Diós csók – ropogós, habos, magyar diós aprósütemény recept képpel Diós csók

Diós csók

Aprósütemény Sütemény

Diós csók – Klasszikus, habos és roppanós magyar desszert recept

Diós csók recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 35 perc.

A Diós csók egy igazán különleges, magyar diós desszert, amely kívül ropogós, belül pedig habos és könnyed. Ez az egyszerű diós csók recept mindössze néhány alapanyagból készül: tojásfehérje, porcukor és darált dió felhasználásával. Tökéletes választás, ha gyorsan szeretnél ízletes diós aprósüteményt készíteni, ami kiválóan illik ünnepi alkalmakra, családi összejövetelekre vagy hétköznapi desszertnek is. Könnyen elkészíthető, mutatós és ellenállhatatlanul finom!

Diós csók – ropogós, habos, magyar diós aprósütemény recept képpel

Diós csók

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Diós csók.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 20 minutes
Sütés/Főzés 15 minutes
Összesen 35 minutes
Fogás desszert
Konyha Magyar
Főre 6 főre
Kalória 230 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Először válaszd szét a tojásokat, majd a tojásfehérjéket tedd egy nagy, tiszta keverőtálba. Fontos, hogy a tál teljesen zsírmentes és száraz legyen, különben a fehérje nem verődik fel rendesen.
  • Kezdd el felverni a tojásfehérjéket alacsony fokozaton, majd amikor már habosodni kezd, fokozatosan, kanalanként add hozzá a porcukrot és a csipet sót. Amikor az összes porcukor belekerült, emeld magasabb fokozatra a habverőt, és kemény, fényes, stabil tojáshabot készíts. Akkor jó, ha a hab csúcsot formáz, amikor kiemeled belőle a habverőt.
  • Szitáld át a lisztet (ha használsz), majd a darált dióval együtt óvatosan forgasd bele a felvert tojáshabba. Ehhez szilikon spatula vagy fakanál a legjobb, így nem töröd össze a levegős habot. Lassan, nagy mozdulatokkal keverd, amíg egynemű, sűrű, de könnyű masszát kapsz.
  • Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, majd kiskanállal vagy nyomózsákkal helyezz kis halmokat a masszából a tepsire. Hagyj legalább 3-4 cm távolságot közöttük, mert sütés közben kissé szétterülnek.
  • Melegítsd elő a sütőt 170°C-ra (légkeverésesnél elég 160°C), majd helyezd be a tepsit a középső rácsra. Süsd a Diós csókokat 10-15 percig, amíg aranybarnára nem sülnek. Fontos, hogy ne süsd túl, mert akkor kiszáradnak; a legjobb, ha kívül enyhén roppanós, belül pedig kissé puha marad.
  • A sütőből kivéve hagyd a diós csókokat 5-10 percig pihenni a tepsin, majd óvatosan szedd le őket a sütőpapírról. Tálalhatod frissen vagy légmentesen zárható dobozban is tárolhatod, így több napig megőrzik frissességüket.

Jegyzet

Jó étvágyat a Diós csók-hoz!

Kalória

Kalória: 230kcalSzénhidrát: 26gFehérje: 5gZsír: 13gTelített zsír: 1gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 2gNátrium: 90mgKálium: 117mgRost: 1gCukor: 20gA-vitamin: 4IUC-vitamin: 0.3mgKalcium: 21mgVas: 1mg
Keyword Diós aprósütemény, Diós csók, Diós csók sütőpapíron, Diós puszedli, Egyszerű diós csók, Gyors diós édesség, Habcsók dióval, Habos diós süti, Karácsonyi diós csók, Magyar diós desszert, Ropogós diós sütemény, Tojásfehérje habcsók, Ünnepi aprósütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!

Gyakran ismételt kérdések a Diós csók recepthez:

Mi az a Diós csók?

A Diós csók egy klasszikus magyar diós desszert, amely kívül ropogós, belül pedig könnyed és habos. Az egyszerű diós csók recept fő alapanyagai a tojásfehérje, a porcukor és a darált dió, így egy gyorsan elkészíthető, mutatós és finom diós aprósütemény.

Miért esik össze a tojáshab a Diós csók készítésekor?

A tojásfehérje habcsók stabilitása kulcsfontosságú a diós csók recept sikeréhez. Ha túl gyorsan vered fel a habot, vagy nem fokozatosan adagolod a porcukrot, a hab nem lesz elég erős, és a habcsók dióval összeeshet. Mindig lassan kezdj, majd fokozatosan emeld a sebességet, hogy kemény, fényes tojáshabot kapj.

Hogyan lehet elérni, hogy a sütemény belül habos, kívül pedig ropogós legyen?

A könnyed, habos belső és a ropogós külső titka a tojásfehérje megfelelő felverése és a sütési hőmérséklet pontos beállítása. Fontos, hogy a tojásfehérjét fokozatosan, lassú fordulatszámon kezdd verni, majd amikor már habosodni kezd, apránként adagold hozzá a porcukrot. Ezután válts magasabb sebességre, amíg a hab kemény, fényes és stabil nem lesz. Ha a sütőt előmelegíted 170°C-ra, majd 10-12 percig sütöd a süteményeket, tökéletes állagot kapsz: kívül enyhén ropogós, belül pedig könnyed és habos marad.

Miért fontos a jó minőségű dió használata?

A friss és tiszta dió alapvetően meghatározza a sütemény ízét és illatát. Ha avas vagy régi diót használsz, az az egész édesség ízvilágát elronthatja. A legjobb, ha frissen darált diót alkalmazol, amely gazdag olajokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. A jó minőségű alapanyag hozzájárul a sütemény természetes diós aromájához, és segít abban, hogy az állaga is finomabb, szaftosabb legyen.

