Babkrém – Egészséges, krémes és ízletes szendvicskrém házilag
Babkrém recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 80 perc.
A babkrém egy egyszerűen elkészíthető, fehérjében gazdag és egészséges alternatíva a hagyományos szendvicskrémek helyett. Ez a gluténmentes, laktózmentes és vegán finomság tökéletes választás pirítósra, mártogatósnak vagy akár köretként is. Fedezd fel a legjobb házi babkrém receptet, és készítsd el változatos ízesítésekkel!
Babkrém
Hozzávalók
- 50 dkg száraz bab
- 1 db sárgarépa kicsi
- ½ db petrezselyem
- 2 db babérlevél
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 db mogyoróhagyma
- 1 teáskanál mustár
- 1 kávéskanál fűszerpaprika őrölt
- kömény őrölt
- fekete bors őrölt
- só
Elkészítés
- A száraz babot egy éjszakán át hideg vízben áztassuk, hogy megpuhuljon és könnyebben főjön. Ha lehetőségünk van rá, 10-12 órán keresztül hagyjuk ázni. Az áztatás után öntsük le róla a vizet, és friss, tiszta vízben kezdjük el főzni.
- Tegyük a beáztatott babot egy nagyobb fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Adjuk hozzá a babérleveleket, a megtisztított és nagyobb darabokra vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Kezdjük el főzni közepes lángon, és főzzük addig, amíg a bab majdnem teljesen puha nem lesz, ami körülbelül 40-50 percet vesz igénybe.
- Ha a bab már majdnem puha, vegyük ki a babérleveleket, mert ezeknek az íze már átadódott a főzőlébe, de rágni nem lenne kellemes. Ekkor adjuk hozzá az őrölt fűszerpaprikát, őrölt köményt, őrölt fekete borsot és sót ízlés szerint. Keverjük el alaposan, és főzzük további 10-15 percig, amíg minden teljesen megpuhul.
- Ha a bab megfőtt, öntsük le róla a felesleges főzőlevet, de egy keveset félretehetünk belőle, mert szükség lehet rá a krém állagának beállításához. Ezután tegyük a leszűrt babot egy késes aprítóba vagy egy nagyobb keverőtálba, ha botmixerrel szeretnénk dolgozni.
- Adjuk hozzá a mustárt, az apróra vágott mogyoróhagymát, valamint a megzúzott fokhagymát. Ezután kezdjük el pürésíteni az egészet. Ha túl sűrűnek találjuk a krémet, egy kevés félretett főzőlevet is adhatunk hozzá, hogy könnyebben kenhető állagot kapjunk. Dolgozzuk össze a masszát addig, amíg teljesen sima és krémes nem lesz.
- A kész babkrémet kenhetjük pirítósra, friss kenyérre, vagy használhatjuk zöldségek mellé mártogatósnak. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható, így akár köretként is kínálhatjuk sült húsok mellé.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Babkrém recepthez:
A babkrém egy krémes, ízletes előétel vagy kiegészítő, amely áztatott és főzött száraz bab felhasználásával készül, gyakran fűszerezve fokhagymával, fűszerekkel és más zöldségekkel. Kiválóan illik pirítósra, zöldségek mártogatásához vagy köretként, és több konyhai hagyományban, így az arab konyhában is megtalálható.
Általában egy éjszakán át, körülbelül 8-12 órán keresztül ajánlott a babot áztatni hideg vízben.
Igen, konzerv bab is használható. Ebben az esetben kihagyható az áztatás és a hosszú főzési idő.
Az ízlés szerint variálható a fűszerezés. Népszerű választások lehetnek a chilipor, koriander, vagy a kömény.
Hűtőszekrényben légmentesen lezárt edényben tárolva a babkrém 3-5 napig eláll.
A krémesség érdekében keverhetünk hozzá egy kis olívaolajat vagy növényi alapú tejszínt. A textúrát egy késes aprító vagy turmixgép használatával is finomíthatjuk.
Jól illik hozzá friss zöldség, mint a répa, uborka, vagy a pita kenyér és tortilla chips.
Igen, előre elkészíthető, sőt, egy-két nappal korábban készítve az ízek még jobban összeérnek.
A receptje vegán és vegetáriánus diétákba is illeszkedik, és gluténmentes is, amennyiben a hozzáadott összetevők is azok.
Történet:
A babkrém egy egészséges, fehérjében gazdag alternatíva a hagyományos kenhető krémek helyett. Eredetileg az arab konyha egyik kedvelt eleme, de a magyar házi receptek között is egyre népszerűbb. Könnyen elkészíthető vegán krém, amely tökéletes szendvicskrém, pirítós feltét vagy akár mártogatós formájában is. A fűszeres babkrém karakteres ízvilága miatt különösen kedvelt azok körében, akik szeretik a házi készítésű kencék változatos lehetőségeit.
Tálalás:
A babkrém szendvicsre kenve kiváló reggeli vagy uzsonna, de friss pirítósra kenve is tökéletes választás. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható, így remek köret lehet sült húsok, grillezett zöldségek mellé is. Ha vendégváró falatokat készítesz, próbáld ki mártogatós krémként, és kínáld mellé zöldséghasábokkal, ropogós pita chips-szel vagy házilag sütött kenyérrel.
Ital ajánló a Babkrémhez:
Gyerekeknek:
- Gyümölcsös Jégtea: Frissítő, nem túl édes, és tele van természetes ízekkel. Választhatunk citromos, málnás vagy barackos verziót. Ez az ital nemcsak finom, hanem hidratáló is, ami tökéletes kiegészítője.
- Alma-Citrom Limonádé: Könnyű, frissítő és nem túlzottan édes. Az alma és a citrom kombinációja remekül ellensúlyozza a babkrém gazdag ízét.
- Házi Készítésű Gyümölcsszörp Vízzel: Készíthetünk otthon gyümölcsszörpöt (pl. eper, szeder, vagy ribizli) és hígíthatjuk vízzel. Ez egy egészségesebb alternatíva a bolti cukrozott üdítőkhöz.
Felnőtteknek:
- Cítruszos Fehérbor: Egy könnyű, frissítő, cítrusos jegyekkel rendelkező fehérbor, mint a Sauvignon Blanc vagy a Pinot Grigio, remekül kiegészítheti a babkrém ízeit.
- Sörözői Ale: Egy könnyű, gyümölcsös ale, ami nem túl komoly maláta vagy komló ízzel rendelkezik, jól harmonizálhat a babkrém gazdag és fűszeres ízeivel.
- Arab Menta Tea: Autentikus választás, ami hűsítő és frissítő hatású. A menta tea kellemesen ellensúlyozza a babkrém ízét és hozzáad egy kis hagyományos arab hangulatot az étkezéshez.
Alternatív hozzávalók:
Ha a receptet szeretnéd még egészségesebbé vagy változatosabbá tenni, több lehetőség is van. A száraz bab helyett használhatsz fehérbabot, csicseriborsót vagy akár vörös lencsét a különlegesebb textúráért. A fűszeres változatok kedvelői adhatnak hozzá füstölt fűszerpaprikát, római köményt, vagy akár egy kevés chilit a pikánsabb ízvilágért. Ha krémesebb állagra vágysz, egy kevés olívaolaj, görög joghurt vagy kókuszkrém is gazdagíthatja a textúrát.
Egészségügyi előnyök:
A babkrém nemcsak ízletes, hanem rendkívül egészséges is. Magas fehérjetartalma miatt kiváló választás vegán étrendben, de bárki számára nagyszerű növényi fehérjeforrás. A benne található élelmi rostok segítik az emésztést, hozzájárulnak a jóllakottság érzéséhez, és támogatják a bélrendszer egészségét. A babkrém gluténmentes, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Az alacsony zsír- és kalóriatartalom miatt remek választás diétás étrendben, miközben az olyan fűszerek, mint a fokhagyma, kömény és fűszerpaprika gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek.
Variációk:
A babkrém sokféleképpen elkészíthető attól függően, milyen ízeket és textúrákat kedvelsz. A klasszikus fehérbabkrém helyett kipróbálhatod vörösbabkrém, fekete babkrém, vagy csicseriborsó alapú változatban. Ha krémesebb állagot szeretnél, adhatsz hozzá olívaolajat, görög joghurtot, vagy kókusztejet. A fűszerezés is variálható: a füstölt paprika és a római kömény mélyebb ízvilágot ad, míg a chilipehely vagy a bors pikánsabbá teheti. Azok számára, akik diófélékkel szeretnék gazdagítani, egy kevés pirított szezámmag, tahini vagy darált dió is nagyszerű kiegészítő lehet.
Érdekességek:
A babkrém hasonló alapokon nyugszik, mint a közel-keleti hummusz, de az arab konyhában és a balkáni gasztronómiában is gyakori. Az egyik legismertebb változata a füstölt babkrém, amelyben a babot sütőben vagy faszénen enyhén megpirítják, mielőtt krémesítenék. Egyes országokban a babkrémet citromlével és tahinivel ízesítik, míg máshol paradicsompürével és friss zöldfűszerekkel készítik. A bab évszázadok óta fontos élelmiszer, hiszen hosszú ideig eltartható, tápanyagokban gazdag és rendkívül sokoldalúan felhasználható.