Lekváros linzer Lekváros linzer

Lekváros linzer

Aprósütemény Sütemény

Lekváros linzer: Az örök kedvenc magyar desszert

Lekváros linzer recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

Nincs is jobb módja az ünnepek vagy egy-egy családi összejövetel megkoronázására, mint egy tál finom lekváros linzerrel. Ez a hagyományos magyar sütemény az édes és savanykás ízkombináció tökéletes egyensúlyát kínálja, a mandulás tészta és a gyümölcslekvár rétegei között. Szerencsére nemcsak az íze, hanem az elkészítése is rendkívül egyszerű, és a hozzávalók is könnyen beszerezhetők. Összesen csak 30 perc szükséges az elkészítéséhez, így akár spontán vendégvárás esetén is bátran nekikezdhetünk a sütésnek.

Lekváros linzer

Lekváros linzer

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Lekváros linzer.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 10 perc
Teljes idő 30 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 658 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A vajat 10 dkg porcukorral meg a vaníliás cukorral krémesre keverjük a robotgép habverőjével. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgájákat, majd hozzáadjuk a mandulával elvegyített lisztet, és sima tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
  • A tésztát kis adagokban két réteg sütőpapír között kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd kb. 4 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle.
  • A felének a középébe kisméretű formákkal csillag és szív alakú lyukakat készítünk.
  • A linzereket sütőpapírral bélelt tepsikbe fektetjük. Előmelegített sütőbe toljuk, és 175°C fokon tepsinként 8-10 percig sütjük. (Vigyázat, gyorsan megéghet!)
  • Amíg a tészta hűl, addig a dzsemet simára keverjük a citromlével, majd kissé felmelegítjük.
  • A lyukas linzereket meghintjük a maradék porcukorral, a dzsemet a többi linzerre kenjük, majd összeragasztjuk a tetüjükkel. Kissé rányomjuk és száradni hagyjuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Lekváros linzer-hez!

Tápérték

Kalória: 658kcalSzénhidrát: 74gFehérje: 9gZsír: 37gTelített zsír: 18gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 13gTrans Fat: 1gKoleszterin: 137mgNátrium: 250mgKálium: 198mgÉlelmi rost: 3gCukor: 34gVitamin A: 920IUVitamin C: 3mgKalcium: 71mgVas: 3mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A lekváros linzer eredetileg nem magyar találmány, de az évek folyamán annyira beépült a magyar konyhába és hagyományokba, hogy sokan már-már sajátjukként kezelik. A linzer Ausztriából származik, és az ottani Linz városáról kapta a nevét. Magyarországon azonban a lekváros változat vált igazán népszerűvé, főként ünnepek és családi események környékén. A finom, omlós tészta és a gyümölcsös töltelék kombinációja valódi népszerűségi csúcsokat dönt meg a magyar háztartásokban.

Tálalás:

A lekváros linzert legtöbbször kihűlve tálalják. Egy-egy szelet mellé friss gyümölcs, vagy egy kis tejszínhab is kerülhet, hogy még inkább kiemelje a desszert gyümölcsös, édes karakterét. Akár egy kis porcukorral is meghinthetjük a tetejét, hogy még elegánsabb legyen a végeredmény. A linzer remekül mutat ünnepi sütiválogatásokban, és ideális ajándékba csomagolva is.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Almás Gyömbérszörp: Frissítő és könnyű választás, amely jól harmonizál a lekváros linzer édességével. Csak keverj össze egy pohár almalét egy kis gyömbérszörppel.
  2. Tejshake: Vanília vagy eper ízesítésű tejshake szintén jól passzol a sütemény mellé, és a gyerekek is imádni fogják.
  3. Gyümölcstea: Egy finom, cukormentes gyümölcstea, ami nem túl erős, jól kiegészítheti a sütemény ízvilágát.

Felnőtteknek:

  1. Kávé: Egy jó minőségű, közepesen erős kávé jól kiemelheti a lekváros linzer ízét.
  2. Rozé vagy Fehérbor: Ha valami alkoholosat szeretnél, egy száraz vagy fél-száraz rozé vagy fehérbor kiválóan passzol a sütemény édes-savanyú ízéhez.
  3. Málnás Limonádé egy csipetnyi mentával: Ha alkoholmentes, de mégis „felnőttes” italt keresel, ez a frissítő limonádé remek választás lehet.

Alternatív hozzávalók:

  • Gyümölcslekvár: A málnalekvár helyett használhatunk szilvalekvárt, eperlekvárt vagy akár sárgabaracklekvárt is. A lényeg, hogy az íz harmonizáljon a tésztával.
  • Liszt: Ha gluténmentes változatot szeretnénk, a normál búzaliszt helyett használjunk gluténmentes lisztet.
  • Cukor: A porcukor helyett használhatunk kókuszvirág-cukrot vagy más természetes édesítőszert, ha egészségesebb változatot szeretnénk.
  • Mandula: A darált mandula helyett próbálkozhatunk darált dióval vagy darált mogyoróval is, attól függően, milyen ízt és textúrát szeretnénk elérni.

Egészségügyi előnyök:

Bár a lekváros linzer nem feltétlenül tartozik az egészséges ételek kategóriájába, néhány módosítással azért „egészségesebbé” tehetjük. A darált mandula jó forrása az egészséges zsíroknak és proteinek, valamint a málnalekvár is tartalmazhat némi rostot és vitamint, attól függően, hogy hányas koncentrációjú. Cserélhetjük a fehér lisztet teljes kiőrlésű lisztre és a porcukrot természetes édesítőszerekre (pl. stevia, eritrit) a cukorbevitel csökkentése érdekében.

Variációk:

  1. Gluténmentes Lekváros Linzer: A búzaliszt helyett használj gluténmentes lisztet és ellenőrizd, hogy a többi hozzávaló is gluténmentes-e.
  2. Vegán Lekváros Linzer: A vajat cserélheted kókuszzsírra vagy más növényi margarinra, a tojást pedig flaxseed (lenmag) és víz keverékével pótolhatod.
  3. Többféle Lekváros Linzer: Egy tepsiben készíthetsz többféle lekvárral töltött linzert. Ebben az esetben az egyes szeletek ízei változatosak lesznek.

Érdekességek:

  • A linzer Ausztriából származik, de szerte a világon ismert és népszerű. Az USA-ban például gyakran készítenek belőle karácsonyra „Linzer Cookies”-t, amelyek apró linzer alakú sütemények, gyakran egy kis ablakkal a tetejükön, hogy látszódjon a lekvár.
  • A linzer egyik legismertebb változata a Linzer Torte, amely egy nagyobb, torta formájú változat, gyakran rácsos tetejével.
  • A linzer elkészítésénél az egyik kulcs a jó minőségű alapanyagok használata. Egy prémium minőségű lekvár vagy házi készítésű lekvár használata teljesen megváltoztathatja az étel minőségét.
(össznézettség: 453, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating