A céklát alaposan megmossuk, és egy nagy fazékban sós vízben puhára főzzük. Ez kb. 30-40 percet vesz igénybe.
Amikor megfőtt, leöntjük róla a vizet, és hagyjuk kissé kihűlni. Ezután meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk.
Egy tűzálló tálat kikenünk a margarinnal, és beleszórjuk a kaprot. Ráterítjük a céklaszeleteket, és egyenletesen elosztjuk rajta.
A kefírt egy tálban összekeverjük a sajt felével, és ízesítjük sóval, tárkonnyal és szerecsendióval. Ezt a mártást ráöntjük a céklára, és elsimítjuk a tetején.
A maradék sajtot megszórjuk a főzelék tetejére, és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg a sajt megolvad és aranybarnára pirul.
Tálaláskor friss kenyérrel vagy pirítóssal kínálhatjuk.