Bagolyszem
Édes sütemény Sütemény

Bagolyszem

Bagolyszem – Ízletes és egyszerű recept

Bagolyszem recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.

A magyar konyha sok finomsággal büszkélkedhet, de az egyik legnépszerűbb édességünk a bagolyszem sütemény. Ez a krémes, diós, édes finomság mindig megállíthatatlanul hívogat, és a magyarok igazán büszkék arra, hogy a világon egyedülállóan csak nálunk található.

Bagolyszem

Bagolyszem

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bagolyszem.
5 Értékelés 4 szavazat
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 25 perc
Teljes idő 1 óra 5 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 1170 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

  • 4 db tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg dió darált
  • 1 doboz vegyes gyümölcs lekvár sütésálló

Elkészítés
 

  • A lisztet, porcukrot ,olvasztott margarint és a tojássárgájákat összegyúrjuk a kicsit cukros tejben felfuttatott élesztővel.
  • Három cipót formálunk belőle,20 percig pihentetjük
  • .A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a porcukorral, majd óvatosan belekeverjük a diót.
  • Téglalap alakúra nyújtjuk a cipókat két szélükre hosszában lekvár csíkot teszünk,és egymással szemben, párhuzamosan majdnem a közepéig feltekerjük,úgy,hogy a habos töltelék is elférjen.
  • A két tekercs közötti mélyedésbe töltjük a habos diót. A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk,és 180°C fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bagolyszem-hez!

Nutrition

Kalória: 1170kcalSzénhidrát: 171gFehérje: 22gZsír: 47gTelített zsír: 7gTöbbszörösen telítetlen zsír: 24gEgyszeresen telítetlen zsír: 12gKoleszterin: 143mgNátrium: 336mgKálium: 498mgÉlelmi rost: 7gCukor: 82gVitamin A: 1750IUVitamin C: 0.2mgKalcium: 90mgVas: 6.7mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!

Történet:

A Bagolyszem egy hagyományos magyar desszert, amelynek különleges formája és íze van. A neve a tészta gömbölyű alakját idézi, amelyet egy töltelékkel töltünk meg. A diós töltelék és a gyümölcslekvár együtt kiválóan harmonizálnak, így egy édes, ropogós és ízletes süteményt kapunk. A Bagolyszem tökéletes választás lehet egy családi összejövetelen vagy bármilyen alkalmi étkezésen.

Tálalás:

A Bagolyszemeket legjobb hidegen vagy langyosan tálalni. Az elkészített süteményeket szép tálakba vagy tányérokra helyezheted, és díszítheted őket porcukorral vagy dióval. Ha szeretnéd, melléjük teheted a maradék gyümölcslekvárt, hogy a vendégek ízlés szerint adagolhassanak hozzá. A Bagolyszemeket önmagukban, kávéval vagy teával fogyaszthatod.

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretnél kísérletezni és változatosságot vinni a Bagolyszem receptjébe, itt van néhány alternatív hozzávaló, amit kipróbálhatsz:

  • A dió helyett használhatsz más darált magot, például mogyorót, mandulát vagy dióbél helyett.
  • A gyümölcslekvár helyett választhatsz más ízesítésű lekvárt, mint például sárgabarack, eper vagy szilva.
  • A tészta elkészítéséhez használhatsz teljes kiőrlésű lisztet is, hogy egészségesebb változatot készíts.
  • Ha szereted az extra ízeket, adj a töltelékhez egy kevés reszelt citromhéjat vagy vaníliát.
  • A Bagolyszemeket díszítheted csokoládémázzal vagy olvasztott fehér csokoládéval is.

Egészségügyi előnyök:

A Bagolyszem egy desszert, amely bár nem feltétlenül tekinthető egészségesnek, azonban bizonyos hozzávalói előnyösek lehetnek az egészségre nézve. Például a dióban található egészséges zsírok, rostok és antioxidánsok segíthetnek a szív- és érrendszer egészségének fenntartásában. Emellett a dióban található tápanyagok hozzájárulhatnak az agy egészségéhez és a memória javításához is.

Variációk:

A Bagolyszem receptje alapvetően egy hagyományos verziót ír le, azonban számos módon variálható a desszert. Itt van néhány ötlet:

  1. Gyümölcsvariáció: A gyümölcslekvár helyett használhatsz friss vagy fagyasztott gyümölcsöt a töltelékhez. Például sárgabarack, meggy vagy málna tökéletesen illik a Bagolyszemhez.
  2. Csokoládés változat: Ha szereted a csokoládét, adj a töltelékhez kakaóport vagy olvasztott csokoládét. Ezzel egy csokoládés-diós változatot kapsz.
  3. Krémesebb töltelek: Készíthetsz egy krémesebb tölteléket a Bagolyszemekhez. Keverj össze mascarponét, cukrot és vaníliakivonatot, majd adj hozzá darált diót vagy más őrölt magot.

Érdekességek:

  • A Bagolyszem hagyományosan magyar desszert, és sok család receptje a generációkon átöröklődik.
  • A tészta készítésekor a diót néha kicsit megszórják rummal, hogy még gazdagabb ízt kapjon.
  • A Bagolyszemeket gyakran készítik ünnepek alkalmával, például karácsonykor vagy húsvétkor.
(össznézettség: 997, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating