Go Back
+ servings
Hagyományos somogyi köttrétes tálalva, finom rétegekkel és aranysárga kéreggel.

Somogyi köttrétes

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Somogyi köttrétes.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 1 óra 45 perc
Sütés/főzés 25 perc
Teljes idő 2 hours 10 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 554 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A lisztet langyosítsuk meg, majd szitáljuk át és tegyük mély tálba.
  • Aktiváljuk az élesztőt langyos, cukorral édesített tejben. Ezt a keveréket öntsük a liszt közepén lévő mélyedésbe, és kovászt készítünk hozzáadott kis mennyiségű liszttel.
  • A maradék langyos tejhez adjuk hozzá a cukrot, a sót és egy tojásnyi zsírt. Verjük fel a tojásokat és keverjük el langyos tejben, majd ezt a keveréket is adjuk a kovászhoz.
  • Dolgozzuk össze az alapanyagokat, majd dagasszuk ki a tésztát, melyhez fokozatosan adagoljunk hozzá 1-2 kanál tejfölt. A tésztának simának, de kissé lágyabbnak kell lennie a hagyományos kelt tésztánál.
  • Amikor a tészta elkezd hólyagosodni és az edény falától is elválik, borítsuk ki lisztezett gyúródeszkára és osztsuk 2-3 cipóra. Ezt követően lapítsuk el mindegyiket kissé egy nyújtófával, majd kenjük meg a tetejüket langyos zsírral és hagyjuk pihenni meleg helyen, letakarva kb. 35-40 percig.
  • Egy vászonabroszra, amit jól megliszteztünk, tegyük az egyik cipót. Nyújtsuk ki a tésztát a kezünkkel, közben óvatosan húzogatva azt. Amennyiben a tészta szakad vagy nem rugalmas, hagyjuk még pihenni.
  • Amikor elértük a kívánt vékonyságot, locsoljuk meg egyenletesen langyos zsírral és tejföllel, majd szórjuk meg választott töltelékkel (pl. cukros mák, dió, túró, dara). Ezután tekerjük fel a tésztát.
  • Az abrosz egyik végét emeljük fel, és ennek segítségével göngyöljük fel a tésztát az asztal közepéig. Ismételjük meg a másik oldalával is, így a két felcsavart tészta találkozzon az asztal közepén.
  • Egy zsírozott tepsibe helyezzük a rétest, majd kenjük meg a tetejét langyos zsírral. Amikor duplájára kelt, tegyük közepesen forró sütőbe és süssük aranybarnára, kb. 20-25 perc alatt.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Somogyi köttrétes-hez!

Tápérték

Kalória: 554kcalSzénhidrát: 72gFehérje: 13gZsír: 23gTelített zsír: 10gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 9gTrans Fat: 0.003gKoleszterin: 60mgNátrium: 163mgKálium: 240mgÉlelmi rost: 3gCukor: 7gVitamin A: 238IUVitamin C: 0.2mgKalcium: 106mgVas: 4mg
Keyword Élesztő, Köttrétes, Kovász, Liszt, Tejföl, tojás, Zsír
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!