Bécsi kocka – Az édes finomság
Bécsi kocka recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.
Ha Ön valaha is járt Ausztriában, biztosan találkozott már a híres Bécsi kockával. Ez az édes finomság Ausztria egyik jelképévé vált, és számos turista vásárolja meg, hogy hazavihesse emlékbe.
Bécsi kocka
Hozzávalók
A tésztához:
- 45 dkg liszt
- 30 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojássárgája
- 10 dkg dió
- 1 csipet só
- fahéj őrölt
A krémhez:
- 25 dkg dió
- 20 dkg porcukor
- 3 cl rum
- 1 db citrom héja
- 4 evőkanál tejszín
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 175°C fokra.
- A dióból kiválogatunk 20 szép gerezdet, a maradékot megdaráljuk és külön kimérjük a tésztához és a krémhez való mennyiségeket.
- A liszthez hozzáadjuk a sót, a fahéjat, vagy a mézeskalácsfűszert, a vaníliás cukrot, és elmorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajjal. Beleszitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a darált diót, és amikor ezekkel is összegyúrtuk a tésztát, akkor hozzáadjuk a tojássárgát, és összeállítjuk.
- Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral. Mivel a tészta elég lágy, én azt a megoldást választottam, hogy a tepsin nyújtottam el. Vissza lehetne hűteni kb. 1 óra alatt hűtőszekrényben, de én attól tartottam, hogy akkor majd elnyújtani nem lehet, és inkább az előző módon csináltam.
- A sütőben addig sütjük, míg egy kis színt kap a teteje, és tapintásra nem lágy.
- Ha kisült, még forrón levágjuk a széleit, és kettévágjuk. Az egyik felét egyforma kockákra vágjuk. Hagyjuk kihűlni.
- Amíg a sütemény sül, elkészítjük a krémet. A porcukrot egy lábasba tesszük, és kevés vizet öntünk rá. Cukorszirupot főzünk belőle, hozzáadjuk a diót, és sűrűre főzzük. Belereszeljük a citromhéjat, és ízlés szerint rumot teszünk bele (2-3 cent). Hagyjuk kihűlni.
- Ha a tésztalap, és a krém is kihűlt, a krémet botmixerrel felhabosítjuk. Ha szükséges, pár evőkanál tejszínt adhatunk hozzá szükség szerint.
- Az egyben hagyott lapot kenjük meg a krémmel (egy evőkanálnyit hagyjunk meg a díszítéshez), és rakosgassuk rá a kockára vágott darabokat. Egy órát pihentessük hűtőszekrényben, utána vágjuk át végig a szeleteket.
- Szórjuk be porcukorral a süteményt. Mindegyik kocka tetejére tegyünk egy csöpp krémet, és erre ragasszuk rá az előzetesen kiválogatott diógerezdeket.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
Eredete Ausztria, ahogy a neve is sugallja. Ez a finom és gazdag sütemény hagyományos része a helyi cukrászdáknak és kávézóknak. A bécsi kocka a 19. század közepén, a bécsi kávéházi kultúra fénykorában jött létre, amikor a cukrászok versenyeztek a legfinomabb és legötletesebb sütemények létrehozásában.
Tálalás:
A Bécsi kockát általában kávéval vagy teával szolgálják fel. A süteményt kockákra vágják, és egy tányéron, vagy a hagyományos osztrák stílusban, egy kis sütőpapíron tálalják. Porcukorral meghintve és friss bogyós gyümölcsökkel tálalva még vonzóbbá teheted.
Alternatív hozzávalók:
- Dió helyett másfajta magvakat vagy dióféléket is használhatsz, mint például mandulát vagy mogyorót.
- Ha szeretnél egy alkoholmentes verziót, a rumot kihagyhatod a krémből.
- A citromhéj helyett narancshéjat is használhatsz a krémhez, hogy másik ízvilágot teremts.
- Ha tejtermékmentes változatot szeretnél készíteni, a vajat margarinnal, a tejszínt pedig növényi alapú tejszínnel helyettesítheted.
- Ha gluténmentes változatot szeretnél készíteni, használhatsz gluténmentes lisztet a tésztához.
Egészségügyi előnyök:
A Bécsi kocka, mint a legtöbb sütemény, élvezeti termék, és nem feltétlenül tartalmaz sok egészségügyi előnyt. Viszont néhány hozzávalója pozitív hatással lehet az egészségre:
- Dió: A dió gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek segíthetnek csökkenteni a szívbetegség kockázatát. A dió számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a magnéziumot és a B-vitamint.
- Citromhéj: A citromhéj flavonoidokban gazdag, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.
Variációk:
A Bécsi kockát sokféleképpen lehet variálni. Itt van néhány ötlet:
- Csokoládé: Hozzáadhatsz olvasztott csokoládét a krémhez, hogy még gazdagabb ízt kapj.
- Gyümölcsök: Adhatsz a krémhez friss vagy aszalt gyümölcsöket, például áfonyát, cseresznyét vagy mazsolát.
- Márványos változat: Ha a tészta egy részét kakaóporral elkevered, márványos hatást kaphatsz.
Érdekességek:
A Bécsi kocka a legismertebb osztrák sütemények közé tartozik, de sokan nem tudják, hogy a neve nem feltétlenül a formájáról származik. A „kocka” szó a német „Kuchen” szóból származik, ami „torta” vagy „sütemény” jelentéssel bír. Tehát a Bécsi kocka valójában „bécsi süteményt” jelent. Ez a sütemény azonban a formája miatt is megkapta a „kocka” nevet, mivel általában négyzet alakú szeletekre vágják.