Tálban tálalt ropogós cékla chips, amelyek intenzív bordó színűek és vékony szeletekre vannak vágva. Cékla chips

Cékla chips

Ínyenc receptek Tapas

Egészséges ropogtatnivaló: Cékla chips

Cékla chips recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 35 perc.

A cékla az egyik legtáplálóbb zöldség, ami tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az egészséges életmód fontos része, mert segíti a testet a helyes működésben. Sokan fogyasztják céklát, például salátákban vagy levesekben, de kevesen tudják, hogy a cékla chips is nagyon finom és egészséges ropogtatnivaló lehet.

Tálban tálalt ropogós cékla chips, amelyek intenzív bordó színűek és vékony szeletekre vannak vágva.

Cékla chips

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Cékla chips.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 35 perc
Fogás egyéb
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 50 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Először is, mosd meg alaposan a céklát, majd vágd vékony szeletekre. Ehhez használhatsz kést vagy mandolin szeletelőt is.
  • Tegyél egy nagy tálba az olívaolajat, a sót, a fűszerpaprikát és az őrölt köményt, majd keverd össze alaposan.
  • Add hozzá a céklaszeleteket a tálhoz, és forgasd meg benne úgy, hogy minden szelet egyenletesen bevonódjon az olajos fűszerkeverékkel.
  • Helyezd a céklaszeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és szórd meg őket még egy kis sóval.
  • Előmelegített sütőben, 180°C fokon süsd 10-15 percig, majd fordítsd meg őket, és addig süsd, amíg szép aranybarnára sülnek.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Cékla chips-hez!

Tápérték

Kalória: 50kcalSzénhidrát: 4gFehérje: 1gZsír: 4gTelített zsír: 1gTöbbszörösen telítetlen zsír: 0.4gEgyszeresen telítetlen zsír: 3gNátrium: 323mgKálium: 144mgÉlelmi rost: 1gCukor: 3gVitamin A: 140IUVitamin C: 2mgKalcium: 10mgVas: 1mg
Keyword Cékla, Chips, Egészséges snack, Fűszerpaprika, Kömény, Magyar konyha, Olívaolaj, Sütés
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Cékla chips recepthez:

Mi az a Cékla chips?

A cékla chips egy egészséges, ropogós snack, amely friss céklából készül, amit vékony szeletekre vágnak, majd olajban és fűszerekben megforgatnak, végül sütőben ropogósra sütnek. Ez a snack egy remek alternatíva a hagyományos, bolti chips-ekhez képest, mivel kevesebb kalóriát és több tápanyagot tartalmaz, köztük rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat. A cékla természetes édes íze, kombinálva a fűszerekkel, egyedi és ízletes snacket eredményez, amely tökéletes választás egészségtudatos emberek számára, valamint azok számára, akik szeretik a különleges és ízletes nasikat.

Milyen vastagságúra kell szeletelni a céklát?

A céklát nagyon vékony szeletekre kell vágni, körülbelül 2-3 mm vastagságúra, hogy ropogós chips-et kapjunk. A mandolin szeletelő ideális eszköz a vékony és egyenletes szeletek elkészítéséhez.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a chips összeragadjon sütés közben?

Ügyelj arra, hogy a sütőpapírral bélelt tepsin ne fedjék egymást a céklaszeletek. Elegendő hely hagyása közöttük biztosítja, hogy minden szelet egyenletesen süsse meg és ropogósra süljön.

Szükséges a céklát meghámozni az előkészítés előtt?

Nem szükséges meghámozni, különösen, ha fiatal, frisset használsz. Alapos mosás után közvetlenül szeletelhető, így megőrizve a tápanyagokat a héjában is. Ha azonban a héj túl vastag vagy idősebb, előfordulhat, hogy jobb meghámozni.

Lehet-e olaj helyett más zsiradékot használni?

Igen, de figyelembe kell venni az íz és az égéspont különbségeit. Kókuszolaj vagy avokádóolaj jó alternatíva lehet, mivel mindkettő jól bírja a magas hőmérsékletet.

Mi a teendő, ha a cékla chips nem lett kellően ropogós?

Ha a chips nem lett elég ropogós, hagyhatod őket tovább a sütőben néhány percig, figyelve, hogy ne égjenek meg. A sütési idő hosszabbítható, vagy a sütő hőmérsékletét növelheted egy kicsit. Fontos, hogy a sütési idő végén hagyd őket a sütőben kihűlni, mivel így válnak igazán ropogóssá.

Hogyan tároljam a kész cékla chips-et?

A teljesen kihűlt cékla chips-et légmentesen záródó dobozban vagy tasakban tárolhatod, hogy megőrizze ropogósságát. Kerüld a nedves, páradús helyeket, mert ezek befolyásolhatják a chips textúráját.

Mit tehetek, ha túl sósra sikerült a chips?

Ha a chips túl sósra sikerült, próbálkozhatsz azzal, hogy több céklát szeletelsz és hozzáadod a kevésbé sós darabokhoz, vagy készíthetsz mellé egy kevésbé fűszeres adagot, és összekevered őket. Ez segíthet kiegyensúlyozni az ízeket.

Történet:

A cékla chips az egészséges étkezés és a „snackelés” ötvözete. A krumpli chips helyett egyre többen választják ezt az alternatívát, ami nem csak egészségesebb, de sokak szerint az íze is egyedülálló. A magas rost- és vitamintartalma miatt kiváló választás mindennapos étkezésünk részeként, és a chips formában való tálalás egy izgalmas és újszerű módszer ennek megvalósítására.

Tálalás:

A cékla chips tálalása többféleképpen lehetséges. Egy szép tálra rakva, aperitifként vagy snackként szolgálhatnak. Tökéletesek filmnézéshez, vagy csak egy gyors harapnivalónak, ha éhesek vagyunk. Azok számára, akik kreatívan szeretnének tálalni, egy sajtkrémmel vagy guacamole-val tálalva még látványosabb lehet.

Ital ajánló a Cékla chips mellé:

Gyerekeknek:

  • Gyümölcsös víz: Egy egyszerű, mégis ízletes és egészséges választás. Válassz friss gyümölcsöket, mint például eper, citrom, vagy lime, és áztasd őket vízben néhány órára. Ez egy frissítő, természetes ízű ital, amely jól illik a cékla chips ropogós és fűszeres ízéhez.
  • Alma vagy szőlőlé: Ezek a gyümölcslevek természetes édességet és frissességet kínálnak, ami kiválóan kiegészíti a chips fűszerességét. Válassz 100%-os gyümölcstartalmú, hozzáadott cukor nélküli változatokat az egészséges választás érdekében.

Felnőtteknek:

  • Hideg gyömbértea: A gyömbér frissítő íze és emésztést elősegítő tulajdonságai jól kiegészítik a cékla chips fűszeres karakterét. Készítheted édesítetlen változatban, vagy adhatsz hozzá egy kis mézet az édes ízért.
  • Száraz fehérbor: Egy könnyű, száraz fehérbor, mint például egy Sauvignon Blanc vagy Pinot Grigio, jól illik a cékla chips ropogós textúrájához és ízvilágához. A bor savassága és frissítő jellege kiválóan kiegészíti az étel ízét.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha szereted az édesebb ízeket, a só, fűszerpaprika és kömény helyett használhatsz fahéjat és egy kevés barna cukrot.
  • Ha a csípős ízeket részesíted előnyben, a cékla chipshez adj egy kevés cayenne borsot vagy chiliport.
  • A céklát lehet más zöldségekkel is kombinálni, például édesburgonyával vagy sütőtökkel, így változatosabbá teheted a snackjeidet.
  • Az olívaolaj helyett kókuszolajat is használhatsz, ami egyedi ízt ad a chipsnek.

Emlékezz, hogy a legfontosabb a vékony szeletek elkészítése és a figyelmes sütés, hogy a chips ropogós és ízletes legyen.

Egészségügyi előnyök:

Egészséges alternatívája a hagyományos krumpli chipsnek. Gazdag forrása a B-vitaminoknak, vasnak, magnéziumnak, káliumnak, és antioxidánsoknak, mint a betalainok, amik gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatásúak.

A céklában található rostok támogatják az egészséges emésztést és hozzájárulnak a jóllakottság érzetéhez, ami a súlykontrollban is segít. A chips formájában tálalva nemcsak az egészségünkre van pozitív hatással, hanem a snackek iránti vágyunkat is kielégíti.

Variációk:

A cékla chips sokféle módon variálható a fűszerezéssel és a hozzáadott összetevőkkel. Néhány ötlet:

  • Fűszeres: Cayenne borssal, chili porral, fokhagymaporral és hagymaporral.
  • Édes: Fahéjjal és egy kevés mézzel vagy juharsziruppal.
  • Fűszeres-édes: Fahéjjal, chili porral és juharsziruppal.
  • Ázsiai: Szójaszósszal és szezámmaggal.

Érdekességek:

A cékla eredetileg a Földközi-tenger térségében volt honos, és már az ókori rómaiak is termesztették és fogyasztották. Magas cukortartalma miatt a 19. században kezdték el cukor előállítására használni, amitől azóta is „cukorrépának” hívják sok helyen.

A céklát sokféle módon lehet fogyasztani, például nyersen, főzve, sütve vagy párolva, és sokféle ételhez adható, mint a saláták, levesek, főételek, vagy mint ez esetben, chips formájában. A gyökerén kívül a levelei is ehetők és táplálók, sok A- és K-vitamint tartalmaznak.

(össznézettség: 247, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating