Szerecsendió (Myristica fagrans) kiválóan alkalmas tejes, sajtos ételek, mártások, vagy pástétomok ízesítéséhez.
Származás
Dél-Ázsiából származó fűszernövény, mely már a XIII. században ismert és kedvelt volt Európában. Trópusi fa termésének szárított húsa (maglepel) a szerecsendió-virág (macidis flos), magva (nux mochata) a szerecsendió.
Jellemzés
Különleges fűszer, mely kis mértékben mérget (myristicin) is tartalmaz, így aztán óvatosan adagolandó. Hatása, kis mennyiségben frissítő, üdítő, íze igen különlegesnek mondható.
Fajtái
Boltokban egészben és őrleményként kapható.
Eltarthatóság, tárolás
Tároljuk száraz, hűvös helyen. Fontos még, hogy légmentesen zárható edényt használjunk, így a szerecsendió tovább megőrzi jellemző íz-, és aromaanyagait.
Elkészítés, felhasználás
Különleges ízének köszönhetően kiválóan alkalmas tejes, sajtos ételek, mártások, vagy pástétomok ízesítéséhez. Továbbá használhatjuk parajjal, karfiollal készült ételekhez, halakhoz. Ha tehetjük mindig frissen reszeljük rá az ételre és ehhez használjunk fűszerreszelőt.
Vitaminok, ásványok
Élettani hatása míg fűszerként frissítő, nagy mennyiség esetén kábító is lehet.