Céklafőzelék kefírrel Céklafőzelék kefírrel

Céklafőzelék kefírrel

Főzelékek Főzelékek zöldségből

Céklafőzelék kefírrel: Egészséges és izgalmas ízkombináció

Céklafőzelék kefírrel recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 125 perc.

Fedezze fel ezt az egyszerű, mégis ízletes céklafőzelék receptet, melyet a krémes kefír tesz különlegessé. A hagyományos magyar konyha egy klasszikus eleme a főzelék, és most egy új, frissítő fordulattal érkezik az asztalra a kefírnek köszönhetően. Nem csak ízletes, de egészséges is – a cékla és kefír kombinációja garantáltan mindenkit lenyűgöz!

Céklafőzelék kefírrel

Céklafőzelék kefírrel

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Céklafőzelék kefírrel.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 25 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra 5 perc
Fogás leves
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 198 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A céklát alaposan megmossuk, és egy nagy fazékban sós vízben puhára főzzük. Ez kb. 30-40 percet vesz igénybe.
  • Amikor megfőtt, leöntjük róla a vizet, és hagyjuk kissé kihűlni. Ezután meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk.
  • Egy tűzálló tálat kikenünk a margarinnal, és beleszórjuk a kaprot. Ráterítjük a céklaszeleteket, és egyenletesen elosztjuk rajta.
  • A kefírt egy tálban összekeverjük a sajt felével, és ízesítjük sóval, tárkonnyal és szerecsendióval. Ezt a mártást ráöntjük a céklára, és elsimítjuk a tetején.
  • A maradék sajtot megszórjuk a főzelék tetejére, és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg a sajt megolvad és aranybarnára pirul.
  • Tálaláskor friss kenyérrel vagy pirítóssal kínálhatjuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Céklafőzelék kefírrel-hez!

Tápérték

Kalória: 198kcalSzénhidrát: 19gFehérje: 8gZsír: 11gTelített zsír: 5gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 3gKoleszterin: 21mgNátrium: 495mgKálium: 575mgÉlelmi rost: 5gCukor: 13gVitamin A: 492IUVitamin C: 9mgKalcium: 195mgVas: 2mg
Keyword Cékla, Kefír, Margarin, Sajt
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A céklafőzelék kefírrel hagyományosan az egyik legkedveltebb étel a magyar konyhában, amelynek története generációkon keresztül húzódik vissza. A nagyanyáink már ismerték és szerették ezt az ízletes és tápláló ételt. Emlékszem, mikor gyermekként a nagymamám házában az udvaron frissen szedett céklából készített főzeléket, annak ízét máig érzem. A modern változat, ahol a kefírt használjuk, egy kísérlet eredménye, melyben a hagyományos és az újító ízek találkoznak.

Tálalás:

A céklafőzeléket kefírrel frissen és melegen tálaljuk. Egy szelet ropogós kenyeret vagy friss, kifőtt burgonyát kínálhatunk mellé. A tetejét megszórhatjuk néhány csepp extra szűz olívaolajjal és frissen vágott kaprot hintünk rá. Az étel mellé egy pohár hideg kefírt is kínálhatunk, amely tovább erősíti és kiegészíti az étel ízét.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcslé Spritzer: Keverjünk össze egy rész almát vagy narancslét szóda- vagy buborékvízzel. Ez a hűsítő és buborékos ital remekül kiegészíti a céklafőzelék kefírrel ízeit és azonnal kedvencévé válik a gyerekeknek.
  2. Homoktövis tea: Egy gyümölcsteát készíthetünk friss vagy szárított homoktövisből. Gazdag C-vitaminban, finom ízű, és a cékla földes ízéhez jól illik.
  3. Egyszerű gyömbérlé: A gyömbért vékonyra szeleteljük, forró vízben áztatjuk, és mézzel édesítjük. Ezen kívül citromot vagy lime-ot is adhatunk hozzá.

Felnőtteknek:

  1. Céklás smoothie: Készítsünk smoothie-t céklából, almaléből, gyömbérből és citromléből. A frissítő és tápláló ital nemcsak ízletes, de egészséges is, és jól kiegészíti a főzelék ízét.
  2. Rozé vagy Fehérbor: Egy könnyű, száraz fehérbor vagy rozé remekül kiegészíti a céklafőzelék ízeit. A bor savassága és gyümölcsössége kiválóan kiegészíti a cékla földes és édes ízét.
  3. Kefíres koktél: Keverjünk össze egy pohár kefírt egy kevés citromlével, friss mentalevelekkel és egy cseppnyi mézzel. Akinek kedve tartja, adhat hozzá egy kis vodka vagy gin, hogy alkoholos változatot kapjon.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha nem áll rendelkezésre Rama margarin, használhatunk vajat vagy növényi olajat a pároláshoz.
  • A sajt helyett próbálkozzunk feta sajttal vagy kecskesajttal egy kicsit pikánsabb ízért.
  • Ha nincs kefír, joghurtot vagy tejfölt is használhatunk, bár az íze kissé eltérhet.
  • A tárkonyt friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel is helyettesíthetjük.

Egészségügyi előnyök:

  • Cékla: A cékla gazdag vitamink és ásványi anyagokban, különösen a folátban, mangánban, káliumban és C-vitaminban. Rendszeres fogyasztása elősegítheti a vérnyomás szabályozását, valamint antioxidáns tulajdonságai révén védelmet nyújthat a szabad gyökök ellen, amelyek a sejtek károsodásáért felelősek.
  • Kefír: Egy fermentált tejtermék, amely probiotikumokban gazdag, melyek támogatják az egészséges bélflórát és az emésztést. A kefír emellett jó kalcium és B-vitamin forrás is.

Variációk:

  • Tofu céklafőzelék: Hús helyett használjunk tofu kockákat, melyeket fűszerezünk és a céklafőzelékben sütünk meg.
  • Csípős változat: Adjunk hozzá egy kis csiliport vagy friss chili paprikát a főzelékhez, hogy extra csípősséget adjunk neki.
  • Tejszínes céklafőzeléket kefírrel változat: A kefír egy részét vagy az egészét cseréljük ki tejszínre, amely krémes és gazdag ízt kölcsönöz a főzeléknek.

Érdekességek:

  • A céklát az ókori Rómában afrodiziákumnak tekintették, mivel azt gondolták, hogy növeli a libidót.
  • A kefír eredetileg a Kaukázus hegységekből származik, ahol az emberek a kefír fogyasztását összekapcsolták hosszú élettartammal.
  • A céklafőzelék kefírrel, bár nem annyira ismert, mint más magyar ételek, azonban regionálisan különböző változatokban készíthető, amelyek különböző hozzávalókban és fűszerezésben térnek el egymástól.
(össznézettség: 44, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. Required fields are marked *

Recipe Rating