Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A muffin sütőformát béleljük ki papírformákkal vagy kenjük ki vajjal és szórjuk meg liszttel.
A friss áfonyát mossuk meg és szárítsuk meg papírtörlőn. Ha fagyasztottat használunk, gondoskodjunk róla, hogy teljesen felolvadjon és száraz legyen.
A narancsokat mossuk meg és töröljük szárazra. Reszeljünk le fél evőkanálnyi narancshéjat és facsarjuk ki a levüket.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, barna cukrot, sütőport, szódabikarbónát és csipet sót.
Egy másik tálban keverjük össze a tojást, az olajat és a narancshéjat. Adjunk hozzá 250 ml narancslevet (szűrjük át, hogy magtalan legyen) és ezt a nedves keveréket dolgozzuk bele a száraz hozzávalókhoz.
Ha a tészta túl sűrűnek tűnik, adjunk hozzá még narancslevet. Ha elérte a megfelelő állagot, óvatosan keverjük hozzá az áfonyát.
A tésztával töltsük meg a muffin formákat kb. háromnegyedig.
Süssük a muffinokat a sütő középső részén körülbelül 25 percig, vagy amíg aranybarnára nem sülnek. Tűpróbával ellenőrizhetjük: ha a közepébe szúrt tű tiszta, a muffinok készen vannak.
Vegyük ki a sütőből és hagyjuk 5 percig a formában hűlni, majd vegyük ki őket és hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt szórjuk meg a muffinok tetejét vékonyan porcukorral.
Megjegyzés
Jó étvágyat az Áfonyás muffin narancsaromával-hoz!