Go Back
+ servings
Medvehagymás kalács

Medvehagymás kalács

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Medvehagymás kalács.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 25 perc
Sütés/főzés 45 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás köret
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 361 kcal

Hozzávalók
  

a lekenéshez:

Elkészítés
 

  • A medvehagymát felvágom vékony csíkokra és leturmixolom. Ezután félre teszem.
  • A langyos-cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt, majd felfuttatom. A keverőtálba beleöntöm a szintén meglangyosított tejszínt, majd hozzáadom a felfuttatott élesztőt. Ezután hozzászórom az előzőleg sóval összekevert lisztet, majd a kezemmel megdagasztom a tésztát.
  • Ezután elosztom két egyforma részre, majd az egyik tésztát visszateszem a keverőtálba, és hozzáadom a pépesített medvehagymát + 2 evőkanál lisztet, és újradagasztom 2-3 percig.
  • Ezután mindkét tésztát kézzel még egy kicsit átgyúrom, hogy szép sima legyen, majd külön-külön tálba teszem. Megszórom egy pici liszttel, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen, kelesztem kb. egy órát, míg duplájára nem nő.
  • Amikor a tészták megkeltek, először a sima tésztát borítom ki enyhén lisztezett felületre, majd vékonyra nyújtom. Félrehúzom!
  • Ezután a medvehagymás tésztát is kiborítom enyhén lisztezett felületre, majd kinyújtom akkorára, mint az előző tészta.
  • Ezután a fehér tésztát megkenem vékonyan olajjal, majd ráhelyezem a medvehagymás tésztát, és szorosan feltekerem úgy, mint a bejglit.
  • Egy 20x10 cm-es sütőformát kiolajozok és kilisztezem, majd belehelyezem a feltekert tésztát. Ezután letakarom konyharuhával és langyos helyen, újrakelesztem 30 percig.
  • Közben előmelegítem a sütőt légkeveréses módra kapcsolva, 150°C fokra.
  • A tojássárgáját kikeverek 1 evőkanál tejjel, majd amikor a tészta újra megkelt, lekenem vele a tetejét.
  • Behelyezem az előmelegített sütőbe, majd 40-45 perc alatt szép pirosra sütöm.
  • A sütőből kivéve hagyom pár percig a formában, majd rácsra helyezem és kihűtöm kéz melegre.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Medvehagymás kalács-hoz!

Tápérték

Kalória: 361kcalSzénhidrát: 54gFehérje: 13gZsír: 9gTelített zsír: 3gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 1gKoleszterin: 40mgNátrium: 440mgKálium: 117mgÉlelmi rost: 10gCukor: 3gVitamin A: 100IUKalcium: 30mgVas: 0.7mg
Keyword kalács, medvehagymás
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!