Go Back
+ servings
Csokoládés babka szeletek egy fehér tányéron kék szegéllyel, mellette egy sütőformában lévő babka egésze, amelyen látszanak a tészta csavart rétegei és a sötét csokoládé töltelék, jelezve a gazdag és textúrált desszertet.

Babka

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Babka.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Zsido
Mennyiség 4 főre
Kalória 1236 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

a locsoláshoz:

Elkészítés
 

  • A tejet melegítsétek fel egy kicsit és a porcukor hozzáadása után, futtassátok fel benne az élesztőt.
  • Miközben az élesztő dolgozik, egy tálban keverjétek össze a lisztet és a sót, majd egy másikban a cukrot és a tojást. Amint minden megvan, össze lehet önteni őket, tehát a lisztes tálba mehet a tojásos cukor majd az élesztős tej. Dobáljátok bele még a felkockázott vajat és gyúrjatok belőle egy szuper tésztát. Ha szükséges, akkor dagasztás közben még egy két kanál lisztet nyugodtan adagolhattok hozzá, hogy ne ragadjon.
  • A tészta kész, egy órát most hagyjátok is kelni meleg helyen, míg elkészül a töltelék és a cukorszirup.
  • Vízgőz fölött olvasszátok fel a csokit és a vajat, majd ha már homogén a massza akkor levehetitek a tűzhelyről és mehet bele a kakaópor és a porcukor.
  • Daraboljátok fel a csokit és a diót is és tegyétek külön kis tálkákba őket.
  • A cukorszirup egyszerűen csak a víz és a cukor összeforralásának gyümölcse. Ha megvan, akkor tegyétek félre és hagyjátok kicsit lehűlni, míg megsül majd a kalács, mert csak akkor lesz rá szükség.
  • A megkelt tésztát osszátok két felé, attól függően, hogy mekkora formáitok vannak. Mivel nekem nincs két egyforma, így arányosan próbáltam egy kisebb és egy nagyobb cipót alkotni.
  • A nyújtásnál is a forma hossza a mérvadó, hiszen ugyanakkorának kell lennie a kalácsunknak is. Szóval ehhez mérten nyújtsatok ki egy téglalapot, amire mehet a csokimassza, majd a dió és a darabolt csoki is. Tekerjétek fel a tésztát és míg hasonló módon elkészül a másik rúd, hagyjátok picit pihenni.
  • Sütés előtt jön a csavar. A tésztarudat hosszában vágjátok félbe, majd úgy, hogy a töltelék mindig felfelé "néz" tekerjétek egymásra a két felét.
  • Egy határozott mozdulattal csempésszétek a kivajazott formába, aminek az aljára érdemes beszabni egy sütőpapírt, de akár az egész formát bélelhetitek azzal és nem kell bajlódni a vajazással.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Babka-hoz!

Tápérték

Kalória: 1236kcalSzénhidrát: 161gFehérje: 22gZsír: 59gTelített zsír: 30gTöbbszörösen telítetlen zsír: 8gEgyszeresen telítetlen zsír: 15gTrans Fat: 1gKoleszterin: 178mgNátrium: 339mgKálium: 604mgÉlelmi rost: 10gCukor: 71gVitamin A: 1180IUVitamin C: 1mgKalcium: 131mgVas: 10mg
Keyword Babka, Cukor, dió, Élesztő, Étcsokoládé, Kakaópor, Liszt, Porcukor, Tej, tojás, Tojássárgája, Vaj, Víz, Zsidó
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!