Hámozzuk meg a sütőtököt, és vágjuk kockákra. Aprítsuk fel a hagymát és a fokhagymát.
Egy nagy fazékban hevítsünk olívaolajt vagy vajat, és pirítsuk meg benne az apróra vágott hagymát és fokhagymát, míg üveges nem lesz.
Adjuk hozzá a sütőtök kockákat és keverjük át, hogy az olaj befedje. Ha használunk fűszereket (gyömbér, kakukkfű, rozmaring stb.), akkor ebben a fázisban adjuk hozzájuk.
Öntsük fel a zöldségeket az alaplével, és főzzük közepes lángon, amíg a sütőtök megpuhul (kb. 20-30 perc).
Ha a sütőtök megpuhult, használjunk botmixert vagy turmixgépet, és pürésítsük az egészet simára.
Ha használunk tejszínt vagy kókusztejet, adjuk hozzá a leveshez, és keverjük el.
Sóval és borssal ízesítsük ízlés szerint.
Tálaljuk forrón, és díszíthetjük például tökmaggal, egy kis extra tejszínnel vagy friss fűszernövényekkel.