Go Back
+ servings
Gundel libamájpástétom

Gundel libamájpástétom

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Gundel libamájpástétom.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 2 hours 30 perc
Fogás hideg előétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 247 kcal

Hozzávalók
  

  • 50 dkg libamáj
  • fehér bors őrölt
  • 4 evőkanál tokaji aszú 5 puttonyos

a tokaji zseléhez:

  • 1/3 csésze húsleves
  • 2 kávéskanál zselatin por
  • 1/4 csésze tokaji aszú 5 puttonyos

a chutneyhoz:

Elkészítés
 

  • A libamájat a domború felével lefelé egy lapos porcelántálra fektetjük. A vastag részénél szétfeszítjük, megkeresve a véres, vastag ereket. Megfogjuk a végét és óvatosan kezdjük kihúzni. Közben a májat egyre szélesebbre hajtjuk, így a vékonyabb ereket is el tudjuk távolítani. Végül a májat egy-másfél centi vastagon szétterítjük. Enyhén sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk a tokaji aszúval. Végül eredeti formájára összehajtjuk és megnyomkodjuk.
  • Kiterített műanyag fóliára fektetjük, a locsolás során a tálra csurgott tokaji aszút rácsöpögtetjük és szorosan becsomagoljuk. Ezután 10-12 órára hűtőszekrénybe tesszük. A pihentetés alatt a só, bors és a tokaji aszú jól beleivódik a libamájba. Ezután félliteres csatos, patent üvegbe, amelynek egyenes, nem visszahajló szája van, vagy porcelán pástétomos edénybe szorosan, tömören belepréseljük.
  • Az edényt befedjük, mély tepsibe állítjuk, és annyi vizet öntünk alá, hogy az 1/3 részéig érjen. Sütőbe tesszük és nagyon kis lánggal (75 °C-on) 2 órán át pároljuk. A sütőből kivesszük, és amikor kihűlt, hűtőszekrénybe állítjuk. A tokaji zseléhez a zselatinport egy kávéscsészében 2 evőkanál meleg vízzel elkeverjük.
  • A levest a tokaji aszúval egy félliteres nyeles lábasban felforraljuk, majd a vízben oldott zselatint beleöntjük, elkeverjük és ismét felforraljuk. Lehűtjük, csészébe öntjük és pár órára a hőtűszekrénybe tesszük dermedni. Tálaláskor a libamájat a formából kivesszük, vágódeszkán meleg vízbe mártott éles, vékony pengéjű késsel felszeleteljük és tálra vagy tányérokra adagoljuk. A tokaji zselét apró kockákra vágjuk és a libamáj mellé szórjuk.
  • A chutneyhoz a sárgabarackot kockákra vágjuk, és a tokaji aszúban fél órán át kis lángon főzzük. Közben a vékonyan felszeletelt póréhagymát és a reszelt gyömbért is beleszórjuk.
  • Leheletnyit megsózzuk és a végén beforraljuk. A lekvár sűrűségű édes fűszeres chutney hidegen kiváló kísérője a libamájpástétomnak.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Gundel libamájpástétom-hoz!

Tápérték

Kalória: 247kcalSzénhidrát: 17gFehérje: 23gZsír: 6gTelített zsír: 2gTöbbszörösen telítetlen zsír: 0.4gEgyszeresen telítetlen zsír: 1gKoleszterin: 644mgNátrium: 842mgKálium: 378mgÉlelmi rost: 1gCukor: 3gVitamin A: 39479IUVitamin C: 10mgKalcium: 69mgVas: 39mg
Keyword sós krém
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!