Birsalma Birsalma

Birsalma

Gyümölcsök

Birsalma – A gyümölcs, amit nem lehet kihagyni az őszi kínálatból

Az ősz az egyik legjobb évszak azoknak, akik szeretik az érett, zamatos gyümölcsöket. Ilyenkor kerül az asztalra a birsalma is, amely egyre népszerűbb hazánkban. A Gazdag tápanyagokban és egészségügyi előnyökben, ezért nem meglepő, hogy sokan rajonganak érte.

Mi az a birsalma?

A birsalma (Pyrus communis) a körtefélék családjába tartozó gyümölcs. Az ovális alakú gyümölcs különböző méretű és színű lehet, de általában zöld vagy sárgásbarna. A termése az ősszel érik, és sokféle módon felhasználható, például lekvár, dzsem, szörp és bor készítésére.

A tápanyagtartalma

A birsalma egy igazi tápanyagbomba. Magas C-vitamin-, kálium- és rosttartalma miatt segíthet megelőzni a szívbetegségeket, a magas vérnyomást és az elhízást. Emellett jótékony hatással van az emésztésre, segíti az immunrendszert és javítja a vérkeringést is.

Hogyan fogyasztható a birsalma?

Sokféleképpen fogyasztható. Nyersen, sült formában vagy párolva is finom, és tökéletes összetevője lehet salátáknak, desszerteknek és leveseknek is. Ha lekvárt, dzsemet vagy szörpöt szeretnél készíteni, akkor érdemes először megpucolni és feldarabolni a birsalmát, majd hozzáadni a többi hozzávalót.

Jótékony hatásai

A rendszeres fogyasztása számos előnnyel járhat az egészségre. A magas C-vitamin- és rosttartalom segíthet megelőzni a szívbetegségeket, a magas vérnyomást és az elhízást. A birsalma emellett jótékony hatással van az emésztésre, segíti az immunrendszert és javítja a vérkeringést is.

A szezonja

Az ősz az a szezon, amikor a legfinomabb és a legolcsóbb. Ha szeretnél minél frissebb birsalmát vásárolni, érdemes a piacról vagy a helyi gazdaságból beszerezni. Általában októbertől decemberig érik, de a szezonális kínálat változó lehet az egyes régiókban.

A birsalma felhasználása a konyhában

A felhasználása a konyhában rendkívül sokoldalú. A birsalmalekvár és dzsem készítése mellett a birsalma finom és egészséges összetevője lehet számos desszertnek, például a birsalmafának, krémnek vagy a pitének. Ez a gyümölcs párolva, sült formában vagy akár nyersen is fogyasztható, és tökéletes összetevője lehet salátáknak, leveseknek és más ételeknek is.

A bor

A bor készítése szintén egy nagyon finom és egészséges lehetőség a felhasználására. A borhoz csak néhány hozzávalóra van szükség, mint a frissen facsart birsalma, cukor, víz és élesztő. A bor kellemes savassággal és zamattal rendelkezik, és a hideg téli estéken tökéletes ital lehet.

A tárolása

Ha szeretnél vásárolni, érdemes olyan darabokat választani, amelyek súlya és színe alapján érettnek tűnnek. Az érett könnyen puhul és puha héjjal rendelkezik. Ha frissen vásároltál, érdemes azonnal felhasználni, mert csak rövid ideig tárolható. A birsalma hűtőszekrényben tárolható néhány napig, de hosszabb távú tároláshoz javasolt a fagyasztás vagy az aszalás.

(össznézettség: 63, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük