Krémes avokádókrém – Egészséges és ízletes szendvicskrém
Avokádó krém recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 10 perc.
Az avokádókrém egy könnyen elkészíthető, egészséges és krémes szendvicskrém, amely tökéletes pirítósra, mártogatósnak vagy előételként. Egyszerű hozzávalókból készül, tele van vitaminokkal és egészséges zsírokkal. Próbáld ki ezt a gyors és finom receptet!
Avokádó krém
Hozzávalók
- 1 db avokádó
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ db vöröshagyma
- 1 evőkanál citromlé
- só
- fekete bors
- 1 dl tejföl
Elkészítés
- Az avokádót hosszában félbevágjuk, majd a magját eltávolítjuk. Egy kanál segítségével kikaparjuk a puha belsejét, és egy tálba tesszük. Ezután kisebb darabokra vágjuk, hogy könnyebben dolgozhassunk vele.
- A fokhagymát megtisztítjuk és fokhagymanyomóval pépesítjük, vagy nagyon apróra vágjuk. A vöröshagymának a felét meghámozzuk, majd finomra reszeljük vagy apróra daraboljuk.
- Az avokádóhoz hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a reszelt vöröshagymát és a frissen facsart citromlevet. Az ízek kiemelése érdekében megsózzuk és frissen őrölt fekete borssal fűszerezzük.
- A tejfölt is a keverékhez adjuk, majd az egészet botmixerrel vagy villa segítségével krémes állagúra dolgozzuk. Ha simább, lágyabb állagot szeretnénk, érdemes turmixgépet használni.
- Az elkészült avokádókrémet frissen pirított kenyérszeletekre kenve tálaljuk. Kiváló kiegészítője lehet friss zöldségeknek, például paradicsomnak vagy paprikának is.
Jegyzetek
Kalória
Gyakran ismételt kérdések az Avokádó krém recepthez:
Az avokádó krém egy sima, krémes állagú előétel, amely friss avokádóból, fokhagymából, vöröshagymából, citromléből, sóból, fekete borsból és tejfölből készül.
Az avokádó krém általában 1-2 napig tárolható a hűtőben, légmentesen lezárva. Mivel az avokádó hajlamos a barnulásra, a citromlé hozzáadása segíthet megőrizni a színét.
A citromlé hozzáadása segít megőrizni az avokádó friss zöld színét. A krémet légmentesen lezárt edényben tárolva is csökkenthető a levegővel való érintkezés, ami szintén segít megőrizni a színét.
Ha tejföl helyett alternatívát keresel, használhatsz joghurtot, görög joghurtot, vagy vegán alternatívákat, mint például kókusztejet vagy szójajoghurtot.
Igen, az avokádó krémet lehet előre elkészíteni, de ajánlott a tálalás előtt néhány órával, hogy a frissessége megmaradjon.
Az avokádó krém nagyszerűen illik pirítóshoz, tortilla chipshez, zöldségekhez vagy akár grill ételek mellé is.
A krémes textúráért pürésítsd az avokádót alaposan. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vízet, tejfölt, vagy joghurtot a kívánt állag eléréséhez.
Történet:
Az avokádókrém egy egészséges és ízletes szendvicskrém, amely világszerte népszerű. Eredetileg az arab konyha inspirálta, de ma már a magyar konyha is előszeretettel használja. Az avokádó jótékony hatásai miatt kiváló választás egy diétás előételhez vagy akár egy reggeli szendvicshez. A krémes állagú avokádó tökéletes alapot biztosít a különböző ízesítésekhez, és remekül kombinálható fokhagymával, tejföllel és citromlével.
Tálalás:
Az avokádókrém legjobb frissen elkészítve, hogy megőrizze élénk színét és gazdag ízét. Pirítós kenyérre kenve, friss zöldségekkel, például paradicsommal, paprikával vagy uborkával tálalva különösen finom. Használhatjuk szendvicskrémként, de akár egy mártogatós alapja is lehet. Tálalás előtt megszórhatjuk egy kevés frissen őrölt fekete borssal, és egy csepp olívaolajjal is fokozhatjuk az ízét.
Ital ajánló az Avokádó krém mellé:
Gyerekeknek:
- Citromos-gyömbéres víz: Frissítő, egészséges választás. Keverj össze vízzel, frissen facsart citromlével, és egy kis reszelt gyömbérrel. Ez egy kellemesen frissítő ital, ami jól harmonizál az ízvilágával.
- Almalé: Természetes, édes íze jól kiegyensúlyozhatja az avokádó krém sós, fűszeres zamatát. Válassz 100%-os gyümölcstartalmú, adalékanyagoktól mentes almalevet.
- Kókuszvíz: Könnyű és hidratáló, ideális választás a gyerekek számára. A kókuszvíz természetes íze jól illik a krémhez.
Felnőtteknek:
- Zöld tea: Az enyhén kesernyés íz jól kiegészíti az avokádó krém zamatát. A zöld tea antioxidánsokban gazdag, ami hozzájárulhat az egészséges étkezéshez.
- Gyümölcsös szóda: Válassz egy könnyű, gyümölcsös szódát, mint például limonádét vagy gyümölcs ízesítésű szénsavas vizet. Ezek frissítőek és jól illenek a krém ízéhez.
- Fehérbor: Ha alkoholos italt szeretnél, egy könnyű, száraz fehérbor, mint a Sauvignon Blanc vagy a Pinot Grigio, remekül kiegészítheti az avokádó krém ízét.
Alternatív hozzávalók:
Ha szeretnéd a receptet egyedi módon variálni, több alternatív hozzávalóval is kísérletezhetsz. A tejföl helyett használhatsz görög joghurtot, ami könnyedebb és savanykásabb ízt ad. Az avokádókrém gazdagabbá tehető egy kevés olívaolajjal vagy natúr krémsajttal. A fűszerezés is változtatható: egy csipet chilipehely vagy friss koriander egzotikusabb ízvilágot kölcsönöz, míg a mustár vagy méz különleges kontrasztot teremthet az avokádó természetes krémességével.
Egészségügyi előnyök:
Az avokádókrém nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Az avokádó tele van egészséges zsírokkal, különösen omega-3 zsírsavakkal, amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez. Magas rosttartalma segíti az emésztést és hozzájárul a jóllakottság érzéséhez, így fogyókúrázók számára is ideális választás. Az avokádó gazdag vitaminokban, mint például C-vitamin, E-vitamin, K-vitamin és B-vitaminok, valamint fontos ásványi anyagokat is tartalmaz, például káliumot és magnéziumot, amelyek támogatják az izmok és az idegrendszer megfelelő működését.
Variációk:
Az avokádókrém receptje könnyedén variálható, attól függően, milyen ízvilágot szeretnél elérni. Ha fűszeresebb verziót készítenél, adj hozzá chiliport, jalapenót vagy cayenne borsot. Ha frissítőbb ízvilágot keresel, keverj bele mentát vagy bazsalikomot. Az egzotikusabb változatokhoz adhatsz egy kevés lime-levet és kókusztejet, vagy gazdagíthatod natúr joghurttal a krémesebb állag érdekében. Ha pedig vegán változatot szeretnél, a tejföl helyett használj növényi alapú joghurtot vagy kókusztejszínt.
Érdekességek:
Az avokádó az egyik legrégebb óta termesztett gyümölcs, és már az ókori civilizációk is fogyasztották. Az avokádófa akár 20 méter magasra is megnőhet, és egy fa évente több száz avokádót teremhet. Az avokádót gyakran „természet vajának” is nevezik, mivel krémes állaga és egészséges zsírtartalma miatt tökéletes alternatívája lehet a vajnak vagy a margarinnak. Érdekesség, hogy bár az avokádó ma már világszerte elterjedt, eredetileg Mexikóból származik, és az aztékok egyik legfontosabb élelmiszere volt.