Go Back
+ servings
Porcukorral meghintett Bécsi kocka sütemény diódíszítéssel egy tányéron.

Bécsi kocka

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bécsi kocka.
4.67 Értékelés 3 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás desszert
Konyha Osztrák
Mennyiség 6 főre
Kalória 1295 kcal

Hozzávalók
  

A tésztához:

A krémhez:

Elkészítés
 

  • A sütőt előmelegítjük 175°C fokra.
  • A dióból kiválogatunk 20 szép gerezdet, a maradékot megdaráljuk és külön kimérjük a tésztához és a krémhez való mennyiségeket.
  • A liszthez hozzáadjuk a sót, a fahéjat, vagy a mézeskalácsfűszert, a vaníliás cukrot, és elmorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajjal. Beleszitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a darált diót, és amikor ezekkel is összegyúrtuk a tésztát, akkor hozzáadjuk a tojássárgát, és összeállítjuk.
  • Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral. Mivel a tészta elég lágy, én azt a megoldást választottam, hogy a tepsin nyújtottam el. Vissza lehetne hűteni kb. 1 óra alatt hűtőszekrényben, de én attól tartottam, hogy akkor majd elnyújtani nem lehet, és inkább az előző módon csináltam.
  • A sütőben addig sütjük, míg egy kis színt kap a teteje, és tapintásra nem lágy.
  • Ha kisült, még forrón levágjuk a széleit, és kettévágjuk. Az egyik felét egyforma kockákra vágjuk. Hagyjuk kihűlni.
  • Amíg a sütemény sül, elkészítjük a krémet. A porcukrot egy lábasba tesszük, és kevés vizet öntünk rá. Cukorszirupot főzünk belőle, hozzáadjuk a diót, és sűrűre főzzük. Belereszeljük a citromhéjat, és ízlés szerint rumot teszünk bele (2-3 cent). Hagyjuk kihűlni.
  • Ha a tésztalap, és a krém is kihűlt, a krémet botmixerrel felhabosítjuk. Ha szükséges, pár evőkanál tejszínt adhatunk hozzá szükség szerint.
  • Az egyben hagyott lapot kenjük meg a krémmel (egy evőkanálnyit hagyjunk meg a díszítéshez), és rakosgassuk rá a kockára vágott darabokat. Egy órát pihentessük hűtőszekrényben, utána vágjuk át végig a szeleteket.
  • Szórjuk be porcukorral a süteményt. Mindegyik kocka tetejére tegyünk egy csöpp krémet, és erre ragasszuk rá az előzetesen kiválogatott diógerezdeket.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bécsi kocka-hoz!

Tápérték

Kalória: 1295kcalSzénhidrát: 125gFehérje: 19gZsír: 84gTelített zsír: 32gTöbbszörösen telítetlen zsír: 30gEgyszeresen telítetlen zsír: 17gTrans Fat: 2gKoleszterin: 154mgNátrium: 397mgKálium: 386mgÉlelmi rost: 6gCukor: 60gVitamin A: 1454IUVitamin C: 2mgKalcium: 102mgVas: 5mg
Keyword Botmixer, citromhéj, Cukorszirup, desszert, dió, Fahéj, Hűtőszekrény, krém, Liszt, Osztrák konyha, Pihentetés, Porcukor, Rum, Sütés, Sütőpapír, tejszín, Tojássárgája, Vaj, Vaníliás cukor
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!