Dámvad rántva – Ropogós vadétel különleges alkalmakra
Dámvad rántva recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 90 perc.
Fedezd fel a dámvad rántva titkát! Ez a különleges, magyar vadétel recept tökéletes választás ünnepi ebédre vagy vacsorára. A dámvad comb pácolása tejben és fűszeres panírozása garantálja a ropogós, mégis omlós falatokat. Tálald vajas burgonyapürével és párolt vöröskáposztával egy igazán ínyenc, látványos fogásként.
Dámvad rántva
Hozzávalók
a húshoz:
- 80 dkg dámvad comb lefaggyúzva, lehártyázva, inak levágva.
az egy éjszakás tejben áztatáshoz:
- 2 gerezd fokhagyma átpréselve
- 10 db fekete bors
- 1 kiskanál borókabogyó durvára tört
- 1 teáskanál mustármag
- 1 mokkáskanál babérlevél durvára tört, teatojásban,
- tej hogy a hús szeleteket ellepje,
- 1 kiskanál só
a panírozáshoz:
- 3 db tojás liszt, morzsa,
- liszt
- zsemlemorzsa
- 1 kiskanál fűszerpaprika őrölt, lisztbe keverve
- 1 csipet borókabogyó őrölt, a lisztbe keverve
- olaj a sütéshez
- 1 evőkanál ételízesítő az előfőzéshez
- só
- fekete bors őrölt
Elkészítés
- Kezdetként a dámvad húst alaposan meg kell mosni, többször cserélt vízben áztatva, hogy eltávolítsuk róla a szennyeződéseket és a felesleges vért.
- Ezután a húst forró vízzel leforrázzuk, ami segít eltávolítani a felületi baktériumokat. Amint a hús kihűlt, óvatosan leöntjük róla a vizet.
- A húst ezután kb. egy centiméter vastag szeletekre vágjuk. A cél az, hogy egyenletes méretű szeleteket kapjunk, amelyek egyenletesen sülnek majd.
- Minden hússzelet mindkét oldalát enyhén megklopfoljuk egy húsverő rosttörő részével. Ez segít puhítani a húst és elősegíti, hogy a pácolás ízei mélyebben hatoljanak be.
- Végül a hússzeleteket enyhén sózzuk és borsozzuk, majd rövid ideig állni hagyjuk, hogy a fűszerek beépüljenek.
- Válasszunk egy megfelelő méretű edényt a pácoláshoz, ahol a hús maximum két rétegben fér el, kis átfedésekkel.
- Egy liter tejbe beletesszük a fokhagymát, a borsot, a tört borókabogyót, a mustármagot és az őrölt babérlevelet (teatojásban vagy fűszertartóban), majd a keveréket felforraljuk.
- Amint a tej felforrt, még melegen ráöntjük a húsra. Ha a tej kihűlt és szükséges, még több tejet önthetünk rá, hogy a hússzeleteket teljesen ellepje.
- Ezt követően a húst egy éjszakára hűvös helyen tartjuk a tejes pácban, hogy a fűszerek ízei teljesen átjárják.
- Másnap a hússzeleteket kivesszük a pácból, és egy csapott evőkanál ételízesítővel ízesített vízben 15-20 percig előfőzzük.
- Az előfőzés során keletkezett főzőlevet későbbi felhasználás céljából lefagyaszthatjuk, például pörkölt vagy ragu készítésénél.
- A hússzeleteket alaposan leszárítjuk papírtörlővel.
- Ezután a húst először fűszeres lisztbe (fűszerpaprikával és őrölt borókabogyóval ízesítve), majd tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk.
- A panírozott hússzeleteket bő, forró olajban aranybarnára sütjük, amíg a külső részük ropogósra sül.
- A kész dámvad rántottat vajas burgonyapürével és párolt vörös-káposztával tálaljuk, így készítve el egy igazán ízletes és látványos ételt.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Dámvad rántva recepthez:
A dámvad rántva egy finom, panírozott és sült vadétel, amely dámvad húsból készül. A húst először tejben és fűszerekben pácolják, majd panírozzák és aranybarnára sütik. Ez a fogás a magyar konyha különlegessége, amely kiemeli a dámvad hús ízletes és finom textúráját.
A legjobb választás a dámvad comb vagy gerinc része, melyekből szeleteket vághat. Ezek a részek puha és ízletes húst biztosítanak.
A húst legalább egy éjszakán át kell pácolni a tejben és a fűszerekben, hogy a hús teljesen átvegye a pác ízeit.
Az előfőzés segít abban, hogy a hús belül puhává, kívül pedig ropogóssá váljon sütés után. Ez az eljárás különösen fontos a vad húsoknál, amelyek hajlamosabbak a
A klasszikus választás a vajas burgonyapüré és a párolt vörös-káposzta, de jól illik hozzá sült zöldségek vagy friss saláták is.
Egy közepesen testes vörösbor, mint a Merlot vagy Pinot Noir, jól kiegészíti a dámvad ízét. Aki fehér bort részesíti előnyben, válasszon egy testesebb, érlelt fehér bort, mint a Chardonnay.
Hús helyett nagy, húsos textúrájú gombákat, például portobellót használhat, ugyanazzal a panírozási és sütési módszerrel.
Az előkészítés és a pácban eltöltött idő együtt körülbelül 12-14 óra, de az aktív munkaideje körülbelül 1 óra.
Bár a legjobb frissen sült állapotban tálalni, előre elkészítheti, majd melegen tartja vagy újramelegítheti sütőben, hogy ropogós maradjon.
A dámvad helyett szarvas-, marha-, csirke- vagy pulykahúst is használhat.
A maradék húst jól felhasználhatja szendvicsekben, salátákban vagy másnap melegen fogyasztva.
Történet:
A dámvad rántva egy különleges fogás, amely a magyar vadételek sorába tartozik. A vadételek mindig is a vidéki konyha ünnepi fogásai közé tartoztak, hiszen a vad hús nem csak ízében, hanem elkészítési módjában is eltér a megszokott szárnyas vagy sertés ételektől. A dámvad comb különösen alkalmas rántott ételnek, mert porhanyós, mégis karakteres ízvilágú. A tejben pácolás és a borókabogyós fűszerezés klasszikus magyar eljárás a vad hús pácolására, amely nemcsak puhítja, hanem el is veszi az esetleges vadas mellékízt.
Tálalás:
A rántott vadhús legjobb kísérője a vajas burgonyapüré és a párolt vöröskáposzta, amelyek jól ellensúlyozzák a panírozott hús karakteres ízét. Egy finom vadétel esetén fontos a látványos tálalás is: a dámvad rántva aranybarnára sült szeletei mellé rendezett burgonyaköret és a lila árnyalatú káposzta harmonikus összhangot alkot a tányéron. Ünnepi alkalmakra vagy vasárnapi ebédre is tökéletes választás, hiszen a vad comb recept nemcsak különleges, de jól előkészíthető fogás is.
Ital ajánló a Dámvad rántva mellé:
Gyerekeknek:
- Alma-Meggy Dzsem: A friss almalé és meggydzsem keveréke nemcsak ízletes, hanem a gyümölcsök természetes édességét is hozzáadja, ami jól kiegészíti a dámvad ízét. A gyerekek számára ez egy frissítő és egészséges italválasztás.
- Gyümölcsös Szóda: Egy könnyű, házilag készített gyümölcsös szóda, amely citrom- vagy narancslé alapú, kevés cukorral vagy mézzel édesítve. Ez a szénsavas ital remekül harmonizál a rántott hús ízével.
- Bodza Szörp: Házilag készített bodza szörp vízzel hígítva egy kellemes, frissítő ital, ami a dámvad rántva ízét kiválóan kiegészíti. A bodza virágos ízjegyei különleges kísérője lehetnek ennek a fogásnak.
Felnőtteknek:
- Vörösbor: Egy közepesen testes vörösbor, mint például egy Merlot vagy Pinot Noir, kiválóan illik a dámvad hús gazdag ízéhez. A bor gyümölcsös jegyei és finom tanninjai jól kiegyensúlyozzák a hús ízét.
- Porter vagy Stout Sör: Ezek a sötét, ízletes sörök remekül harmonizálnak a rántott hús ropogós textúrájával és a fűszeres ízekkel. A sörök mélyebb, pörkölt ízjegyei kiválóan kiegészítik a vad hús ízét.
- Barrique érlelésű fehérbor: Egy testesebb, barrique érlelésű fehérbor, mint például egy Chardonnay, szintén jól illik a dámvadhoz. A bor gazdagsága és kifinomultsága elegánsan párosítható a hús ízvilágával.
Ezek az italok nemcsak ízben harmonizálnak a dámvad rántvával, hanem a különleges ételélményt is fokozzák.
Alternatív hozzávalók:
Amennyiben nem elérhető dámvad comb, használható helyette más vadhús, például őz vagy szarvas. A tejben áztatás helyett lehet írót vagy joghurtot is alkalmazni a pácoláshoz, mivel ezek is kiválóan puhítják a vad hús rostjait. A zsemlemorzsa gluténmentes változata, például kukoricapehely vagy gluténmentes morzsa is használható panírozáshoz. A borókabogyó ízvilága helyettesíthető egy kevés rozmaringgal vagy kakukkfűvel, ha valaki lágyabb, mégis fűszeres ízre vágyik. A vadétel recept így is megőrzi jellegét, miközben személyre szabható.
Egészségügyi előnyök:
A vadhús, különösen a dámvad comb, rendkívül sovány húsfajta, amely kevesebb zsírt tartalmaz, mint a háziasított állatok húsa. Ezáltal kiváló választás azok számára, akik egészségtudatosan táplálkoznak. A dámvad hús magas fehérjetartalma, valamint gazdag vasban, B-vitaminokban és cinkben, támogatja az immunrendszert és az izomépítést. A tejben pácolás nem csak ízt ad, hanem segíti az emészthetőséget is, míg a borókabogyó gyulladáscsökkentő és emésztésjavító hatásáról ismert a vadételek hagyományos fűszerei között.
Variációk:
A dámvad rántva alapreceptje jól variálható a különböző vad hús típusokkal: a szarvas, őz vagy akár a vaddisznó is megfelelő lehet, amennyiben megfelelően elő van készítve. Az ízesítés is testre szabható – a klasszikus borókabogyó mellett használható fokhagymaolaj, rozmaring vagy bazsalikom is. A panír gazdagítható parmezán sajttal, dióval vagy kukoricapehellyel a ropogósabb textúráért. A vadétel recept grillezéssel is elkészíthető, ha valaki elkerülné a bő olajban sütést – ez különösen népszerű nyáron, grillezős alkalmakra.
Érdekességek:
A dámvad, amely Közép-Európában is őshonos, már a római korban is vadászott állat volt, húsát pedig ünnepi alkalmakkor tálalták. A rántott vadhús különlegessége abban rejlik, hogy a tradicionális magyar panírozási technika és a vad hús jellegzetes aromája egyesül benne. A borókabogyó és a mustármag fűszerként való használata régi vadászati hagyományokra vezethető vissza, hiszen ezek semlegesítik a hús erőteljes szagát és elősegítik az ízharmóniát. A vad comb recept ilyen módon nemcsak étel, hanem kulturális élmény is.
