A diót ledaráljuk, majd száraz hozzávalókat a liszt, porcukor, só, sütőpor, darált dió, reszelt citromhéj egy tálban összekeverjük, amit összemorzsolunk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a vanília kivonatot, majd gyors mozdulatokkal egy szép egynemű tésztát gyúrunk, amit legalább egy órácskát pihentetünk hűtőben.
A sütés megkezdése előtt a diócska formákat konyhai ecsettel kiolajozzuk, majd minden formába egy-egy kis gombóc tésztát nyomunk, majd a formákat egy sütőlemezre sorakoztatjuk és előmelegített sütőben kb. 175°C-on 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük őket .
Megvárjuk, hogy a sütik a formában kihűljenek és egyszerűen csak kifordítjuk a kész sütit a formából.
A krémhez a darált diót éppen csak annyi tejjel összekeverjük, hogy ellepje, majd kis fokozaton 1-2 perc alatt felfőzzük azt. A puha vajat alaposan kihabosítjuk a porcukorral, hozzákeverjük a diós alapot, majd meglocsoljuk a rummal, illetve egy kis vanília aromával.
Végül simára keverjük a krémet ami egyébként nem lesz sok, de bőven elég lesz a diók összeragasztásához, amit sima csőrös habzsákba szedünk és összeragasztjuk vele a diócskákat .
A kész sütemény legalább egy napig hagyjuk zárt dobozban, hűtőszekrényben puhulni, majd tálalás előtt hintsük meg vaníliás porcukorral!