Go Back
+ servings
Mallomars

Mallomars

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mallomars.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 1 óra 5 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 1 óra 20 perc
Fogás desszert
Konyha Amerikai
Mennyiség 8 főre
Kalória 1116 kcal

Hozzávalók
  

a kekszhez:

  • 25 dkg liszt
  • 6.5 dkg manduliszt
  • 1/2 teáskanál
  • 20 dkg vaj szobahőmérsékletű
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 15 dkg cukor

A mályvacukorhoz:

  • 15 g zselatin por
  • 2 dl víz hideg
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg kukoricaszirup világos
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 4 db tojásfehérje szobahőmérsékletű

A csokoládé bevonathoz:

  • 60 dkg csokoládé fél édes
  • 20 dkg vaj kockára vágott
  • 1 csipet

Elkészítés
 

Rövidkeksz:

  • Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra és bélelj ki 2 sütőlemezt sütőpapírral.
  • Szitáld össze a liszteket és a sót, majd keverd össze. Tedd félre.
  • Krémesítsd a vajat és a cukrot.
  • Add hozzá a tojást és a vaníliát, keverd össze.
  • Keverd össze a száraz és nedves összetevőket alacsony sebességen, amíg össze nem állnak.
  • Nyújtsd ki a tésztát 10mm vastagságúra, és tedd a fagyasztóba 10 percre.
  • Vágd kör alakúra (kb. 5cm átmérőjű) és süsd 13-15 percig, amíg az élek enyhén aranybarnák lesznek.
  • Hagyd hűlni a sütőlemezen 5 percig, majd tedd rácsra teljesen kihűlni.

Mályvacukor:

  • Áztasd be a zselatint 120ml vízben egy kis tálban és tedd félre.
  • Egy kis lábosban, cukorhőmérővel ellátva, keverd össze a cukrot, a kukoricaszirupot és 80ml vizet. Állítsd közepes-lángon.
  • Miközben a szirup melegszik, verd fel a tojásfehérjéket alacsony sebességen, amíg habos nem lesz. Add hozzá egy csipet sót.
  • Amikor a szirup eléri a 100°C-ot, növeld a mixer sebességét a maximumra és folytasd a fehérjék verését.
  • Amikor a szirup eléri a 118°C-ot, vedd le a tűzről és óvatosan öntsd a tojásfehérjékbe (a mixer továbbra is működik). Kerüld el, hogy a szirup érintkezzen a tál oldalával. Folytasd a tojásfehérjék verését.
  • Ugyanabban a lábosban olvaszd meg a zselatint. Miután folyékony lett, öntsd a tojásfehérjékhez.
  • Folytasd a tojásfehérjék verését, amíg a tál teljesen le nem hűl.
  • Töltsd a mályvacukrot egy nyomózsákba, amely 1A csőrrel van ellátva (vagy hasonló kerek csőrrel).
  • Nyomd a mályvacukrot a hűlt kekszekre, középen tartva a csőrt, és lassan emeld fel, hogy a mályvacukor "nőjön". Amikor majdnem eléri a keksz széleit, emeld fel a csőröket és ismételd meg, kisebb adagokban a tetejére.
  • Miután a mályvacukrot rányomtad, ha szeretnéd, gyengéden karamellizáld a tetejét egy fáklyával (ez opcionális). Tedd a kekszeket hűlni egy rácsra, amelyet sütőpapírral bélelt tepsire helyeztél, hogy a mályvacukor megdermedjen.

Ganache/Csokoládé Bevonat:

  • Egy vízfürdőben olvaszd meg a csokoládét és a vajat.
  • Miután az elegy megolvadt, keverj hozzá egy csipet sót.
  • Amíg a csokoládé még folyékony, öntsd rá a kekszek tetejére úgy, hogy minden oldalukat befedje.
  • Miután minden kekszre ráöntötted a ganachet, hagyd a csokoládét néhány órán át dermedni a tálalás előtt.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mallomars-hoz!

Tápérték

Kalória: 1116kcalSzénhidrát: 102gFehérje: 14gZsír: 74gTelített zsír: 43gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 19gTrans Fat: 2gKoleszterin: 132mgNátrium: 618mgKálium: 505mgÉlelmi rost: 8gCukor: 65gVitamin A: 1317IUKalcium: 88mgVas: 7mg
Keyword csokoládé, Csokoládé bevonat, Cukor, Kézi mixer, Kukoricaszirup, Mályvacukor, Mandulaliszt, Nyomózsák, Rövidkeksz, Sütőpapír, Tojásfehérje, Vanília kivonat, Vízfürdő, Zselatin
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!