sűrű szirupot nem kapunk. Tetszés szerint adjunk hozzá kakaóport. Főzzük még néhány percig, majd vegyük le a tűzről és keverjünk bele egy dió nagyságú vajat.
  • A elkészített mázzal vonjuk be a lepényt.
  • A lepényt érdemes 2 nappal azelőtt elkészíteni, mielőtt felszolgáljuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mézes lepény-hez!

Tápérték

Kalória: 676kcalSzénhidrát: 77gFehérje: 9gZsír: 39gTelített zsír: 17gTöbbszörösen telítetlen zsír: 11gEgyszeresen telítetlen zsír: 8gTrans Fat: 1gKoleszterin: 92mgNátrium: 227mgKálium: 188mgÉlelmi rost: 3gCukor: 43gVitamin A: 799IUVitamin C: 0.3mgKalcium: 52mgVas: 3mg
Keyword Lepény, Magyar, mézes, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!