Bagolyszem: Többrétegű, tekercselt sütemény darabokra vágva, diós töltelékkel és lekvárral a közepükben, ami bagoly szemére emlékeztet Bagolyszem

Bagolyszem

Édes sütemény Sütemény

Bagolyszem – Ízletes és egyszerű recept

Bagolyszem recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.

A magyar konyha sok finomsággal büszkélkedhet, de az egyik legnépszerűbb édességünk a bagolyszem sütemény. Ez a krémes, diós, édes finomság mindig megállíthatatlanul hívogat, és a magyarok igazán büszkék arra, hogy a világon egyedülállóan csak nálunk található.

Bagolyszem: Többrétegű, tekercselt sütemény darabokra vágva, diós töltelékkel és lekvárral a közepükben, ami bagoly szemére emlékeztet

Bagolyszem

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bagolyszem.
5 Értékelés 4 szavazat
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 25 perc
Teljes idő 1 óra 5 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 1170 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

  • 4 db tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg dió darált
  • 1 doboz vegyes gyümölcs lekvár sütésálló

Elkészítés
 

  • A lisztet szitáljuk egy tálba, és keverjük össze a porcukorral.
  • Az olvasztott margarint és a tojássárgájákat adjuk a lisztes keverékhez.
  • A tejet langyosítsuk meg, adjunk hozzá egy kevés cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk aktiválódni.
  • Amint az élesztő aktív, adjuk a lisztes keverékhez, és gyúrjuk sima állagú tésztává.
  • A tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd letakarva, szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni 20 percig.
  • A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot.
  • Miután a hab elérte a megfelelő állagot, óvatosan forgassuk bele a darált diót.
  • Összeállítás és sütés:
  • A tésztadarabokat nyújtsuk téglalap alakúra.
  • Mindkét hosszanti oldalára kenjünk egy-egy csík lekvárt úgy, hogy a tészta közepén maradjon hely a habos dió tölteléknek.
  • A tészta két szélét óvatosan tekerjük fel a közepéig.
  • A tekercsek közötti mélyedésbe helyezzük a habos diós tölteléket.
  • A kész süteményeket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
  • Előmelegített, 180°C-os sütőben süssük a süteményeket kb. 25 percig vagy amíg aranybarnára pirulnak.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bagolyszem-hez!

Tápérték

Kalória: 1170kcalSzénhidrát: 171gFehérje: 22gZsír: 47gTelített zsír: 7gTöbbszörösen telítetlen zsír: 24gEgyszeresen telítetlen zsír: 12gKoleszterin: 143mgNátrium: 336mgKálium: 498mgÉlelmi rost: 7gCukor: 82gVitamin A: 1750IUVitamin C: 0.2mgKalcium: 90mgVas: 6.7mg
Keyword desszert, dió, Diós töltelék, Élesztő, Liszt, Magyar konyha, Margarin, Porcukor, Tej, Tekercs, tészta, Tojásfehérje, Tojássárgája
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Bagolyszem recepthez:

Mi a Bagolyszem?

A Bagolyszem egy hagyományos magyar desszert, amely jellegzetes formáját a diós töltelék és a lekváros tekercsek adják, emlékeztetve egy bagoly szemére. Közepes nehézségű recept, amely tökéletes választás ünnepi alkalmakra vagy különleges desszertként.

Mi a Bagolyszem sütemény eredete?

A Bagolyszem egy hagyományos magyar sütemény, amelynek neve a különleges, bagolyszerű formájára utal. Eredetét illetően kevés konkrét információ áll rendelkezésre, de régóta része a magyar cukrászatnak.

Mennyire nehéz elkészíteni a Bagolyszemet?

A recept közepesen nehéznek számít. Bár a tészta és a töltelék elkészítése nem igényel különleges szakértelmet, a tekercselés és a töltelék helyes elhelyezése egy kis gyakorlatot igényelhet.

Lehet-e előre elkészíteni?

Igen, a Bagolyszem süteményt egy nappal a tálalás előtt is elkészítheti, így az ízek jobban összeérnek. Tárolja hűtőben, és szobahőmérsékleten tálalja.

Milyen alternatív töltelékek használhatók?

A diós töltelék helyett kipróbálhat más magvakat, mint például mandula vagy mogyoró, illetve különböző ízű lekvárokat is használhat, mint az eper vagy barack.

Glutén- vagy laktózérzékenyek is fogyaszthatják?

A recept módosítható gluténmentes liszt és laktózmentes margarin felhasználásával, így alkalmassá téve glutén- vagy laktózérzékenyek számára is.

Milyen italokkal párosítható a legjobban?

