Go Back
+ servings
Balaton szelet, egy több rétegű magyar sütemény, lekvárral és krémmel töltött rétegekkel, fehércsokoládé díszítéssel a tetején, csipkés papíralátéten.

Balaton szelet

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Balaton szelet.
4.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 1 óra
Sütés/főzés 50 perc
Teljes idő 1 óra 50 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 522 kcal

Hozzávalók
  

a krémhez:

az összeállításhoz:

  • 4 evőkanál lekvár pl.ribizli,

a tetejére:

  • 10 dkg fehércsokoládé

Elkészítés
 

  • A tészta hozzávalóit a liszt és sütőpor kivételével gőz felett összekeverjük.
  • Ha kihűlt, akkor keverjük bele a 45 dkg lisztet, összedolgozzuk, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk, amennyiben szükséges adunk hozzá tejfölt.
  • Az így elkészült tésztából négy egyforma cipót készítünk, Nyújtófa segítségével kinyújtjuk(25x35cm) kb. 2 mm vastag lappá és egy zsírozott lisztezett tepsiben kisütjük egyenként a lapokat.
  • A tejből és a búzadarából tejbegrízt főzzünk, majd kihűtjük. A margarint a porcukorral, kakaóval habosra keverjük a kihűlt grízhez adjuk.
  • Az elkészült és kihűlt lapokból egyet megkenünk a krémmel, rárakjuk a következő lapot, azt megkenjük lekvárral, újabb lap, krém, még egy lap, végül a felső lapot tetejét gőz fölött felolvasztott fehér csokival bevonjuk.
  • Ezt az egészet pihentetni kell egy napig, amíg a tésztája megpuhul.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Balaton szelet-hez!

Tápérték

Kalória: 522kcalSzénhidrát: 76gFehérje: 7gZsír: 22gTelített zsír: 12gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 6gTrans Fat: 1gKoleszterin: 56mgNátrium: 300mgKálium: 157mgÉlelmi rost: 2gCukor: 42gVitamin A: 654IUVitamin C: 1mgKalcium: 145mgVas: 2mg
Keyword Balaton szelet, Búzadara, Cukor, Desszert recept, Fehércsokoládé, Kakaó, krém, Lekvár, Liszt, Magyar desszert, Margarin, méz, Porcukor, sütőpor, Tej, Tejföl, tészta, tojás, Vaj
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!