Házi készítésű csirkemájpástétom friss fehér kenyérre kenve, zöldfűszerrel díszítve Csirkemájpástétom

Csirkemájpástétom

Sós krém

Házi csirkemájpástétom recept – Krémes, fűszeres hideg előétel egyszerűen

Csirkemájpástétom recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

Klasszikus csirkemájpástétom házilag, gazdag ízekkel, tejszínnel és konyakkal krémesítve. Tökéletes hideg előétel vagy vendégváró falat friss kenyérrel! Próbáld ki ezt az egyszerű, mégis ínycsiklandó magyar pástétom receptet lépésről lépésre.

Házi készítésű csirkemájpástétom friss fehér kenyérre kenve, zöldfűszerrel díszítve

Csirkemájpástétom

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csirkemájpástétom.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 15 minutes
Sütés/Főzés 30 minutes
Összesen 45 minutes
Fogás hideg előétel
Konyha Magyar
Főre 4 főre
Kalória 511 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Először a csirkemájat alaposan megtisztítjuk, eltávolítjuk róla az inakat, hártyákat és az esetleges epe nyomait, hogy ne legyen keserű. Ezután a megtisztított májat egyenletes, kisebb darabokra, nagyjából 2-3 cm-es kockákra vágjuk, hogy egyenletesen sülhessen.
  • Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük a vajat az olajjal együtt. Az olaj segít, hogy a vaj ne égjen meg túl gyorsan. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a zúzott vagy nagyon finomra vágott fokhagymát, és további 1-2 percig pirítjuk, amíg kellemes illata lesz, de figyeljünk, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű ízt adhat.
  • A felkockázott csirkemájat a megdinsztelt hagymához adjuk, majd közepes-magas lángon sütni kezdjük. Időnként megkeverve körülbelül 10-12 perc alatt készre sütjük, amíg a máj teljesen átsül, de még szaftos marad. Fontos, hogy ne süssük túl sokáig, mert kiszáradhat.
  • Mikor a máj elkészült, hozzáöntjük a tejszínt és a konyakot, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül megszórjuk oregánóval. A tejszín krémesebbé, a konyak pedig karakteresebbé teszi a pástétom ízét. Az egészet alacsony lángon még 2-3 percig együtt főzzük, hogy az ízek jól összeérjenek.
  • A kész májas keveréket levesszük a tűzről, kissé hagyjuk hűlni, majd botmixerrel (vagy konyhai aprítógéppel) teljesen simára turmixoljuk. Ha szükséges, még egy kevés tejszínt vagy vajat adhatunk hozzá, hogy a pástétom igazán krémes legyen.
  • A kész csirkemájpástétomot légmentesen zárható tálba tesszük, és legalább 2 órára hűtőszekrénybe helyezzük, hogy megdermedjen és az ízek összeérjenek. Legjobb, ha egy éjszakán át pihen.

Jegyzet

Jó étvágyat a Csirkemájpástétom-hoz!

Kalória

Kalória: 511kcalSzénhidrát: 6gFehérje: 23gZsír: 42gTelített zsír: 21gTöbbszörösen telítetlen zsír: 5gEgyszeresen telítetlen zsír: 14gTranszzsír: 1gKoleszterin: 513mgNátrium: 743mgKálium: 389mgRost: 1gCukor: 2gA-vitamin: 14866IUC-vitamin: 25mgKalcium: 65mgVas: 12mg
Keyword Csirkemáj felhasználása, Csirkemájkrém, Csirkemájpástétom, Egyszerű pástétom recept, Házi csirkemájpástétom, Hideg előétel, Hidegtál ötlet, Húsvéti előétel ötlet, Krémes májkrém, Magyaros előétel, Májpástétom házilag, Tejszínes csirkemáj, Vajjal készült pástétom
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Csirkemájpástétom recepthez:

Mi az a csirkemájpástétom?

A csirkemájpástétom egy krémes, fűszeres kenhető krém, amely főként csirkemájból, vajból, tejszínből és különféle fűszerekből készül. A házi csirkemájkrém egy klasszikus magyar hideg előétel, amit gyakran tálalnak pirítósra kenve, friss kenyérrel vagy akár hidegtálak részeként. Elkészítése egyszerű, mégis különleges, és nagy előnye, hogy ízlés szerint személyre szabható – akár konyakkal, akár különleges fűszerekkel is gazdagítható. A pástétom különösen népszerű ünnepi alkalmakra, vendégváró fogásként, vagy egy finom, laktató reggeli vagy vacsora részeként.

Milyen májat érdemes használni csirkemájpástétomhoz?

