Céklafőzelék kefírrel – Egészséges, könnyű és ízletes főzelék recept sütőben sütve
Céklafőzelék kefírrel recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 125 perc.
A céklafőzelék kefírrel egy frissítő, egészséges főzelék recept, amely tökéletes választás lehet ebédre vagy vacsorára. A sült céklafőzelék nemcsak laktató és ízletes, hanem vitaminokban és rostban gazdag, így kiváló eleme lehet a vegetáriánus étrendnek vagy akár egy diétás menünek is. A kefíres-sajtos mártás pikáns íze harmonikusan egészíti ki a céklát, a sütőben pirult sajt pedig extra élményt nyújt. Ha egy könnyű főzelék receptet keresel, amely különleges és mégis egyszerűen elkészíthető, ez a céklafőzelék tökéletes választás.
Céklafőzelék kefírrel
Hozzávalók
Elkészítés
- Mossuk meg a céklákat, hogy minden föld- és szennyeződésmaradványt eltávolítsunk róla. Ezután tegyük egy nagyobb fazékba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd sózzuk meg ízlés szerint. Forraljuk fel, és közepes lángon főzzük puhára körülbelül 30–40 perc alatt. A céklák akkor jók, ha egy villa könnyedén beléjük szúrható.
- Miután a céklák megfőttek, öntsük le róluk a főzővizet, majd hagyjuk őket langyosra hűlni. Amikor már kézzel megfogható hőmérsékletűek, húzzuk le a héjukat (ez könnyen megy, ha jól megfőttek), majd vágjuk őket vékony, egyforma szeletekre. Ez nemcsak a látvány, hanem az egyenletes sütés miatt is fontos.
- Vegyünk elő egy tűzálló sütőtálat, kenjük ki alaposan a margarinnal, hogy a céklaszeletek ne ragadjanak le. Ezután szórjuk bele az apróra vágott friss kaprot – ez friss, üde ízt ad majd a főzeléknek, és szépen átjárja a céklát sütés közben.
- A felszeletelt céklát rendezzük el egyenletesen a tál alján úgy, hogy szépen lefedjék a felületet. Ha marad még szelet, akár több rétegben is elhelyezhetjük őket.
- Egy közepes méretű tálban keverjük össze a kefírt a reszelt sajt felével (kb. 5 dkg). Sózzuk meg ízlés szerint, majd adjunk hozzá egy kevés tárkonyt és egy csipet frissen reszelt szerecsendiót. Ezek a fűszerek nagyon jól harmonizálnak a céklával, és különleges, aromás ízt adnak a mártásnak.
- Az elkészített kefíres-sajtos öntetet egyenletesen öntsük rá a céklaszeletekre a tűzálló tálban. Kanál segítségével simítsuk el a tetején, hogy mindenhol befedje a zöldséget.
- Szórjuk rá a maradék reszelt sajtot a tetejére, majd tegyük az előmelegített sütőbe. 180 °C-on süssük körülbelül 15 percig, vagy addig, amíg a sajt szépen megolvad, és enyhén aranybarnára pirul a tetején
- A céklafőzeléket forrón vagy langyosan kínáljuk, friss ropogós kenyérrel, bagettel vagy akár fokhagymás pirítóssal. Egészséges, tápláló, és még különleges is!
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Céklafőzelék kefírrel recepthez:
A céklafőzelék kefírrel egy ízletes és tápláló magyar étel, amely friss vagy előfőzött céklából készül, kefíres-sajtos öntettel ízesítve, és gyakran kaporral, tárkonnyal, valamint szerecsendióval dúsítva. Kiváló választás lehet ebédre vagy vacsorára, és a kefír hozzáadásával egyedülállóan friss, kissé savanykás ízvilágot kapunk, ami jól kiegészíti a cékla édes ízét.
A kefír hozzáadása nem csak egyedülálló ízt ad a főzeléknek, de a probiotikus tulajdonságai miatt jótékony hatással van az emésztésre is. A kefír savanykás íze tökéletesen kiegészíti a cékla édes ízét, így egy kiegyensúlyozott és ízletes fogást kapunk.
Friss céklát ajánlott használni a legjobb ízélmény érdekében. A céklát meg kell főzni, amíg puha nem lesz, majd vékony szeletekre vágva hozzáadni az ételhez. Előfőzött céklát is használhatsz, ha kevés az időd, de a friss cékla íze és tápértéke felülmúlja az előre feldolgozott változatokat.
A céklafőzeléket általában melegen szolgálják fel, friss kenyérrel vagy pirítóssal kínálva. Tökéletes kiegészítője lehet egy könnyű salátának, vagy akár önálló fogásként is megállja a helyét.
Igen, a céklafőzeléket előre is elkészítheted, és a hűtőszekrényben 2-3 napig tárolhatod. Felmelegítés előtt ajánlott egy kis kefírt hozzáadni, hogy a főzelék ne legyen túl sűrű, és megőrizze krémes állagát.
Ha a főzelék túl savanyú lett a kefírtől, egy kis cukor vagy méz hozzáadásával kiegyensúlyozhatod az ízét. Fontos, hogy csak kis mennyiséget adj hozzá, majd kóstold meg újra, hogy elkerüld az étel túl édessé tételét.
A recept rugalmas a sajtválasztékot illetően, de a legjobb eredmény érdekében használj olyan sajtot, amely jól olvad és ízben harmonizál a többi összetevővel. Trappista, cheddar vagy akár füstölt sajtok is remekül működhetnek.
