A friss zöldbabot megtisztítjuk végeit levágjuk, szálkáit lehúzzuk, megmossuk, átlósan kb. egy-két centis darabokra vágjuk.
A friss/fagyasztott babot annyi sós vízbe tesszük fel főzni, amennyi ellepi. Ha a bab felforrt beletesszük a leveskockát, és mérsékeljük a tüzet. Amikor a bab megpuhult, leszűrjük, de a leszűrt levét is félretesszük, mivel a rántáshoz fogjuk felhasználni.
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon megfonnyasztjuk. Rászórjuk a lisztet, mellyel fehéredésig pirítjuk, majd beletesszük a lereszelt fokhagymát, mellyel éppen csak addig sütjük, míg a "fokhagyma illatát" megérezzük.
Levesszük a tűzről, beleszórjuk a pirospaprikát, elkeverjük és kevés hideg vízzel, valamint a leszűrt bab főzőlevével (az üveges bab esetében a konzervlével, ha ez kevés plusz vízzel) felöntjük.
Hozzákeverjük a zöldbabot, visszatesszük a tűzre, és addig főzzük, míg kellően besűrűsödik. Kevés ecettel és cukorral (az üveges babnál vigyázzunk, mert már lehet, hogy tartalmaz ecetet), valamint ha még szükséges sóval ízesítjük.
Végül belekeverjük a tejfölt, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, és még egyet forralunk rajta.
Különböző feltétekkel - fasírt, tükörtojás, pörkölt, sült szalonna, stb. - tálaljuk.