Go Back
+ servings
Tál birsalmasajt kockák, aranyszínű, átlátszó textúrájú édesség, hagyományos magyar konyha jellegzetessége.

Birsalmasajt

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Birsalmasajt.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 1 óra 15 perc
Teljes idő 1 óra 45 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 602 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A birsalmákat alaposan megmossuk.
  • Nagy késsel negyedekbe vágjuk a birsalmákat.
  • Egy éles, kisebb késsel eltávolítjuk a magházakat, valamint a gyümölcsön lévő fekete pöttyöket.
  • Lemérjük az edény súlyát, amiben a sajtot megfőzzük (ez később segíteni fog a cukor mennyiségének pontos kimérésében).
  • Beletesszük az edénybe a birsalma darabokat, hozzáadjuk a 3 dl vizet és a citrom kifacsart levét.
  • Lefedjük, és alacsony lángon körülbelül 30 perc alatt puhára főzzük.
  • Miután a birsalmák megpuhultak, botmixer vagy turmixgép segítségével pürésítjük őket.
  • A püré súlyának 60%-ával megegyező mennyiségű cukrot mérünk ki (ne felejtsük el levonni az edény súlyát!).
  • A birspürét visszatesszük alacsony lángon főni. Megvárjuk az első "puffogást", majd ezt követően még 10 percig főzzük.
  • Hozzáadjuk a kimért kristálycukrot, és folyamatosan kevergetve még körülbelül 30-45 percig főzzük, amíg "tükrös, márványos" állagú nem lesz.
  • Az elkészült forró masszát formákba öntjük.
  • Egy éjszakán át hagyjuk hűlni, hogy megszilárduljon.
  • Másnap kivesszük a formákból és zsírpapírra helyezzük.
  • Legalább egy hétig száraz, hűvös helyen tároljuk, hogy teljesen megszáradjon.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Birsalmasajt-hoz!

Tápérték

Kalória: 602kcalSzénhidrát: 157gFehérje: 1gZsír: 1gTelített zsír: 0.02gTöbbszörösen telítetlen zsír: 0.1gEgyszeresen telítetlen zsír: 0.1gNátrium: 11mgKálium: 413mgÉlelmi rost: 4gCukor: 125gVitamin A: 88IUVitamin C: 33mgKalcium: 27mgVas: 2mg
Keyword birsalma, Citrom, Cukor, Főzés, Hűvös hely, Márványos állagú, Pürésít, Sütés, Száraz, Víz, Zsírpapír
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!