A mazsolát leforrázzuk, majd szűrőn át csepegtetjük.
Fél dl langyos tejben feloldjuk a cukrot, majd hozzáadjuk az élesztőt és felfuttatjuk.
Egy nagy tálban a liszthez hozzáadjuk a lecsepegtetett mazsolát, a sót, az olajat, a felfuttatott élesztőt, a 20 dkg cukrot és a 2,5 dl tejet. Robotgép dagasztóspiráljával alaposan összedolgozzuk.
A tésztát ketté vesszük, és az egyik feléhez hozzáadjuk a 3 evőkanál cukrot, a kakaót és a maradék fél dl tejet, majd összegyúrjuk.
Mindkét tésztát kétfelé osztjuk és azonos méretű téglalapokra nyújtjuk.
A kakaós tésztára ráhelyezzük a fehér tésztát, majd feltekerjük.
A kész rudakat letakarva kb. 30-40 percig pihentetjük.
A kalácsok tetejét megkenjük a felvert tojással és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.