Go Back
+ servings
Egy Dobos torta részletgazdag képe, ami sötét csokoládé vajkrémmel rétegezett világos színű piskóta, a tetején karamellel díszítve, ami szép kontrasztot ad a csokoládé színével. A torta oldalát apró csokoládé morzsa borítja, és a szeletek láthatóan egyenletesen vannak elosztva.

Dobos torta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Dobos torta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 50 perc
Sütés/főzés 1 óra
Teljes idő 1 óra 50 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 505 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

a karamellhez:

Elkészítés
 

Tészta:

  • A tojásokat és a porcukrot robotgéppel habosra keverjük, majd hozzászitáljuk a lisztet és fakanállal óvatosan összekeverjük.
  • Előkészítünk 6 db sütőpapírt, mindegyikre rárajzolunk egy kb. 26 cm-es kört. A masszát egyenlő részre osztjuk, és egyenletesen elkenjük a sütőpapírokon.
  • Előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük a lapokat, majd óvatosan leválasztjuk a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni. A kihűlt lapokat szükség esetén körbevágjuk, hogy egyforma méretűek legyenek.

Krém:

  • Egy fém tálban a tojásokat, a porcukrot és a vaníliás cukrot vízgőz felett, állandó kevergetés mellett sűrű, habos masszává főzzük.
  • A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a tojásos masszához, majd beleszórjuk a kakaóport és alaposan összekeverjük. A masszát hűtjük.
  • A teljesen kihűlt masszához hozzáadjuk a habosra vert vajat és simára keverjük.

Karamell:

  • A cukrot (és opcionálisan egy kevés vizet és ecetet) közepes lángon világos színűre karamellizáljuk.
  • A forró karamellt egyenletesen ráöntjük az egyik előkészített tortalapra, és gyorsan elsimítjuk. A még meleg karamellen késsel jelöljük be a tortaszeletek helyét.

Összeállítás:

  • A tortalapokat egyenletesen megkenjük a krémmel, és egymásra helyezzük. A legfelső lapra ráhelyezzük a karamelles lapot.
  • A torta oldalát és ízlés szerint a tetejét is bekenhetjük a maradék krémmel, esetleg megszórhatjuk darált dióval.
  • A tortát hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen, így könnyebben szeletelhető lesz.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Dobos torta-hoz!

Tápérték

Kalória: 505kcalSzénhidrát: 54gFehérje: 8gZsír: 30gTelített zsír: 17gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 8gTrans Fat: 1gKoleszterin: 187mgNátrium: 207mgKálium: 225mgÉlelmi rost: 3gCukor: 41gVitamin A: 788IUKalcium: 43mgVas: 3mg
Keyword Dobos torta, Étcsokoládé, Kakaópor, karamella, Liszt, Magyar desszert, Porcukor, Réteges torta, tojás, Vaj, Vaníliás cukor
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!