Gyerekeknek ajánlott tej, gyümölcslevek vagy gyümölcsteák, míg felnőtteknek kávé, tea, desszertborok vagy akár mézes pálinka is jól illik hozzá.

Mennyi ideig áll el a sütemény?

Hűtőben tárolva 3-4 napig is eláll anélkül, hogy elveszítené frissességét vagy ízét.

Történet:

A „Bagolyszem” sütemény, amelynek neve a különleges formájára és dekoratív megjelenésére utal, egy hagyományos magyar desszert. Ez a sütemény a magyar konyha egyik rejtett kincse, amelyet különleges alkalmakkor szoktak elkészíteni. Jellegzetes formáját a diós töltelék és a lekváros tekercsek adják, amelyek együttesen emlékeztetnek egy bagoly szemére.

Tálalás:

A Bagolyszem süteményt általában hosszúkás, tekercs formában sütik meg, majd kisebb darabokra vágva tálalják. A tetejét porcukorral megszórva szolgálják fel, hogy még csábítóbb legyen a megjelenése. Ideális választás teadélutánokra, ünnepi alkalmakra vagy akár egy kellemes családi ebéd desszertjeként.

Ital ajánló a Bagolyszem mellé:

Gyerekeknek:

  1. Tej: Egy pohár friss, hideg vagy meleg tej kiválóan kiegészíti a sütemény ízét, különösen a hidegebb hónapokban.
  2. Gyümölcslevek: Frissen facsart narancs- vagy almajuice frissítő és egészséges választás.
  3. Gyümölcsteák: Cukormentes gyümölcsteák, mint például az alma vagy a bogyós gyümölcsök ízesítésű teák, jó választások, különösen ha a sütemény mellett egy kis vitaminbevitelre is törekszünk.
  4. Kakaó: Egy pohár meleg kakaó télen különösen kellemes, és jól harmonizál a diós, édes ízvilággal.

Felnőtteknek:

  1. Kávé: Egy erős espresso vagy cappuccino remekül kiegészíti a sütemény ízét, különösen reggel vagy délután.
  2. Tea: Fekete vagy zöld tea, esetleg egy kevés mézzel vagy citrommal, jól illeszkedik a süteményhez.
  3. Desszertbor: Egy édes Tokaji vagy egy másik desszertbor kiválóan kiemeli a sütemény ízvilágát.
  4. Mézes pálinka: Egy kis pohár mézes pálinka hagyományos magyar választás, amely erősíti a desszert jellegét és gazdagságát.

Alternatív Hozzávalók

  • Gluténmentes változat: A lisztet cserélje le gluténmentes lisztkeverékre.
  • Laktózmentes verzió: Használjon laktózmentes margarint és tejhelyettesítőt.
  • Cukormentes alternatíva: A porcukrot helyettesítheti eritrittel vagy más, cukormentes édesítőszerrel.
  • Dió helyett: Ha allergiás a dióra, helyettesítheti mogyoróval, mandulával vagy akár napraforgómaggal.
  • Gyümölcs lekvár variációk: Különböző ízű lekvárokkal kísérletezve új ízvilágot hozhat létre, például eper, szilva vagy baracklekvárral.

Egészségügyi előnyök:

  1. Dió: A dió omega-3 zsírsavakban gazdag, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszeri egészségre.
  2. Tojás: A tojás jó minőségű fehérjeforrás, amely segít az izomépítésben és a sejtek regenerálódásában.
  3. Teljes Kiőrlésű Liszt: Ha teljes kiőrlésű lisztet használ, növelheti a rostbevitelt, amely segít az emésztési folyamatokban és a vércukorszint stabilizálásában.

Variációk:

  1. Vegán Verzió: A tojást és a margarint cserélje le vegán alternatívákra, például almapürére és növényi alapú margarinra.
  2. Kis Adagok: Készítheti kisebb méretben is, mint egyfajta aprósütemény, ami tökéletes lehet kávé vagy tea mellé.
  3. Gyümölcsös Ízesítés: A diós töltelék mellé gyümölcsdarabokat (pl. alma, körte) is adhat a változatosság érdekében.

Érdekességek

  1. Névadás: A sütemény neve a különleges formájából adódik, ami emlékeztet egy bagoly szemére.
  2. Kulturális Jelentőség: A Bagolyszem sütemény egy kevésbé ismert, de a magyar konyha egyik különlegessége, amely az idők során különböző változatokban terjedt el.
  3. Hagyomány és Modernitás: Bár hagyományos recept, a mai kor ízléséhez igazítva számos modern változatban készíthető, például cukormentes vagy gluténmentes verziókban.
(össznézettség: 1 386, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése