A uborkákat jól mossuk meg, és vágjuk le a két végüket.
Egy nagyobb befőttesüveg vagy fazék aljára tegyünk néhány szem borsot, 1-2 babérlevelet és néhány gerezd fokhagymát.
Helyezzük el benne az uborkákat szorosan egymás mellett.
Rakjunk a tetejükre kaprot és a kenyérszeleteket. A kenyér segítségével indul be a kovászfolyamat.
A vízből és a sóból készítsünk sós vizet, és öntsük az uborkára úgy, hogy teljesen ellepje azokat.
Az edény tetejére tegyünk egy tányért vagy egy másik súlyt, hogy az uborkák a víz alatt maradjanak.
Helyezzük a készítési napokra egy melegebb, világos helyre (például ablak mellé).
Néhány nap múlva (általában 4-7 nap) az uborka elkészült. Az elkészült kovászos uborkát hideg helyen tároljuk (pl. hűtőszekrény), és fogyaszthatjuk is.
Megjegyzés: A fermentációs idő az időjárás és a környezeti hőmérséklettől függ, tehát a nyári napokon az uborka gyorsabban készül el.