Történet:
A céklafőzelék kefírrel egy igazán különleges és mégis egyszerűen elkészíthető magyaros étel, amely a hagyományos főzelékek sorát színesíti egy egészségesebb, modern változattal. A sült céklafőzelék nemcsak finom, hanem tápanyagokban gazdag is, így tökéletes választás lehet, ha valami könnyed, mégis laktató ételt keresel. A kefíres mártás frissességet és enyhe savanykás ízt ad a céklának, amit a kapor, tárkony és szerecsendió tovább gazdagít. Ez a vegetáriánus főzelék recept ideális lehet azoknak, akik szeretnék a zöldségeket változatosabban elkészíteni, és nem ragaszkodnak a hagyományos rántásos főzelékekhez.
Tálalás:
A céklafőzeléket melegen, közvetlenül a sütőből kivéve érdemes tálalni. A legjobban friss kenyérrel, ropogós pirítóssal, vagy akár fokhagymás bagettel kínálható, hogy a szaftos, kefíres-sajtos mártás minden cseppje élvezhető legyen. Egy kis tejföllel vagy extra reszelt sajttal is gazdagítható a tálaláskor, attól függően, mennyire szeretnénk intenzívebb ízeket. Akár egy egészséges ebéd ötletként, akár vacsorára készül, ez a könnyű zöldségfőzelék garantáltan különleges színfoltja lehet a hétköznapi menünek.
Ital ajánló Céklafőzelék kefírrel mellé:
Gyerekeknek:
- Gyümölcslé Spritzer: Keverjünk össze egy rész almát vagy narancslét szóda- vagy buborékvízzel. Ez a hűsítő és buborékos ital remekül kiegészíti a céklafőzelék kefírrel ízeit és azonnal kedvencévé válik a gyerekeknek.
- Homoktövis tea: Egy gyümölcsteát készíthetünk friss vagy szárított homoktövisből. Gazdag C-vitaminban, finom ízű, és a cékla földes ízéhez jól illik.
- Egyszerű gyömbérlé: A gyömbért vékonyra szeleteljük, forró vízben áztatjuk, és mézzel édesítjük. Ezen kívül citromot vagy lime-ot is adhatunk hozzá.
Felnőtteknek:
- Céklás smoothie: Készítsünk smoothie-t céklából, almaléből, gyömbérből és citromléből. A frissítő és tápláló ital nemcsak ízletes, de egészséges is, és jól kiegészíti a főzelék ízét.
- Rozé vagy Fehérbor: Egy könnyű, száraz fehérbor vagy rozé remekül kiegészíti a céklafőzelék ízeit. A bor savassága és gyümölcsössége kiválóan kiegészíti a cékla földes és édes ízét.
- Kefíres koktél: Keverjünk össze egy pohár kefírt egy kevés citromlével, friss mentalevelekkel és egy cseppnyi mézzel. Akinek kedve tartja, adhat hozzá egy kis vodka vagy gin, hogy alkoholos változatot kapjon.
Alternatív hozzávalók:
Ha nincs kéznél kefír, helyettesíthetjük natúr joghurttal, esetleg tejföllel is, bár ez utóbbi kissé zsírosabbá teszi az ételt. A sajt tekintetében a trappista, eidami vagy feta sajt is remek választás lehet, attól függően, mennyire kedveljük a karakteres ízeket. Az ízesítéshez a kapor és tárkony mellé bátran használhatunk friss petrezselymet vagy bazsalikomot is, ha mediterrán hangulatot szeretnénk. A recept teljes mértékben alakbarát, de ha még könnyedebb változatra vágyunk, a sajt mennyiségét is csökkenthetjük. Ez a zöldséges főzelék recept kiváló alap a kreatív konyházáshoz!
Egészségügyi előnyök:
A céklafőzelék kefírrel nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges főzelék is, amely számos jótékony hatással bír a szervezetre. A cékla magas vas, folsav és rosttartalommal rendelkezik, támogatja a vérképzést és az emésztést, miközben természetes módon segíthet csökkenteni a vérnyomást. A kefír élőflórás tejtermékként támogatja a bélflóra egyensúlyát, hozzájárul az egészséges emésztéshez, és immunerősítő hatású. Ez a zöldséges főzelék recept alacsony kalóriatartalmú, ezért ideális lehet diétás étrend vagy alakbarát menü részeként is.
Variációk:
A céklafőzelék recept többféleképpen is variálható, attól függően, hogy milyen alapanyagok állnak rendelkezésre, vagy milyen ízeket szeretnénk előtérbe helyezni. A kefírt helyettesíthetjük natúr joghurttal, vegán tejföllel, vagy akár zabkrémmel, így a receptből könnyedén készülhet vegán céklafőzelék is. A sajt elhagyható vagy növényi sajtra cserélhető, ha laktózmentes vagy tejmentes változatot szeretnénk. A fűszerezés is szabadon alakítható – a tárkony helyett kipróbálhatjuk köményt, majoránnát vagy rozmaringot is, ha egyedi ízvilágra vágyunk. A sült céklás főzelék hidegen is fogyasztható, salátaként is megállja a helyét.
Érdekességek:
Tudtad, hogy a cékla már az ókorban is kedvelt zöldség volt, elsősorban gyógyító tulajdonságai miatt? A rómaiak például májbetegségek és vérszegénység ellen alkalmazták. A magyar konyhában kevésbé elterjedt főzelékalapanyag, de egyre népszerűbb a könnyű, húsmentes ételek kedvelői körében. A céklafőzelék kefírrel különlegessége abban rejlik, hogy a főzeléket nem sűrítjük klasszikus rántással, hanem a sült cékla természetes állaga és a kefíres-sajtos mártás adja meg a krémességét. A végeredmény nemcsak egészséges, hanem rendkívül színes és mutatós is – igazi élmény a tányéron.