Go Back
+ servings
Bagolyszem: Többrétegű, tekercselt sütemény darabokra vágva, diós töltelékkel és lekvárral a közepükben, ami bagoly szemére emlékeztet

Bagolyszem

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bagolyszem.
5 Értékelés 4 szavazat
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 25 perc
Teljes idő 1 óra 5 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 1170 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

  • 4 db tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg dió darált
  • 1 doboz vegyes gyümölcs lekvár sütésálló

Elkészítés
 

  • A lisztet szitáljuk egy tálba, és keverjük össze a porcukorral.
  • Az olvasztott margarint és a tojássárgájákat adjuk a lisztes keverékhez.
  • A tejet langyosítsuk meg, adjunk hozzá egy kevés cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk aktiválódni.
  • Amint az élesztő aktív, adjuk a lisztes keverékhez, és gyúrjuk sima állagú tésztává.
  • A tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd letakarva, szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni 20 percig.
  • A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot.
  • Miután a hab elérte a megfelelő állagot, óvatosan forgassuk bele a darált diót.
  • Összeállítás és sütés:
  • A tésztadarabokat nyújtsuk téglalap alakúra.
  • Mindkét hosszanti oldalára kenjünk egy-egy csík lekvárt úgy, hogy a tészta közepén maradjon hely a habos dió tölteléknek.
  • A tészta két szélét óvatosan tekerjük fel a közepéig.
  • A tekercsek közötti mélyedésbe helyezzük a habos diós tölteléket.
  • A kész süteményeket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
  • Előmelegített, 180°C-os sütőben süssük a süteményeket kb. 25 percig vagy amíg aranybarnára pirulnak.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bagolyszem-hez!

Tápérték

Kalória: 1170kcalSzénhidrát: 171gFehérje: 22gZsír: 47gTelített zsír: 7gTöbbszörösen telítetlen zsír: 24gEgyszeresen telítetlen zsír: 12gKoleszterin: 143mgNátrium: 336mgKálium: 498mgÉlelmi rost: 7gCukor: 82gVitamin A: 1750IUVitamin C: 0.2mgKalcium: 90mgVas: 6.7mg
Keyword desszert, dió, Diós töltelék, Élesztő, Liszt, Magyar konyha, Margarin, Porcukor, Tej, Tekercs, tészta, Tojásfehérje, Tojássárgája
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!