Frissen sült, aranybarna Balatoni csók sütemények ropogós mogyorós tésztával, sütőpapíron pihenve. Balatoni csók

Balatoni csók

Édes sütemény Sütemény

Balatoni csók – Klasszikus magyar mogyorós sütemény recept

Balatoni csók recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

A Balatoni csók egy hagyományos magyar sütemény, amelynek omlós, mogyorós tésztája és kellemes vaníliás íze garantáltan rabul ejt. Ez az egyszerű és gyors édesség tökéletes kávé vagy tea mellé, de akár ünnepi alkalmakra is kiváló választás. Próbáld ki ezt a házi sütemény receptet, és varázsold az otthonodba a klasszikus magyar desszertek ízvilágát!

Frissen sült, aranybarna Balatoni csók sütemények ropogós mogyorós tésztával, sütőpapíron pihenve.

Balatoni csók

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Balatoni csók.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 30 minutes
Sütés/Főzés 15 minutes
Összesen 45 minutes
Fogás desszert
Konyha Magyar
Főre 4 főre
Kalória 707 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Egy nagyobb keverőtálba öntsd a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd üsd hozzá a 4 egész tojást. Keverd össze alaposan kézi habverővel vagy robotgéppel, amíg a massza világosabbá és kissé habossá válik. Ezután add hozzá az őrölt mogyorót, és folytasd a keverést, hogy az ízek jól elkeveredjenek. A legjobb eredmény érdekében legalább 10-15 percig keverd, hogy a tészta levegős legyen.
  • Egy másik edényben keverd össze a lisztet a sütőporral. Ezután fokozatosan szitáld bele a tojásos-mogyorós keverékbe, miközben óvatosan összedolgozod egy spatula vagy fakanál segítségével. Fontos, hogy ne keverd túl, hogy a tészta ne veszítsen a könnyedségéből. A végén egy lágy, formázható állagú masszát kell kapnod.
  • Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, vagy kend ki vajjal és lisztezd be enyhén. Egy evőkanál segítségével vegyél ki kisebb adagokat a tésztából, és formázz belőlük diónyi méretű halmokat. Helyezd őket a tepsibe, egymástól legalább 3-4 cm távolságra, mert sülés közben kissé megnőnek. A halmokat finoman szórd meg egy kevés őrölt mogyoróval, hogy még intenzívebb mogyorós ízt kapjanak.
  • Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés). Tedd be a tepsit a forró sütőbe, és süsd a süteményeket körülbelül 12-15 percig, amíg szép aranybarnára nem sülnek. Ügyelj arra, hogy ne süsd túl, mert könnyen kiszáradhatnak. Ha az aljuk már szilárd és a tetejük enyhén repedezett, akkor készen vannak.
  • Miután elkészültek, hagyd a süteményeket pár percig a tepsiben hűlni, majd egy lapát segítségével helyezd át őket egy rácsra vagy tálcára, hogy teljesen kihűljenek. Frissen, langyosan is nagyon finomak, de másnapra még inkább összeérnek az ízek.

Jegyzet

Jó étvágyat a Balatoni csók-hoz!

Kalória

Kalória: 707kcalSzénhidrát: 125gFehérje: 16gZsír: 17gTelített zsír: 2gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gTranszzsír: 1gKoleszterin: 164mgNátrium: 250mgKálium: 279mgRost: 4gCukor: 64gA-vitamin: 242IUC-vitamin: 1mgKalcium: 162mgVas: 5mg
Keyword Balatoni csók, Balatoni csók recept, desszert ötlet, Diós sütemény, Dióval készült sütemény, Édes süti recept, egyszerű sütemény recept, Gyors édesség, Hagyományos magyar süti, Házi sütemény, Klasszikus magyar sütemény, Könnyen elkészíthető édesség, Magyar édesség, Mogyorós sütemény, Omlós sütemény, Sütemény kávé mellé, Sütés egyszerűen, Sütőporos Tészta, Teasütemény recept, Tojásos sütemény, Vaníliás cukros süti, Vaníliás süti
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Balatoni csók recepthez:

Mi az a Balatoni csók?

A Balatoni csók egy magyar sütemény, melynek fő összetevői a cukor, tojás, őrölt mogyoró, liszt és sütőpor. Ez a desszert különleges ízvilágát a mogyoró adja.

Mennyi ideig tart elkészíteni ?

A recept szerint az előkészítési idő körülbelül 30 perc, a sütési idő pedig 15 perc, így összesen körülbelül 45 perc alatt elkészül.

Milyen eseményekre ajánlott a Balatoni csók?

A Balatoni csók tökéletes választás lehet ünnepekhez, családi összejövetelekhez, vagy akár egy kellemes délutáni teázáshoz, kávézáshoz.

Hogyan tároljuk a Balatoni csókot?

A süteményt szobahőmérsékleten, légmentesen záródó dobozban ajánlott tárolni, hogy megőrizze frissességét és puhaságát.

Lehet variálni a receptet, ha valaki allergiás a mogyoróra?

Igen, a mogyorót el lehet hagyni vagy helyettesíteni más típusú dióval vagy maggal, például mandulával vagy pisztáciával, azonban ez változtatni fog a sütemény ízén és textúráján.

Mennyi ideig eltartható ez a sütemény??

Jól záródó dobozban tárolva a sütemény 3-4 napig is friss maradhat.

Történet:

A Balatoni csók egy hagyományos magyar édesség, amelyet gyakran készítenek családi összejöveteleken vagy ünnepi alkalmakra. A mogyorós sütemény különleges ízvilága és omlós állaga miatt sokak kedvence. A házi sütemények között ez egy igazán egyszerű és gyorsan elkészíthető recept, amely tökéletes választás egy délutáni tea vagy kávé mellé. A vaníliás cukorral és sütőporos tésztával készült sütemény régi idők ízvilágát idézi, amelyet a nagymamák konyhájában is gyakran megtalálhattunk.

Tálalás:

A Balatoni csók sütemény frissen, langyosan is nagyon finom, de másnapra az ízek még jobban összeérnek. Érdemes porcukorral meghintve kínálni, de jól illik mellé egy csésze forró kávé vagy egy bögre kakaó is. Ha vendégeket várunk, egy házi sütemény tálon kínálva igazán elegáns hatást kelt. A mogyorós süti akár gasztroajándékként is megállja a helyét, ha szépen csomagoljuk.

Ital ajánló a Balatoni csók mellé:

Gyerekeknek:

  • Fruit Tea: Egy könnyű, gyümölcsös tea remekül kiegészítheti a sütemény ízét, különösen, ha hidegen szolgálják fel.
  • Meleg Kakaó: Egy pohár meleg kakaó, különösen hidegebb időben, kiválóan illik a mogyorós, édes sütemény mellé.
  • Alma vagy Szőlőlé: Egy frissítő, nem túl édes gyümölcslé remekül ellensúlyozza a sütemény édességét.

Felnőtteknek:

  • Cappuccino vagy Latte: Egy finom cappuccino vagy latte kávé kiválóan harmonizál a sütemény ízvilágával.
  • Tokaji Bor: Egy édes, magyar Tokaji bor izgalmas párosítás lehet, amely kiemeli a sütemény ízét.
  • Frissítő Gyümölcsös Koktél: Egy könnyű, alkoholos vagy alkoholmentes gyümölcsös koktél is remekül illik a desszerthez.

Alternatív hozzávalók:

Ha egy kicsit variálnád a receptet, próbálj ki más dióféléket is, például darált dióval vagy mandulával is helyettesítheted a mogyorót. A vaníliás cukor helyett használhatsz vanília kivonatot, hogy még intenzívebb ízt kapj. Ha egy kicsit omlósabb tésztát szeretnél, akkor a liszt egy részét kukoricaliszttel vagy zabliszttel is kiválthatod. A sütőporos tészta helyett akár szódabikarbónát is használhatsz, így kissé más állagot kapsz.

Egészségügyi előnyök:

Bár a Balatoni csók egy édes sütemény, amelyet elsősorban az élvezet kedvéért fogyasztunk, néhány hozzávalója kedvező hatással lehet az egészségre. A mogyoró gazdag egészséges zsírokban, fehérjében és rostokban, amelyek hozzájárulhatnak a jóllakottság érzéséhez és a kiegyensúlyozott vércukorszinthez. A tojás kiváló fehérjeforrás, amely segíthet az izmok regenerálódásában és az immunrendszer támogatásában. Ha a cukor mennyiségét csökkented, vagy természetes édesítőszereket, például eritritet vagy mézet használsz, az egészségesebb változatot eredményezhet.

Variációk:

A Balatoni csók sütemény könnyen variálható, hogy különböző ízeket és textúrákat kapjunk. Ha csokoládés süteményt szeretnél, adj a tésztához kakaóport vagy csokoládé darabokat. A mogyorós sütemény dióval, mandulával vagy akár kókuszreszelékkel is helyettesíthető. A vaníliás sütemény ízét egy kis citromhéjjal vagy narancshéjjal frissítheted. Ha egy diétás sütemény változatot szeretnél, próbáld ki teljes kiőrlésű liszttel vagy cukormentes verzióban.

Érdekességek:

A Balatoni csók elnevezés eredetére többféle magyarázat is létezik. Egyesek szerint a sütemény formája és könnyed textúrája egy édes csókra emlékeztet, míg mások úgy vélik, hogy a Balaton környékén egykor népszerű, vendéglőkben kínált finomságról van szó. A hagyományos magyar édességek között ez egy kevésbé ismert sütemény, de azok, akik egyszer megkóstolják, gyorsan a kedvenceik közé sorolják. Érdekesség, hogy a mogyorós sütemények népszerűsége a 19. században nőtt meg, amikor a nemesített mogyorófajták szélesebb körben elérhetővé váltak.

(össznézettség: 550, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése