Go Back
+ servings
Aranyszínűre sült dámvad rántott hús, mellé tálalva krémes vajas burgonyapüré és párolt vörös káposzta, díszítve friss petrezselyemmel egy sötétbarna faasztalon, mellette étkezési eszközök.

Dámvad rántva

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Dámvad rántva.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 45 perc
Sütés/főzés 50 perc
Teljes idő 1 óra 35 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 673 kcal

Hozzávalók
  

a húshoz:

  • 80 dkg dámvad comb lefaggyúzva, lehártyázva, inak levágva.

az egy éjszakás tejben áztatáshoz:

  • 2 gerezd fokhagyma átpréselve
  • 10 db fekete bors
  • 1 kiskanál borókabogyó durvára tört
  • 1 teáskanál mustármag
  • 1 mokkáskanál babérlevél durvára tört, teatojásban,
  • tej hogy a hús szeleteket ellepje,
  • 1 kiskanál

a panírozáshoz:

Elkészítés
 

  • Kezdetként a dámvad húst alaposan meg kell mosni, többször cserélt vízben áztatva, hogy eltávolítsuk róla a szennyeződéseket és a felesleges vért.
  • Ezután a húst forró vízzel leforrázzuk, ami segít eltávolítani a felületi baktériumokat. Amint a hús kihűlt, óvatosan leöntjük róla a vizet.
  • A húst ezután kb. egy centiméter vastag szeletekre vágjuk. A cél az, hogy egyenletes méretű szeleteket kapjunk, amelyek egyenletesen sülnek majd.
  • Minden hússzelet mindkét oldalát enyhén megklopfoljuk egy húsverő rosttörő részével. Ez segít puhítani a húst és elősegíti, hogy a pácolás ízei mélyebben hatoljanak be.
  • Végül a hússzeleteket enyhén sózzuk és borsozzuk, majd rövid ideig állni hagyjuk, hogy a fűszerek beépüljenek.
  • Válasszunk egy megfelelő méretű edényt a pácoláshoz, ahol a hús maximum két rétegben fér el, kis átfedésekkel.
  • Egy liter tejbe beletesszük a fokhagymát, a borsot, a tört borókabogyót, a mustármagot és az őrölt babérlevelet (teatojásban vagy fűszertartóban), majd a keveréket felforraljuk.
  • Amint a tej felforrt, még melegen ráöntjük a húsra. Ha a tej kihűlt és szükséges, még több tejet önthetünk rá, hogy a hússzeleteket teljesen ellepje.
  • Ezt követően a húst egy éjszakára hűvös helyen tartjuk a tejes pácban, hogy a fűszerek ízei teljesen átjárják.
  • Másnap a hússzeleteket kivesszük a pácból, és egy csapott evőkanál ételízesítővel ízesített vízben 15-20 percig előfőzzük.
  • Az előfőzés során keletkezett főzőlevet későbbi felhasználás céljából lefagyaszthatjuk, például pörkölt vagy ragu készítésénél.
  • A hússzeleteket alaposan leszárítjuk papírtörlővel.
  • Ezután a húst először fűszeres lisztbe (fűszerpaprikával és őrölt borókabogyóval ízesítve), majd tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk.
  • A panírozott hússzeleteket bő, forró olajban aranybarnára sütjük, amíg a külső részük ropogósra sül.
  • A kész dámvad rántottat vajas burgonyapürével és párolt vörös-káposztával tálaljuk, így készítve el egy igazán ízletes és látványos ételt.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Dámvad rántva-hez!

Tápérték

Kalória: 673kcalSzénhidrát: 33gFehérje: 61gZsír: 32gTelített zsír: 9gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 13gTrans Fat: 0.1gKoleszterin: 319mgNátrium: 1027mgKálium: 1101mgÉlelmi rost: 2gCukor: 13gVitamin A: 1091IUVitamin C: 1mgKalcium: 400mgVas: 12mg
Keyword Babérlevél, Borókabogyó, Dámvad, Fűszerpaprika, Mustármag, Panírozás, rántott hús, Tejes pác, Zsemlemorzsa
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!