Bécsi Kocka: Egy osztrák desszertklasszikus
Bécsi kocka recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.
Fedezd fel a Bécsi kocka varázslatos világát, egy olyan osztrák süteményt, amely minden desszertasztalt meghódít. Ez a finom, diós desszert tökéletes választás, legyen szó ünnepi alkalmakról vagy egy sima hétköznapi desszertként való felszolgálásról. A krémes töltelék, az aromás fűszerek és a ropogós dió tökéletes harmóniája garantálja, hogy minden falatja felejthetetlen ízélményt nyújt. Kövesd velünk lépésről lépésre a Bécsi kocka elkészítését, és varázsolj az asztalra egy igazán elegáns és ízletes süteményt!
Bécsi kocka
Hozzávalók
A tésztához:
- 45 dkg liszt
- 30 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojássárgája
- 10 dkg dió
- 1 csipet só
- fahéj őrölt
A krémhez:
- 25 dkg dió
- 20 dkg porcukor
- 3 cl rum
- 1 db citrom héja
- 4 evőkanál tejszín
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 175°C fokra.
- A dióból kiválogatunk 20 szép gerezdet, a maradékot megdaráljuk és külön kimérjük a tésztához és a krémhez való mennyiségeket.
- A liszthez hozzáadjuk a sót, a fahéjat, vagy a mézeskalácsfűszert, a vaníliás cukrot, és elmorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajjal. Beleszitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a darált diót, és amikor ezekkel is összegyúrtuk a tésztát, akkor hozzáadjuk a tojássárgát, és összeállítjuk.
- Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral. Mivel a tészta elég lágy, én azt a megoldást választottam, hogy a tepsin nyújtottam el. Vissza lehetne hűteni kb. 1 óra alatt hűtőszekrényben, de én attól tartottam, hogy akkor majd elnyújtani nem lehet, és inkább az előző módon csináltam.
- A sütőben addig sütjük, míg egy kis színt kap a teteje, és tapintásra nem lágy.
- Ha kisült, még forrón levágjuk a széleit, és kettévágjuk. Az egyik felét egyforma kockákra vágjuk. Hagyjuk kihűlni.
- Amíg a sütemény sül, elkészítjük a krémet. A porcukrot egy lábasba tesszük, és kevés vizet öntünk rá. Cukorszirupot főzünk belőle, hozzáadjuk a diót, és sűrűre főzzük. Belereszeljük a citromhéjat, és ízlés szerint rumot teszünk bele (2-3 cent). Hagyjuk kihűlni.
- Ha a tésztalap, és a krém is kihűlt, a krémet botmixerrel felhabosítjuk. Ha szükséges, pár evőkanál tejszínt adhatunk hozzá szükség szerint.
- Az egyben hagyott lapot kenjük meg a krémmel (egy evőkanálnyit hagyjunk meg a díszítéshez), és rakosgassuk rá a kockára vágott darabokat. Egy órát pihentessük hűtőszekrényben, utána vágjuk át végig a szeleteket.
- Szórjuk be porcukorral a süteményt. Mindegyik kocka tetejére tegyünk egy csöpp krémet, és erre ragasszuk rá az előzetesen kiválogatott diógerezdeket.
Megjegyzés
Tápérték
Gyakran ismételt kérdések a Bécsi kocka recepthez:
A Bécsi kocka egy osztrák eredetű, diós sütemény, amelyet porcukorral megszórt kockákra vágva szolgálnak fel. Különlegessége a finom, omlós tészta és a gazdag, diós krém, amelyet gyakran rummal és citromhéjjal ízesítenek. Népszerű desszertként számos kávéházban és cukrászdában kínálják.
A Bécsi kocka általában 2-3 napig őrzi meg frissességét, ha hűtőszekrényben tároljuk. A légmentesen záródó dobozban való tárolása segít megőrizni a frissességét és az ízét.
Igen, a süteményt egy nappal előre is elkészítheti. Ez különösen praktikus, ha eseményre vagy vendégek fogadására készül.
A legjobb az apróra darált, friss dió használata. Ha szereti az erősebb dióízt, válassza a sötét héjú dióféléket.
Használjon sütőpapírt a tésztanyújtáshoz. Így könnyebb lesz kezelni a lágy tésztát, és egyenletes vastagságúra nyújtható.
Igen, a hagyományos liszt helyettesíthető gluténmentes lisztkeverékkel, hogy gluténérzékenyek is élvezhessék.
Csökkentheti a cukor mennyiségét, használhat alacsony zsírtartalmú tejszínt, és növelheti a dió mennyiségét a tápanyagtartalom növelése érdekében.
A legjobb módszer a kis kockákra vágás, és minden egyes darab tetejére egy diógerezd helyezése. Porcukorral meghintve és friss teával vagy kávéval kínálva a legfinomabb.
Ha alkoholmentes verziót szeretne, használjon rumaromát, narancs- vagy citromlevet.
Történet:
A Bécsi kocka egy olyan desszert, amely mélyen gyökerezik az osztrák cukrászat hagyományaiban. Eredetét tekintve a 19. századra nyúlik vissza, amikor is Bécs a cukrászat és a finom sütemények központja volt. Ez a különleges sütemény az elegancia és a finomság szimbóluma lett, és azóta is népszerű választás az osztrák kávéházakban és szerte a világon.
Tálalás:
A Bécsi kocka tálalása igazi művészet. A süteményt hagyományosan kis kockákra vágják, amelyek tetején egy-egy diógerezd trónol. A krémmel való bevonás után ajánlott a süteményt egy órára hűtőbe tenni, hogy a krém megdermedjen, így könnyebb lesz szeletelni. A végső simításként szórjunk a tetejére porcukrot, ami nem csak ízben, hanem a látványban is hozzáad az élményhez. A Bécsi kockát legjobban frissen, teával vagy egy jó csésze kávéval tálalva érdemes élvezni.
Ital ajánló a Bécsi kocka mellé:
Gyerekeknek:
- Alma- vagy Körtelé: Friss, természetes gyümölcslevek remekül kiegészítik a Bécsi kocka ízvilágát. Az alma- vagy körtelé édes, frissítő és egészséges választás.
- Tej: Egy pohár hideg vagy meleg tej szintén jól illik a süteményhez, különösen, ha kakaóval vagy vaníliával ízesítjük.
- Gyümölcstea: Különböző ízesítésű gyümölcsteák, mint például az alma vagy a málna, szintén nagyszerűen harmonizálnak a desszert ízével, és alkoholmentes választást kínálnak.
Felnőtteknek:
- Kávé: Egy jó minőségű, erős kávé, mint az espresso vagy a cappuccino, tökéletesen ellensúlyozza a sütemény édességét.
- Desszertbor: Egy édes Tokaji Aszú vagy egy másik desszertbor kiválóan kiegészítheti a Bécsi kocka gazdag ízeit.
- Rumos Tea: Aki szereti az alkoholos italokat, egy rummal ízesített fekete tea izgalmas és melegítő választás lehet, különösen a hidegebb hónapokban.
Alternatív hozzávalók:
- Dió helyett: Ha valaki nem szereti a diót vagy allergiás rá, helyettesíthetjük mandulával vagy mogyoróval.
- Rum helyett: Alkoholmentes verzióhoz használhatunk rumaromát vagy egyszerűen kihagyhatjuk. Alternatívaként narancs- vagy citromlé is jó választás lehet.
- Gluténmentes változat: A lisztet cseréljük le gluténmentes lisztkeverékre, hogy a gluténérzékenyek is élvezhessék ezt a finomságot.
- Vegán verzió: A vajat és a tejszínt pótolhatjuk növényi alapú alternatívákkal, a tojássárgáját pedig lenmag vagy chia mag beáztatott keverékével helyettesíthetjük.
Egészségügyi előnyök:
Bár a Bécsi kocka egy hagyományos desszert, amely gazdag cukorban és zsírban, bizonyos összetevői egészségügyi előnyökkel is bírnak:
- Dió: A dió omega-3 zsírsavakban gazdag, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. Emellett magas az antioxidáns tartalma is, ami segíthet a szabadgyökök elleni védelemben.
- Citromhéj: A citromhéj C-vitaminban gazdag, ami erősíti az immunrendszert és elősegítheti a kollagén termelést.
Variációk:
- Csokoládés Bécsi Kocka: A krémhez adjunk hozzá olvasztott csokoládét vagy kakaóport, hogy egy csokoládés változatot kapjunk.
- Gyümölcsös Variáció: Tegyünk a tésztára vékonyan szeletelt gyümölcsöket, mint például epret vagy málnát, mielőtt a krémmel lekenjük.
- Kávés Twist: A krémhez adhatunk egy kis erős eszpresszót vagy instant kávét, hogy egy kávé ízvilágú süteményt kapjunk.
Érdekességek:
- Kulturális Örökség: A Bécsi kocka az osztrák cukrászat ikonikus darabja, amely a bécsi kávéházakban és cukrászdákban vált népszerűvé.
- Nemzetközi Népszerűség: Ez a sütemény nemcsak Ausztriában, hanem szerte a világon ismert és kedvelt, különösen a közép-európai országokban.
- Ünnepi Alkalom: Gyakran szolgálják fel ünnepek alkalmával vagy különleges eseményeken, mint egy elegáns és finom desszert.