Bécsi kocka
Diós sütemény Sütemény

Bécsi kocka

Bécsi kocka – Az édes finomság

Bécsi kocka recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

Ha Ön valaha is járt Ausztriában, biztosan találkozott már a híres Bécsi kockával. Ez az édes finomság Ausztria egyik jelképévé vált, és számos turista vásárolja meg, hogy hazavihesse emlékbe.

Bécsi kocka

Bécsi kocka

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bécsi kocka.
4.67 Értékelés 3 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás desszert
Konyha Osztrák
Mennyiség 6 főre
Kalória 1295 kcal

Hozzávalók
  

A tésztához:

A krémhez:

Elkészítés
 

  • A sütőt előmelegítjük 175°C fokra.
  • A dióból kiválogatunk 20 szép gerezdet, a maradékot megdaráljuk és külön kimérjük a tésztához és a krémhez való mennyiségeket.
  • A liszthez hozzáadjuk a sót, a fahéjat, vagy a mézeskalácsfűszert, a vaníliás cukrot, és elmorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajjal. Beleszitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a darált diót, és amikor ezekkel is összegyúrtuk a tésztát, akkor hozzáadjuk a tojássárgát, és összeállítjuk.
  • Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral. Mivel a tészta elég lágy, én azt a megoldást választottam, hogy a tepsin nyújtottam el. Vissza lehetne hűteni kb. 1 óra alatt hűtőszekrényben, de én attól tartottam, hogy akkor majd elnyújtani nem lehet, és inkább az előző módon csináltam.
  • A sütőben addig sütjük, míg egy kis színt kap a teteje, és tapintásra nem lágy.
  • Ha kisült, még forrón levágjuk a széleit, és kettévágjuk. Az egyik felét egyforma kockákra vágjuk. Hagyjuk kihűlni.
  • Amíg a sütemény sül, elkészítjük a krémet. A porcukrot egy lábasba tesszük, és kevés vizet öntünk rá. Cukorszirupot főzünk belőle, hozzáadjuk a diót, és sűrűre főzzük. Belereszeljük a citromhéjat, és ízlés szerint rumot teszünk bele (2-3 cent). Hagyjuk kihűlni.
  • Ha a tésztalap, és a krém is kihűlt, a krémet botmixerrel felhabosítjuk. Ha szükséges, pár evőkanál tejszínt adhatunk hozzá szükség szerint.
  • Az egyben hagyott lapot kenjük meg a krémmel (egy evőkanálnyit hagyjunk meg a díszítéshez), és rakosgassuk rá a kockára vágott darabokat. Egy órát pihentessük hűtőszekrényben, utána vágjuk át végig a szeleteket.
  • Szórjuk be porcukorral a süteményt. Mindegyik kocka tetejére tegyünk egy csöpp krémet, és erre ragasszuk rá az előzetesen kiválogatott diógerezdeket.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bécsi kocka-hoz!

Nutrition

Kalória: 1295kcalSzénhidrát: 125gFehérje: 19gZsír: 84gTelített zsír: 32gTöbbszörösen telítetlen zsír: 30gEgyszeresen telítetlen zsír: 17gTrans Fat: 2gKoleszterin: 154mgNátrium: 397mgKálium: 386mgÉlelmi rost: 6gCukor: 60gVitamin A: 1454IUVitamin C: 2mgKalcium: 102mgVas: 5mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Eredete Ausztria, ahogy a neve is sugallja. Ez a finom és gazdag sütemény hagyományos része a helyi cukrászdáknak és kávézóknak. A bécsi kocka a 19. század közepén, a bécsi kávéházi kultúra fénykorában jött létre, amikor a cukrászok versenyeztek a legfinomabb és legötletesebb sütemények létrehozásában.

Tálalás:

A Bécsi kockát általában kávéval vagy teával szolgálják fel. A süteményt kockákra vágják, és egy tányéron, vagy a hagyományos osztrák stílusban, egy kis sütőpapíron tálalják. Porcukorral meghintve és friss bogyós gyümölcsökkel tálalva még vonzóbbá teheted.

Alternatív hozzávalók:

  • Dió helyett másfajta magvakat vagy dióféléket is használhatsz, mint például mandulát vagy mogyorót.
  • Ha szeretnél egy alkoholmentes verziót, a rumot kihagyhatod a krémből.
  • A citromhéj helyett narancshéjat is használhatsz a krémhez, hogy másik ízvilágot teremts.
  • Ha tejtermékmentes változatot szeretnél készíteni, a vajat margarinnal, a tejszínt pedig növényi alapú tejszínnel helyettesítheted.
  • Ha gluténmentes változatot szeretnél készíteni, használhatsz gluténmentes lisztet a tésztához.

Egészségügyi előnyök:

A Bécsi kocka, mint a legtöbb sütemény, élvezeti termék, és nem feltétlenül tartalmaz sok egészségügyi előnyt. Viszont néhány hozzávalója pozitív hatással lehet az egészségre:

  • Dió: A dió gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek segíthetnek csökkenteni a szívbetegség kockázatát. A dió számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a magnéziumot és a B-vitamint.
  • Citromhéj: A citromhéj flavonoidokban gazdag, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Variációk:

A Bécsi kockát sokféleképpen lehet variálni. Itt van néhány ötlet:

  • Csokoládé: Hozzáadhatsz olvasztott csokoládét a krémhez, hogy még gazdagabb ízt kapj.
  • Gyümölcsök: Adhatsz a krémhez friss vagy aszalt gyümölcsöket, például áfonyát, cseresznyét vagy mazsolát.
  • Márványos változat: Ha a tészta egy részét kakaóporral elkevered, márványos hatást kaphatsz.

Érdekességek:

A Bécsi kocka a legismertebb osztrák sütemények közé tartozik, de sokan nem tudják, hogy a neve nem feltétlenül a formájáról származik. A „kocka” szó a német „Kuchen” szóból származik, ami „torta” vagy „sütemény” jelentéssel bír. Tehát a Bécsi kocka valójában „bécsi süteményt” jelent. Ez a sütemény azonban a formája miatt is megkapta a „kocka” nevet, mivel általában négyzet alakú szeletekre vágják.

(össznézettség: 669, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating