A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá egy kiskanál cukrot, keverjük el, és hagyjuk felfutni.
Egy tálba szitáljuk a lisztet és a réteslisztet. Keverjük hozzá a cukrot, a sót, és csináljunk egy kis mélyedést a közepén.
Az élesztős tejet öntsük a mélyedésbe, adjuk hozzá a tojássárgáját, olajat és a reszelt citromhéjat.
Kézzel vagy dagasztógéppel dolgozzuk össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Fedjük le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 1 órát.
Egy tálban keverjük össze a szilvalekvárt, a darált mákot, porcukrot és a vaníliás cukrot.
Miután a tészta megkelt, gyúrjuk át röviden, és oszlasszuk 3 egyenlő részre.
Mindhárom tésztadarabot nyújtsuk ki téglalap formájúra, majd kenjük meg a mákos-szilvalekváros töltelékkel.
Tekergessük fel a tésztát hosszirányban, majd fonjuk össze a két rudat. A végén csomózzuk össze.
Helyezzük a kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a tojássárgájával elkevert tejjel.
Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük aranybarnára kb. 30 perc alatt.
Megjegyzés
Jó étvágyat a Mákos-szilvalekváros ostoros kalács-hoz!