Bécsi szelet
Húsételek Marha

Bécsi szelet

A Bécsi szelet – A hagyományos osztrák étel, amely több, mint egy egyszerű húsétel

Bécsi szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

A Bécsi szelet, az osztrák konyha egyik legismertebb étele, és a húsrajongók álma. Az egyszerű és hagyományos étel, amely egy vastag szelet borjúhúsból készül, történelmi és kulturális jelentőséggel bír Ausztriában és az egész világon.

Bécsi szelet

Bécsi szelet

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bécsi szelet.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 5 perc
Teljes idő 45 perc
Fogás főétel
Konyha Osztrák
Mennyiség 4 főre
Kalória 394 kcal

Hozzávalók
  

a sütéshez:

  • olaj

Elkészítés
 

  • A húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, nem túl vékonyra kiverjük. A szeletek szélét 1 cm-re bevagdossuk, hogy sütéskor ne ugorjanak össze, aztán gyengén besózzuk, borsozzuk. Serpenyőben egy ujjnyi zsírt forrósítunk (legjobb, ha fele olajjal keverjük).
  • A szeleteket belemártjuk a lisztbe, felvert tojásba és morzsába úgy, hogy a bundán ne legyen sehol folytonossági hiány. A megmártott szeleteket beletesszük a forró zsiradékba és lefedjük. Közepes tűznél sütjük, amíg az egyik oldaluk megpirul, akkor megfordítjuk és a másik oldalát is szép pirosra, sütjük, most már fedő nélkül.
  • A megsült szeleteket tálra rakjuk és tálalásig fedő alatt melegen, tartjuk.
  • Pirított vagy hasábburgonyával, salátával tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bécsi szelet-hez!

Nutrition

Kalória: 394kcalSzénhidrát: 15gFehérje: 37gZsír: 20gTelített zsír: 4gTöbbszörösen telítetlen zsír: 5gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gTrans Fat: 0.1gKoleszterin: 199mgNátrium: 508mgKálium: 613mgÉlelmi rost: 1gCukor: 1gVitamin A: 119IUKalcium: 44mgVas: 3mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword húsétel, marha
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Bécsi szelet, vagy Wiener Schnitzel, mint ahogyan az osztrákok hívják, egyike a legismertebb osztrák ételeknek, amelyet már a 19. század óta fogyasztanak. Bár a hús sütésének technikája – a panírozás – feltehetően Olaszországból származik, az osztrákok tették híressé ezt a borjúhúsból készült változatot, melyet történetileg bécsi stílusban készítettek.

Tálalás:

A Bécsi szeletet hagyományosan citromszelettel és petrezselymes burgonyával, valamint salátával (pl. vörös- vagy fejes káposzta, céklasaláta) szolgálják fel. Néhány helyen lingonberry lekvárt is adnak hozzá.

Alternatív hozzávalók:

Ha nem talál vagy nem szeretne borjúhúst használni, a Bécsi szeletet csirke-, disznó- vagy pulykahúsból is elkészítheti. Fontos, hogy a hús minősége jó legyen, és a szeletek egyenletesen vékonyra legyenek klopfolva.

Ha diétázik, próbálja ki a sütőben sült változatot: a panírozott hússzeleteket helyezze sütőpapírral bélelt tepsibe, majd locsolja meg egy kis olajjal, és süssön aranybarnára 200-220°C-on.

Végül, ha gluténmentes étrendet követ, a lisztet és a zsemlemorzsát cserélje le gluténmentes változatokra.

Egészségügyi előnyök:

A Bécsi szelet jó forrása a magas minőségű fehérjének, ami fontos az izomépítésben és a sejtek regenerálódásában. Borjúhúsban található a B-vitaminok, különösen a B12-vitamin, amely támogatja a vérképzést és az idegrendszer egészségét. Továbbá, mint minden húsos étel, a Bécsi szelet jó vasforrás is, ami segít a szervezetben a szükséges oxigén szállításában.

Azonban figyelembe kell venni, hogy a Bécsi szelet a panírozás és a sütés miatt magasabb zsírtartalmú étel, ami negatív hatással lehet a szív- és érrendszeri egészségre, ha túlzásba visszük a fogyasztását.

Variációk:

A Bécsi szelet változatosan elkészíthető, attól függően, hogy milyen húsokat és panírozási technikákat használunk:

  • Natur Schnitzel: Itt a húst nem panírozzuk, csak sózzuk, borsozzuk, majd olajban vagy vajban sütjük.
  • Paraszt Schnitzel: Ez a változat sajtot és sonkát tartalmaz. A húsra egy vékony szelet sonkát és sajtot helyeznek, majd a húst panírozzák és sütik.
  • Rántott csirke: Ez a változat csirke mellfiléből készül, amelyet paníroznak és olajban sütnek, hasonlóan a Bécsi szelethez.

Érdekességek:

Az eredeti Bécsi szeletet borjúhúsból készítik, és védett eredetmegjelölése van Ausztriában. Ez azt jelenti, hogy csak akkor hívható „Wiener Schnitzel”-nek, ha borjúhúsból készül. Ha más húsból készítik, a neve változik, például „Wiener Schnitzel vom Schwein” (disznóhúsból készült bécsi szelet).

A Bécsi szelet nevének eredete németül valószínűleg az „aus Wien” (Bécsből származó) szókapcsolatból származik, mivel az ételek német elnevezése gyakran a származási helyük után történik.

(össznézettség: 1 137, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating