Szerecsendió Szerecsendió

Szerecsendió

Fűszerek

Szerecsendió (Myristica fagrans) kiválóan alkalmas tejes, sajtos ételek, mártások, vagy pástétomok ízesítéséhez.

Származás

Dél-Ázsiából származó fűszernövény, mely már a XIII. században ismert és kedvelt volt Európában. Trópusi fa termésének szárított húsa (maglepel) a szerecsendió-virág (macidis flos), magva (nux mochata) a szerecsendió.

Jellemzés

Különleges fűszer, mely kis mértékben mérget (myristicin) is tartalmaz, így aztán óvatosan adagolandó. Hatása, kis mennyiségben frissítő, üdítő, íze igen különlegesnek mondható.

Fajtái

Boltokban egészben és őrleményként kapható.

Eltarthatóság, tárolás

Tároljuk száraz, hűvös helyen. Fontos még, hogy légmentesen zárható edényt használjunk, így a szerecsendió tovább megőrzi jellemző íz-, és aromaanyagait.

Elkészítés, felhasználás

Különleges ízének köszönhetően kiválóan alkalmas tejes, sajtos ételek, mártások, vagy pástétomok ízesítéséhez. Továbbá használhatjuk parajjal, karfiollal készült ételekhez, halakhoz. Ha tehetjük mindig frissen reszeljük rá az ételre és ehhez használjunk fűszerreszelőt.

Vitaminok, ásványok

Élettani hatása míg fűszerként frissítő, nagy mennyiség esetén kábító is lehet.

(össznézettség: 1 333, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük