Go Back
+ servings
Három szelet Törökmézes lepény csokoládémázzal a tetején, tálalva egy virágmintás kék-fehér tányéron.

Törökmézes lepény

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Törökmézes lepény.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás desszert
Konyha Török
Mennyiség 6 főre
Kalória 850 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

Elkészítés
 

  • Egy közepes méretű tálban keverd össze 15 dkg cukrot, 2 evőkanál mézet, 2 evőkanál tejet, egy tojást és 1 kiskanál szódabikarbónát.
  • Ezután állítsd a tálat egy nagyobb fazék fölé, amely alig forrásban lévő vízzel van megtöltve (vízgőz feletti főzés). Folyamatos kevergetés mellett főzd a keveréket körülbelül 15 percig, amíg habos nem lesz.
  • Amint a keverék habos állagú lesz, óvatosan keverd hozzá a 45 dkg lisztet, hogy egy sima tésztát kapj. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis lisztet, hogy könnyen nyújtható legyen.
  • Oszd el a tésztát négy egyenlő részre. Nyújtsd ki őket vékony lapokká, és egyenként süsd meg őket egy előmelegített sütőben, amíg aranybarna színűek nem lesznek. Figyelj arra, hogy ne égjenek meg!
  • Egy közepes méretű lábosban főzz 1 dl búzadarát fél liter vaníliás tejben. Folyamatos keverés mellett főzd, amíg sűrű péppé nem válik. Ezután hagyd kihűlni.
  • Egy másik tálban keverd habosra a 20 dkg margarint 20 dkg porcukorral. Amikor már kellően habos, óvatosan keverd hozzá a kihűlt búzadarás pépet.
  • Kenj egyenletesen egy réteg krémet minden lapra, majd helyezd őket egymásra. Ügyelj arra, hogy a tetejére kerüljön a legsimább lap.
  • Az utolsó lapot vonj be csokimázzal. A csokimáz elkészítéséhez olvassz meg egy kis csokoládét, és keverd simára.
  • Miután a lepényt összeállítottad, hagyjuk állni egy éjszakán át, hogy a rétegek jól összeérjenek.
  • Másnap, amikor a lepény kellően megpuhult és összeértek a ízek, óvatosan szeleteld fel és tálald.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Törökmézes lepény-hez!

Tápérték

Kalória: 850kcalSzénhidrát: 137gFehérje: 15gZsír: 28gTelített zsír: 6gTöbbszörösen telítetlen zsír: 10gEgyszeresen telítetlen zsír: 10gKoleszterin: 42mgNátrium: 785mgKálium: 303mgÉlelmi rost: 3gCukor: 67gVitamin A: 1900IUKalcium: 120mgVas: 4mg
Keyword Búzadara, Csokimáz, Cukor, Habosítás, Krém készítés, Liszt, Margarin, méz, Porcukor, Szeletelés, Szódabikarbóna, Tej, Tészta nyújtás, tojás, Török desszert, Törökmézes lepény, Vaníliás tej
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!