Ropogós panír, omlós hús – így készül a tökéletes Bécsi szelet
Bécsi szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.
A Bécsi szelet az osztrák konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása, amelyet világszerte előszeretettel fogyasztanak. A panírozott borjúhús kívül ropogós, belül pedig omlós, és hagyományosan citrommal, burgonyával vagy friss salátával tálalják. Fedezd fel a tökéletes Bécsi szelet receptjét, valamint az alternatív elkészítési módokat és érdekességeket!
Bécsi szelet
Ingredients
- 60 dkg borjuhús
- 2 db tojás
- 10 dkg liszt
- 10 dkg zsemlemorzsa
- só
- fekete bors őrölt
a sütéshez:
- olaj
Instructions
- Először vegyük a borjúhúst, és vágjuk egyenlő méretű, körülbelül 1 cm vastagságú szeletekre. Egy konyhai húsklopfoló segítségével óvatosan klopfoljuk ki a szeleteket úgy, hogy egyenletesen vékonyak legyenek, de ügyeljünk arra, hogy ne lyukadjanak ki. Ha a szeletek nem egyenlő vastagságúak, a sütés során egyes részek túlsülhetnek, míg mások nyersek maradhatnak.
- A kiklopfolt hús mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Hagyjuk pár percig pihenni, hogy a fűszerek kifejtsék hatásukat, így a hús még ízletesebb lesz.
- Három különálló tálba készítsük elő a panírozás hozzávalóit:
- Az első tálba szórjunk lisztet.
- A második tálban verjük fel a tojásokat egy villával vagy habverővel, hogy homogén állagú keveréket kapjunk.
- A harmadik tálba öntsünk zsemlemorzsát, amely biztosítja a ropogós, aranybarna bevonatot.
- Először vegyünk egy hússzeletet, és forgassuk meg a lisztben, ügyelve arra, hogy minden oldalát vékony réteg borítsa. A liszt segít abban, hogy a tojás jól rátapadjon a húsra.
- Ezután mártsuk bele a felvert tojásba, és forgassuk meg benne úgy, hogy a tojás mindenhol befedje a húst.
- Végül helyezzük a szeletet a zsemlemorzsába, és alaposan nyomkodjuk rá, hogy egyenletesen bevonja a húst. Fontos, hogy a panír ne hulljon le sütés közben, ezért enyhén nyomjuk rá a morzsát a húsra.
- Egy nagyobb serpenyőben vagy mélyebb edényben forrósítsunk fel bőséges mennyiségű olajat vagy vajat közepes-magas hőfokon. Akkor jó a hőmérséklet, ha egy kis darab zsemlemorzsát az olajba dobva az azonnal pezsegni kezd, de nem ég meg. Fontos, hogy a hús ne érintkezzen túl hideg olajjal, mert akkor nem lesz ropogós, hanem megszívja magát zsiradékkal.
- Helyezzük a bepanírozott hússzeleteket az olajba, és süssük aranybarnára. Egyik oldalát körülbelül 2-3 percig süssük, majd egy csipesz vagy lapát segítségével fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük további 2-3 percig. Az időtartam a hús vastagságától és az olaj hőmérsékletétől függ, de arra figyeljünk, hogy ne süssük túl sokáig, mert a hús kiszáradhat.
- Amikor a szeletek megsültek, egy papírtörlővel bélelt tányérra helyezzük őket, hogy a felesleges olajat lecsepegtessük. Ez segít abban, hogy a panír ne legyen túl zsíros, hanem kellemesen ropogós maradjon.
- A Bécsi szeletet hagyományosan hasábburgonyával és citromszeletekkel kínálják. A citrom levét a húsra csepegtetve egy kellemesen frissítő ízt kapunk.
- Friss zöldsaláta, például ecetes uborkasaláta vagy káposztasaláta is remekül illik mellé.
Notes
Nutrition
Gyakran ismételt kérdések a Bécsi szelet recepthez:
Egy hagyományos osztrák étel, amely vékonyra klopfoltt, panírozott és sült borjúhúsból készül. Könnyű, ropogós panírjáról és finom ízéről ismert, gyakran citrommal, valamint pirított vagy hasábburgonyával és friss salátával tálalják.
A Bécsi szelet hagyományosan vékonyra klopfolt borjúhúsból készül, amelyet vajban vagy tisztított vajban sütnek, így a panír könnyebb és ropogósabb. Ezzel szemben a rántott hús lehet sertés-, csirke- vagy pulykahúsból, és általában napraforgóolajban sütik, így a panír gyakran vastagabb és nehezebb. Tálalásuk is eltérhet: a Bécsi szeletet klasszikusan citrommal és hasábburgonyával kínálják, míg a rántott hús sokféle körettel fogyasztható.
A kalóriatartalma csökkenthető, ha soványabb húst (pl. csirkemell, pulyka) használunk, légkeveréses sütőben sütjük olaj helyett, és a panírhoz teljes kiőrlésű morzsát vagy gluténmentes alternatívát választunk.
Hagyományosan hasábburgonyával, petrezselymes burgonyával vagy ecetes burgonyasalátával tálalják. Emellett jól illik hozzá rizs, párolt zöldségek, friss zöldsaláta, uborkasaláta vagy akár krumplipüré is.
Gyerekeknek almafröccs vagy házi limonádé, felnőtteknek pedig száraz fehérbor, mint a Riesling, vagy könnyű sör, mint a Pilsner ajánlott.
A bécsi szelet általában magában, citrommal tálalják, de kísérő mártásként a tartár vagy egy könnyű zöldséges joghurtos mártás is megállja a helyét.
Történet:
A Bécsi szelet az osztrák konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étele, amelyet világszerte előszeretettel fogyasztanak. Az eredeti Bécsi szelet recept borjúhúsból készül, és különlegessége a ropogós panír, amelynek köszönhetően a hús kívül aranybarna, belül pedig omlós marad. A hagyományos változatot liszt, tojás és zsemlemorzsa bevonattal készítik, majd bő olajban vagy vajban sütik. Bár sokan rántott húsnak is nevezik, Az elkészítése különleges technikát igényel, amelyet az osztrák konyha mesterei évtizedek óta tökéletesítenek.
Tálalás:
A Bécsi szelet tálalása hagyományosan hasábburgonyával, petrezselymes burgonyával vagy ecetes burgonyasalátával történik. A frissen sült rántott hús mellé gyakran citromszeleteket is kínálnak, mivel a citrom leve kiemeli a hús ízét és kellemesen frissítő hatást ad az ételnek. A ropogós panírozott hús mellé remekül illik a házi uborkasaláta, káposztasaláta vagy egy könnyű friss zöldsaláta. Az éttermekben gyakran Bécsi szelet körettel kerül az asztalra, de sokan kenyérrel vagy akár rizzsel is fogyasztják.
Ital ajánló a Bécsi szelet mellé:
Gyerekeknek:
- Almafröccs: Friss almalé, keverve szénsavas vízzel. Frissítő és egészségesebb alternatíva a cukros üdítőitalokhoz.
- Házi Limonádé: Citrom, lime, egy kis cukor és szénsavas víz. Természetes és üdítő, és a gyerekek maguk is bevonhatók a készítésbe.
- Tej: Egyszerű, de tápláló választás, különösen a fiatalabb gyerekek számára.
Felnőtteknek:
- Ausztriai Riesling: Ez a száraz fehérbor jól kiegészíti a bécsi szelet jellegzetes ízeit.
- Pilsner típusú sör: A könnyű, frissítő sörök, mint a Pilsner, jól harmonizálnak a bécsi szelet ropogós textúrájával.
- Ásványvíz: Egyszerű, de elegáns választás, amely nem vonja el a figyelmet az ételtől.
Alternatív hozzávalók:
Ha valaki nem szeretne borjúhúst használni, a Bécsi szelet csirkéből, sertéshúsból vagy akár pulykahúsból is elkészíthető. A panírozott hús gluténmentes változatához a hagyományos búzaliszt helyett rizslisztet, a zsemlemorzsa helyett pedig gluténmentes morzsát vagy kukoricapehelyt is használhatunk. A tojásmentes panírozás érdekében a tojást helyettesíthetjük tejjel vagy növényi alapú alternatívákkal. Sütése vajban extra ízt ad az ételnek, de az egészségtudatos változatokhoz akár légkeveréses sütőben is elkészíthető, így kevesebb olajat használunk.
Egészségügyi előnyök:
Bár a Bécsi szelet hagyományosan bő olajban sült étel, megfelelő hozzávalók és elkészítési technikák alkalmazásával egészségesebb változatokat is készíthetünk. A magas fehérjetartalom miatt a borjúhús kiváló tápanyagforrás, amely támogatja az izomzat fejlődését és a sejtek regenerálódását. A húsban található vas és B-vitaminok hozzájárulnak a vérképzéshez és az idegrendszer megfelelő működéséhez. Ha olaj helyett vajban vagy légkeveréses sütőben készítjük, csökkenthetjük a felesleges zsiradékbevitelt, így könnyebben beilleszthető egy kiegyensúlyozott étrendbe.
Variációk:
A Bécsi szelet variációi között számos változat létezik, amelyeket a különböző konyhák saját ízlésükhöz igazítottak. Az eredeti osztrák változat borjúhúsból készül, de sok helyen csirkemellből, sertéshúsból vagy pulykahúsból sütik. A gluténmentes esetében a lisztet rizsliszttel, a zsemlemorzsát pedig gluténmentes panírral helyettesítik. Az egészségtudatos változatok között népszerű a sütőben sült rántott hús, amely sokkal kevesebb zsiradékot tartalmaz. Egyes receptekben a panírba fűszereket, például parmezánt, szezámmagot vagy fűszerpaprikát is kevernek, hogy extra ízt adjanak az ételnek.
Érdekességek:
A Bécsi szelet története egészen az 1830-as évekig nyúlik vissza, és sok legenda övezi az eredetét. Az egyik legismertebb történet szerint egy osztrák tábornok, Josef Radetzky Olaszországból hozta az ötletet az osztrák császári konyhába, miután megismerte a milánói rántott hús receptjét. Bár az olasz és osztrák konyha sok hasonlóságot mutat, az igazi Wiener Schnitzel (Bécsi szelet) csak borjúhúsból készülhet. Érdekesség, hogy Ausztriában törvényileg szabályozzák, hogy ha egy étterem „Bécsi szeletként” tünteti fel az ételt, annak kötelezően borjúhúsból kell készülnie – ha más húsból készül, azt külön fel kell tüntetni az étlapon.