Hogyan lehet különlegessé tenni a süteményt?

Ha szeretnéd feldobni az alapreceptet, többféle módon variálhatod. A masszához adhatsz egy kevés reszelt citrom- vagy narancshéjat, hogy friss, üde ízt kapjon. Vaníliás cukorral is gazdagíthatod, így a sütemény aromásabb lesz. A tetejére helyezhetsz fél diót, mandulaszeletet vagy akár apróra vágott étcsokoládét is, így nemcsak finomabb, hanem sokkal látványosabb is lesz. Egy kis kakaópor hozzáadásával pedig akár csokoládés változatot is készíthetsz.

Történet:

A Diós csók egy klasszikus magyar diós desszert, amely generációk óta jelen van a hagyományos házi sütemények között. A recept egyszerű, hiszen néhány alapanyagból, például tojásfehérjéből, porcukorból és darált dióból készül. Ez az egyszerű diós csók recept tökéletes választás, ha gyorsan szeretnél finom diós aprósüteményt készíteni, ami kívül roppanós, belül pedig lágy és habos marad. Ünnepekre, családi összejövetelekre és hétköznapi desszertnek is ideális.

Tálalás:

A frissen sült diós csók önmagában is mennyei, de tálalhatod porcukorral meghintve vagy akár csokoládéöntettel is. Ha igazán mutatós desszertet szeretnél, helyezd a diós aprósüteményeket dísztálra, és kísérd vaníliás vagy csokoládés mártogatóssal. Egy csésze forró tea, kávé vagy kakaó tökéletes kiegészítője lehet ennek a magyar diós desszertnek, ami minden alkalmat különlegessé tesz.

Ital ajánló a Diós csók mellé:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcsös zabtej shake: Keverj össze friss bogyós gyümölcsöket (eper, málna, áfonya stb.) zabtejjel egy turmixgépben. Egy csipet vanília esszenciával vagy mézzel ízesítheted. Ezzel az egészséges, de édes itallal a gyerekek is élvezni fogják a desszertet.
  2. Almás-diós smoothie: Turmixolj össze friss almát, egy kevés dióval és jégkockával. Esetleg adj hozzá egy kis mézet vagy agavé szirupot édesítés céljából.
  3. Csokoládés meleg tej: Egy finom, krémes ital, ami kiválóan illik a diós csókhoz. Használhatsz kakaóport vagy olvasztott csokoládét tejjel keverve, és egy csipetnyi fahéjjal megbolondítva.

Felnőtteknek:

  1. Diós likőr: Egy finom diólikőr vagy „Nocino” kiváló párosítás a süteményhez. Mivel a diós csók már önmagában is édes, a likőrt kis adagokban, esetleg jéggel hígítva ajánlott fogyasztani hozzá.
  2. Kávé: Egy egyszerű eszpresszó vagy latte remekül kiegészíti a diós sütemény ízvilágát. Ha szeretnél valami különlegeset, próbáld ki a mogyorós vagy karamellás ízesítésű kávét!
  3. Tokaji aszú: Ez a magyar édes bor kiválóan harmonizál a diós édességekkel. A bor édes és savas jegyei tökéletesen kiegyensúlyozzák a sütemény ízét.

Alternatív hozzávalók:

Bár a klasszikus recept darált diót használ, nyugodtan variálhatod más magvakkal is. Kiválóan működik mandulával, mogyoróval vagy akár kesudióval is, így új ízvilágot adhatsz az egyszerű diós csóknak. A liszt teljesen elhagyható, ha gluténmentes változatot készítesz, vagy helyettesíthető mandulaliszttel. Ha édesebb változatot szeretnél, adj hozzá egy kevés vaníliás cukrot, esetleg reszelt citromhéjat is, hogy különlegesebb aromát kapjon a habcsók dióval.

Egészségügyi előnyök:

A diós csók nemcsak finom, hanem bizonyos mértékben egészséges is, hiszen a darált dió értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A dió gazdag omega-3 zsírsavakban, E-vitaminban és antioxidánsokban, melyek támogatják a szív és érrendszer egészségét. Emellett a diós aprósütemény magas fehérjetartalmú a tojásfehérje miatt, ami segíti a szervezet regenerációját. Bár a magyar diós desszert cukrot is tartalmaz, mértékkel fogyasztva része lehet egy kiegyensúlyozott étrendnek.

Variációk:

A klasszikus diós csók recept számos módon variálható az ízlésednek megfelelően. A habcsók dióval helyett készíthető mandulával, mogyoróval vagy akár kesudióval is. A porcukor helyett használhatsz nyírfacukrot vagy eritritet, így a desszert diétásabb lesz. Az egyszerű diós csók ízesíthető vaníliával, reszelt citromhéjjal, vagy akár kakaóporral is, így újabb, izgalmas ízvilágot érhetsz el. A recept gluténmentessé is alakítható, ha a lisztet elhagyod vagy mandulaliszttel helyettesíted.

Érdekességek:

A diós csók eredetileg az osztrák és magyar konyha találkozásából származik, és az egyik legkedveltebb magyar diós desszert lett az évek során. Régi szakácskönyvekben gyakran habcsók dióval néven emlegetik. A sütemény azért kapta a nevét, mert könnyű, légies állaga szinte „elolvad a szádban”, mintha egy apró csók lenne. A diós aprósütemény sok családban elmaradhatatlan része az ünnepi asztalnak, különösen karácsonykor és húsvétkor.

(össznézettség: 141, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése