Hámozza meg a vöröshagymát, majd vágja apró kockákra.
Mossa meg a vörös lencsét és a kölest egy finom szűrőben. Tegye egy nagy fazékba, és öntse fel annyi vízzel, hogy kb. kétujjnyi vastagságban ellepje. Sózza meg a vizet.
Forralja fel a vizet, majd csökkentse közepes hőfokra és főzze a lencsét és a kölest 15-20 percig, vagy amíg mindkettő megpuhul. Ha kész, szűrje le a felesleges vizet és hagyja kihűlni.
Egy serpenyőben melegítse fel az olívaolajat, majd adjon hozzá aprított hagymát. Párolja 10 percig, míg a hagyma üveges nem lesz.
Az utolsó 2 percben keverje hozzá a paradicsompürét és a paprikakrémet a hagymához. Forralja fel a keveréket, majd vegye le a tűzről és szórja meg őrölt római köménnyel.
Keverje össze a fűszeres hagymát a lencsés köles keverékkel egy nagy tálban. Ízesítse sóval és borssal.
A kész masszából, vizes kézzel vegyen ki egy-egy evőkanálnyi mennyiséget és formázzon belőle gombócokat.
Tálalja a gombócokat egy szép tányéron, és kínálja mellé a kedvenc köretével.