Diós csók Diós csók

Diós csók

Aprósütemény Sütemény

Az igazi magyar klasszikus: Diós csók

Diós csók recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 35 perc.

A magyar konyha bővelkedik ínycsiklandó desszertekben, és a „Diós csók” egyike azon édességeknek, melyek egyszerű elkészítése ellenére feledhetetlen ízélménnyel ajándékoznak meg bennünket. Ez a könnyed és ropogós sütemény a dió édes, zamatos ízét ötvözi a könnyű tojáshabbal, így garantáltan mindenkit elvarázsol. Készítsd el te is ezt a hagyományos magyar finomságot, mely mindössze néhány alapvető hozzávalóból készül el!

Diós csók

Diós csók

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Diós csók.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 35 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 230 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Egy nagy tálban verjük kemény habbá a tojásfehérjéket a porcukorral és a csipet sóval. A habnak fényesnek és tartósnak kell lennie.
  • Óvatosan forgassuk bele a habba a darált diót és a lisztet, hogy ne törjük össze a tojáshabot. Ha szeretnéd, akkor a lisztet ki is hagyhatod a receptből.
  • Egy sütőpapírral bélelt tepsire kanalazzunk kis adagokban a masszából. Ha rendelkezésedre áll nyomózsák, használhatod azt is. Ellenkező esetben egy kiskanállal is könnyen adagolható. 170°C-ra előmelegített sütőben süssük a süteményeket 10-15 percig, amíg aranybarnára nem sülnek.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Diós csók-hoz!

Tápérték

Kalória: 230kcalSzénhidrát: 26gFehérje: 5gZsír: 13gTelített zsír: 1gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 2gNátrium: 90mgKálium: 117mgÉlelmi rost: 1gCukor: 20gVitamin A: 4IUVitamin C: 0.3mgKalcium: 21mgVas: 1mg
Keyword Csók, diós, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Egy réges-régi magyar faluban, ahol a diófa volt a közösség büszkesége, az emberek minden évben összegyűltek az első hóesés napján, hogy közösen süssék a falu híres süteményét: a Diós csókot. A receptet generációról generációra adták át, miközben apró változtatásokat eszközöltek rajta. A diós csók nem csak az ízével hódított, hanem azzal a szeretettel is, amellyel elkészítették. Az ünnepi asztal közepén trónoló sütemény minden falatozásával a közösség összetartozását ünnepelték.

Tálalás:

  1. Szolgáld fel a diós csókot egy elegáns, fehér porcelántányéron, amely kiemeli az aranybarna színét.
  2. Szórj rá egy kevés porcukrot vagy kakaóport, hogy még csábítóbb legyen a megjelenése.
  3. Mellé kínálhatsz vaníliafagyit vagy tejszínhabot, ami remekül harmonizál a sütemény diós ízével.
  4. Friss bogyós gyümölcsök, mint az eper, málna vagy áfonya is nagyszerű kiegészítők, amelyek frissítő, savanykás ízükkel tökéletesen kiegészítik a diós csók édességét.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcsös zabtej shake: Keverj össze friss bogyós gyümölcsöket (eper, málna, áfonya stb.) zabtejjel egy turmixgépben. Egy csipet vanília esszenciával vagy mézzel ízesítheted. Ezzel az egészséges, de édes itallal a gyerekek is élvezni fogják a desszertet.
  2. Almás-diós smoothie: Turmixolj össze friss almát, egy kevés dióval és jégkockával. Esetleg adj hozzá egy kis mézet vagy agavé szirupot édesítés céljából.
  3. Csokoládés meleg tej: Egy finom, krémes ital, ami kiválóan illik a diós csókhoz. Használhatsz kakaóport vagy olvasztott csokoládét tejjel keverve, és egy csipetnyi fahéjjal megbolondítva.

Felnőtteknek:

  1. Diós likőr: Egy finom diólikőr vagy „Nocino” kiváló párosítás a süteményhez. Mivel a diós csók már önmagában is édes, a likőrt kis adagokban, esetleg jéggel hígítva ajánlott fogyasztani hozzá.
  2. Kávé: Egy egyszerű eszpresszó vagy latte remekül kiegészíti a diós sütemény ízvilágát. Ha szeretnél valami különlegeset, próbáld ki a mogyorós vagy karamellás ízesítésű kávét!
  3. Tokaji aszú: Ez a magyar édes bor kiválóan harmonizál a diós édességekkel. A bor édes és savas jegyei tökéletesen kiegyensúlyozzák a sütemény ízét.

Alternatív hozzávalók:

  1. Mogyoró: A dió helyett használhatsz darált mogyorót is, ami gazdag, karakteres ízt kölcsönöz a süteménynek.
  2. Kókuszreszelék: Ha a trópusi ízvilág kedvelője vagy, cseréld le a diót kókuszreszelékre.
  3. Étcsokoládé: Az édes tojáshabot gazdagíthatod olvasztott étcsokoládéval a sötétebb, mélyebb ízvilágért.
  4. Fűszerek: Az alap receptet feldobhatod egy csipetnyi fahéjjal, kardamommal vagy akár vaníliakivonattal is.

Egészségügyi előnyök:

  1. Dió: Gazdag omega-3 zsírsavakban, melyek jó hatással vannak a szív- és érrendszerre. Továbbá, antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek a gyulladások csökkentésében.
  2. Tojás: Jó forrása a magas biológiai értékű fehérjének és a B-vitaminoknak. A tojásfehérje pedig segít az izomépítésben.
  3. Kevés cukor: Bár a recept tartalmaz porcukrot, a dió természetes édessége miatt kevesebb cukorral is finom lehet a sütemény.

Variációk:

  1. Vegán változat: Használj aquafabát (a konzerv csicseriborsó levét) a tojásfehérje helyett, és agavé szirupot vagy kókuszcukrot a porcukor helyett.
  2. Gluténmentes: Ha liszt nélkül készíted el a süteményt, vagy egy gluténmentes lisztalternatívát használsz, a sütemény gluténmentes lesz.
  3. Töltelékkel: Töltsd meg az elkészült diós csókokat étcsokoládé ganache-val vagy vaníliakrémmel egy extra finom változatért.

Érdekességek:

  1. Népi hiedelmek: Régi magyar néphagyományok szerint a diónak különleges erőt tulajdonítottak, és azt hitték, hogy védelmet nyújt a rossz szellemekkel szemben.
  2. Világszerte: Bár a „Diós csók” kifejezetten magyar sütemény, számos kultúrában találunk hasonló diós édességeket, mint például a kelet-európai „gólya csók” vagy a közel-keleti diós baklava.
  3. Diófák: A diófák akár több száz évesek is lehetnek, és rengeteg diót teremnek élete során. Egyetlen fa évente akár 100 kilogramm diót is teremhet!
(össznézettség: 354, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése