Ossza meg a cukrot két részre, az első 23 dkg, a második 14dkg.
Az almapürét keverje össze a 14 dkg cukorral és a vaníliás cukorral, és hagyja állni, amíg a cukor feloldódik. A hagyományos mártás ezen recept számára nem megfelelő, mert sok benne a cukor és a zefír darabos és túl édes lesz.
Oldja fel az agar-agart a vízben (nem cserélhető ki zselatinnal, mivel a tulajdonságaik különböznek, ezt az összetevőt az internetes boltokban találhatja meg, az ára megfizethető). Forralja fel a keveréket.
Adj hozzá 23 dkg cukrot, keverje össze és főzze addig, amíg a keverék nem lesz sűrű és ragacsos. Ha csepeg, akkor még nincs kész. Vegye le a tűzről és hagyja állni (40°C-on kezd sűrűsödni).
Térjünk vissza az almapüréhez, a cukor már feloldódott benne, most adhat hozzá egy tojásfehérje felét (nehéz pontosan kettéosztani, tehát ha nem pontosan a fele, ne aggódjon) és kezdjen el felverni.
Amikor a keverék elkezd fehéredni, adja hozzá a maradék tojásfehérjét és verje fel újra.
Folyamatos keverés közben lassan adja hozzá az agar-agar keveréket. 40°C-on az agar-agar elkezd sűrűsödni, ezért verje a zefírt ezen a hőmérsékleten.
Ezen a ponton hozzáadhat színezéket, ha szeretné. Cseppentsen néhány cseppet a zefírbe és keverje el, amíg egyenletes nem lesz.
Tegye a kapott zefír keveréket egy cukrásztasakba (ha nincs ilyen táskája, készíthet egyet egy sima papírlapból, amelyet kúp alakúra teker és vág egy lyukat a végén).
Egyenletes felületre, például egy deszkára vagy egy sűrű alátétre, amire a zefírt lehet tenni, szórjon porcukrot (ha nincs porcukor, használhat lisztet, nem olyan finom, de a zefír nem ragad hozzá).
Miután a zefír megtartotta a formáját, díszítheti, például csokoládé vagy nápolyi morzsával. Most használtam fahéjat is, az eredmény nagyon ízletes volt.
Pár óra múlva a zefír már fogyasztható. Ha minden helyesen volt elvégezve és a termékek minősége nem volt kérdéses, akkor a munkája eredménye egy klasszikus desszert lesz, puha, enyhén savanykás és illatos.