Diós körtetorta Diós körtetorta

Diós körtetorta

Sütemény Torta

Diós körtetorta – Az ősz finom süteménye

Diós körtetorta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

Az ősz az egyik legszebb évszak, amikor a falevelek színei csodálatos színkavalkádot alkotnak. Az őszi időszakban sokféle gyümölcs érik, köztük az egyik kedvencünk a körte. Az őszi körte nemcsak finom, hanem sokféle sütemény alapanyaga is lehet.

Diós körtetorta

Diós körtetorta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Diós körtetorta.
5 Értékelés 3 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 50 perc
Teljes idő 1 óra 20 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 893 kcal

Hozzávalók
  

a tortakarikához:

a krémhez:

Elkészítés
 

  • A tortakarikához a hozzávalókat összekeverjük, majd egy tortakarika alját sütőpapírral kibélelünk és megsütjük. 180°C fokra előmelegített sütőben légkeveréses funkción ez kb. 40 perc.
  • 6 db körtét meghámozunk, a magházat kivágjuk, vékony cikkekre vágjuk. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a mézet, majd beleforgatjuk a körtecikkeket és kb. 5 percen át folyamatosan kevergetve pároljuk.
  • 2 db körtét szintén meghámozunk, magházát kivágjuk, majd leturmixoljuk. Simára keverjük a krémsajttal, a porcukorral. A tejszínt fölverjük némi habfixálóval, hozzákeverjük a zselatin fixet (ezt a fajtát hidegen hozzá lehet keverni, de mindig az adott fajta zselatin használati utasítását kövessük), majd összekeverjük a krémmel. Egy kis időre hűtőbe tesszük.
  • A tortakarika alját visszahelyezzük a formába. Rátesszük a krémnek kb. 2/3-át, majd szépen elhelyezzük rajta a körteszeleteket, belenyomkodjuk egy kicsit a krémbe. Rátesszük a tortakarika másik felét, majd hűtőbe tesszük dermedni 2-3 órára.
  • A tortaforma szélén késsel végigmegyünk, hogy biztosan elváljon a torta a forma szélétől, majd meglazítjuk a kapcsokat. A torta oldalát és a tetejét bevonjuk a maradék krémmel, majd megszórjuk darált dióval. További pár órára hűtőbe tesszük szilárdulni, összeérni.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Diós körtetorta-hoz!

Tápérték

Kalória: 893kcalSzénhidrát: 88gFehérje: 9gZsír: 60gTelített zsír: 20gTöbbszörösen telítetlen zsír: 15gEgyszeresen telítetlen zsír: 19gTrans Fat: 1gKoleszterin: 96mgNátrium: 257mgKálium: 403mgÉlelmi rost: 8gCukor: 56gVitamin A: 1002IUVitamin C: 10mgKalcium: 224mgVas: 2mg
Keyword sütemény, torta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A diós körtetorta kiváló példa arra, hogy a magyar konyha sokkal többet tud nyújtani, mint a hagyományos, világszerte ismert ételek, mint a gulyásleves vagy a csirkepaprikás. Ez a recept tökéletes harmóniát teremt a dió és a körte ízének, amelyek remekül kiegészítik egymást. A torta eredete nem köthető egyetlen konkrét helyhez Magyarországon, inkább a magyar háziasszonyok kreativitásának és találékonyságának terméke, akik mindig is szerették a friss, helyi alapanyagokat felhasználni a sütemények elkészítésénél.

Tálalás:

A diós körtetorta önmagában is ínycsiklandó, de a legjobb, ha egy kis vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal kínálod. A torta tetejére szórj némi porcukrot vagy diót, hogy még elegánsabb legyen a tálalás. Egy csésze erős, fekete kávé is remekül illik hozzá. A tortát lehetőleg hűtőben tartsd, és csak közvetlenül a tálalás előtt vágd fel, hogy a krém ne olvadjon el.

Alternatív hozzávalók:

Ha valami egészségesebb verziót szeretnél, a nádcukrot cseréld le mézre vagy steviára, a lisztet pedig használhatsz teljes kiőrlésű változatot is. A krémhez a mascarpone helyett használhatsz natúr joghurtot vagy túrót, a tejszín helyett pedig kókusztejet. A diót pedig mandulára vagy más, kedvelt olajos magvakra is lecserélheted. A körtét más gyümölccsel, például almával vagy barackkal is helyettesítheted. A kreativitásnak csak a te ízlésed szab határt!

Egészségügyi előnyök:

A diós körtetorta hozzávalói számos egészségügyi előnyt nyújthatnak:

  • Dió: Gazdag E-vitaminban, omega-3 zsírsavakban, fehérjében és rostokban. Jótékony hatással van a szív- és érrendszeri egészségre, segíti a kognitív funkciókat és javítja az emésztést.
  • Körte: Magas rost- és víztartalmának köszönhetően segít az emésztőrendszer egészségének megőrzésében, valamint C-vitamin forrás is.
  • Mascarpone: Kiváló kalciumforrás, ami segít fenntartani a csontok egészségét.
  • Méz: Természetes édesítőszer, melynek antioxidánsai segítenek a szervezet védekezőképességének erősítésében.

Variációk:

A diós körtetorta receptjét számos módon variálhatod:

  • Szezonális gyümölcsök: Használj más szezonális gyümölcsöket, mint például alma, őszibarack, vagy szilva a kört helyett.
  • Gluténmentes: Cseréld le a hagyományos lisztet gluténmentes lisztre, hogy gluténérzékenyek is élvezhessék ezt a finom tortát.
  • Vegán változat: Cseréld le a tojást chia mag vagy lenmag „tojásra”, a mascarponét pedig vegán alternatívára, mint például kókuszkrémre.

Érdekességek:

  • A torta nevében szereplő ‘dió’ valójában a magyar nyelvben jelenthet diót, mogyorót vagy más magvakat is. Tehát bár a diós körtetorta neve diót sejtet, a receptben bármilyen más magot is használhatsz, amit szeretsz.
  • A körtének mintegy 3000 fajtája ismert világszerte, így a körtetorta ízét nagymértékben befolyásolhatja, hogy milyen fajta körtét használsz hozzá. A legismertebb fajták közé tartozik a Bartlett, a Bosc, az Anjou és a Comice.
(össznézettség: 703, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating