Egészséges ropogtatnivaló: Cékla chips
Cékla chips recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 35 perc.
A cékla az egyik legtáplálóbb zöldség, ami tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az egészséges életmód fontos része, mert segíti a testet a helyes működésben. Sokan fogyasztják céklát, például salátákban vagy levesekben, de kevesen tudják, hogy a cékla chips is nagyon finom és egészséges ropogtatnivaló lehet.
Cékla chips
Hozzávalók
- 2 db cékla
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál fűszerpaprika őrölt
- 1/2 teáskanál kömény őrölt
Elkészítés
- Először is, mosd meg alaposan a céklát, majd vágd vékony szeletekre. Ehhez használhatsz kést vagy mandolin szeletelőt is.
- Tegyél egy nagy tálba az olívaolajat, a sót, a fűszerpaprikát és az őrölt köményt, majd keverd össze alaposan.
- Add hozzá a céklaszeleteket a tálhoz, és forgasd meg benne úgy, hogy minden szelet egyenletesen bevonódjon az olajos fűszerkeverékkel.
- Helyezd a céklaszeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és szórd meg őket még egy kis sóval.
- Előmelegített sütőben, 180°C fokon süsd 10-15 percig, majd fordítsd meg őket, és addig süsd, amíg szép aranybarnára sülnek.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A cékla chips az egészséges étkezés és a „snackelés” ötvözete. A krumpli chips helyett egyre többen választják ezt az alternatívát, ami nem csak egészségesebb, de sokak szerint az íze is egyedülálló. A cékla magas rost- és vitamintartalma miatt kiváló választás mindennapos étkezésünk részeként, és a chips formában való tálalás egy izgalmas és újszerű módszer ennek megvalósítására.
Tálalás:
A cékla chips tálalása többféleképpen lehetséges. Egy szép tálra rakva, aperitifként vagy snackként szolgálhatnak. Tökéletesek filmnézéshez, vagy csak egy gyors harapnivalónak, ha éhesek vagyunk. Azok számára, akik kreatívan szeretnének tálalni, egy sajtkrémmel vagy guacamole-val tálalva még látványosabb lehet.
Alternatív hozzávalók:
- Ha szereted az édesebb ízeket, a só, fűszerpaprika és kömény helyett használhatsz fahéjat és egy kevés barna cukrot.
- Ha a csípős ízeket részesíted előnyben, a cékla chipshez adj egy kevés cayenne borsot vagy chiliport.
- A céklát lehet más zöldségekkel is kombinálni, például édesburgonyával vagy sütőtökkel, így változatosabbá teheted a snackjeidet.
- Az olívaolaj helyett kókuszolajat is használhatsz, ami egyedi ízt ad a chipsnek.
Emlékezz, hogy a legfontosabb a vékony szeletek elkészítése és a figyelmes sütés, hogy a chips ropogós és ízletes legyen.
Egészségügyi előnyök:
A cékla chips egészséges alternatívája a hagyományos krumpli chipsnek. A cékla gazdag forrása a B-vitaminoknak, vasnak, magnéziumnak, káliumnak, és antioxidánsoknak, mint a betalainok, amik gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatásúak.
A céklában található rostok támogatják az egészséges emésztést és hozzájárulnak a jóllakottság érzetéhez, ami a súlykontrollban is segít. A chips formájában tálalva nemcsak az egészségünkre van pozitív hatással, hanem a snackek iránti vágyunkat is kielégíti.
Variációk:
A cékla chips sokféle módon variálható a fűszerezéssel és a hozzáadott összetevőkkel. Néhány ötlet:
- Fűszeres: Cayenne borssal, chili porral, fokhagymaporral és hagymaporral.
- Édes: Fahéjjal és egy kevés mézzel vagy juharsziruppal.
- Fűszeres-édes: Fahéjjal, chili porral és juharsziruppal.
- Ázsiai: Szójaszósszal és szezámmaggal.
Érdekességek:
A cékla eredetileg a Földközi-tenger térségében volt honos, és már az ókori rómaiak is termesztették és fogyasztották. A cékla magas cukortartalma miatt a 19. században kezdték el cukor előállítására használni, amitől azóta is „cukorrépának” hívják sok helyen.
A céklát sokféle módon lehet fogyasztani, például nyersen, főzve, sütve vagy párolva, és sokféle ételhez adható, mint a saláták, levesek, főételek, vagy mint ez esetben, chips formájában. A cékla gyökerén kívül a levelei is ehetők és táplálók, sok A- és K-vitamint tartalmaznak.