Go Back
+ servings
Karácsonyi dió: Porcukorral meghintett, kerek, szendvics stílusú sütemények egy átlátszó üvegtálban, ünnepi háttérrel, piros gyertyával, karácsonyfa ágakkal és piros-fehér mintás textillel.

Karácsonyi dió

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Karácsonyi dió.
5 Értékelés 3 szavazat
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 464 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

Elkészítés
 

  • A diót ledaráljuk, majd száraz hozzávalókat a liszt, porcukor, só, sütőpor, darált dió, reszelt citromhéj egy tálban összekeverjük, amit összemorzsolunk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a vanília kivonatot, majd gyors mozdulatokkal egy szép egynemű tésztát gyúrunk, amit legalább egy órácskát pihentetünk hűtőben.
  • A sütés megkezdése előtt a diócska formákat konyhai ecsettel kiolajozzuk, majd minden formába egy-egy kis gombóc tésztát nyomunk, majd a formákat egy sütőlemezre sorakoztatjuk és előmelegített sütőben kb. 175°C-on 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük őket .
  • Megvárjuk, hogy a sütik a formában kihűljenek és egyszerűen csak kifordítjuk a kész sütit a formából.
  • A krémhez a darált diót éppen csak annyi tejjel összekeverjük, hogy ellepje, majd kis fokozaton 1-2 perc alatt felfőzzük azt. A puha vajat alaposan kihabosítjuk a porcukorral, hozzákeverjük a diós alapot, majd meglocsoljuk a rummal, illetve egy kis vanília aromával.
  • Végül simára keverjük a krémet ami egyébként nem lesz sok, de bőven elég lesz a diók összeragasztásához, amit sima csőrös habzsákba szedünk és összeragasztjuk vele a diócskákat .
  • A kész sütemény legalább egy napig hagyjuk zárt dobozban, hűtőszekrényben puhulni, majd tálalás előtt hintsük meg vaníliás porcukorral!

Megjegyzés

Jó étvágyat a Karácsonyi dió-hoz!

Tápérték

Kalória: 464kcalSzénhidrát: 39gFehérje: 6gZsír: 32gTelített zsír: 14gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gTrans Fat: 1gKoleszterin: 88mgNátrium: 350mgKálium: 127mgÉlelmi rost: 2gCukor: 17gVitamin A: 684IUVitamin C: 2mgKalcium: 61mgVas: 2mg
Keyword citromhéj, desszert, dió, Karácsonyi dió, krém, Magyar konyha, Rum, tészta, Vanília
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!