A legjobb választás a friss csirkemáj, mivel ez puhább, lágyabb állagú és enyhébb ízű, mint például a sertésmáj. A házi csirkemájpástétom készítésénél fontos, hogy a máj hártyáit, inas részeit eltávolítsuk, hogy krémesebb legyen az állaga. A mirelit csirkemáj is használható, de azt mindig teljesen ki kell olvasztani, és papírtörlővel leitatni a nedvességet sütés előtt.

Hogyan lehet elérni igazán krémes állagot?

A krémes csirkemájpástétom titka a megfelelő zsírtartalom és a botmixerrel való turmixolás. A vaj, a tejszín és a konyak segítenek abban, hogy a máj ne legyen morzsalékos, hanem sima és jól kenhető. Fontos, hogy a keveréket ne hagyjuk kihűlni a turmixolás előtt, mert melegen könnyebben krémesre dolgozható.

Lehet kihagyni vagy helyettesíteni a konyakot?

Igen, a konyak elhagyható, vagy helyettesíthető például egy kevés fehérborral, sherryvel, esetleg almaecettel. A házi májpástétom konyak nélkül is finom, bár az alkoholos összetevő kiemeli a fűszerek és a máj ízét, és különlegesebb aromát ad. Fontos megjegyezni, hogy az alkohol sütés közben elpárolog, így gyerekek is fogyaszthatják.

Milyen fűszerek illenek még a csirkemájpástétomhoz?

Az alaprecept szerint oregánó kerül bele, de jól illik hozzá a majoránna, a kakukkfű, vagy akár egy csipet szerecsendió is. A házi csirkemájkrém akkor a legízletesebb, ha az ízvilágot a saját ízlésünkre szabjuk, bátran kísérletezhetünk. Fontos, hogy ne vigyük túlzásba, mert a máj ízét nem szabad elnyomni.

Történet:

A csirkemájpástétom hosszú ideje kedvelt magyar hideg előétel, amely egyszerre krémes, fűszeres és könnyen elkészíthető. Sok háztartásban a házi csirkemájkrém a hétvégi reggelik vagy vendégváró hidegtálak elengedhetetlen része. A recept hagyományos alapokon nyugszik, de a tejszín, a vaj és a konyak hozzáadásával különösen selymes, karakteres ízvilágot kap. A májpástétom házilag készítve nemcsak finomabb, hanem egészségesebb is, hiszen tudjuk, mi kerül bele.

Tálalás:

A jól lehűtött csirkemájpástétom friss, ropogós házi kenyérrel, pirítóssal vagy akár bagettel is tálalható. Tökéletes választás lehet hidegtálak részeként, különösen ha mellé savanyúságot vagy lilahagyma lekvárt kínálunk. Egyesek szerint a vajjal készült májkrém legjobban másnapra érik össze igazán, amikor minden fűszer íze harmonikusan összeolvad. Tálaláskor díszíthetjük friss petrezselyemmel, uborkaszeletekkel vagy paprikacsíkokkal, hogy még étvágygerjesztőbb legyen.

Ital ajánló a Csirkemájpástétom mellé:

Gyerekeknek:

  1. Almalé: Egy frissítő, természetesen édes ital, mely kiválóan harmonizál a pástétom gazdag ízével. A nem koncentrátumból készült, hozzáadott cukor nélküli változatokat részesítsd előnyben.
  2. Gyógyteák: A kamilla vagy a citromfű tea gyengéd íze és nyugtató hatása jól illeszkedik egy ilyen kiadós fogáshoz. Szükség esetén egy csepp mézzel is édesítheted.
  3. Gyümölcsturmix: Egy banán-alma vagy eper-banán turmix könnyű és tápláló ital, amely jól kiegészíti a pástétomot.

Felnőtteknek:

  1. Fehérbor: Egy frissítő, könnyű testű fehérbor, mint a Sauvignon Blanc vagy a Chardonnay, kiválóan kiegészíti a csirkemájpástétom finom ízét.
  2. Sör: Egy világos, könnyű sör frissítő alternatívát kínál a pástétomhoz, és segít kiegyensúlyozni az étel gazdagságát.
  3. Minerálvíz citrommal: Ha alkoholmentes italt részesítesz előnyben, a buborékos vagy buborékmentes ásványvíz egy szelet citrommal vagy lime-mal frissítő kísérő a fogáshoz.

Alternatív hozzávalók:

Ha nem szeretnénk konyakot használni, helyettesíthetjük egy kevés fehérborral, vagy akár el is hagyhatjuk. A tejszín helyett használhatunk tejfölt vagy natúr joghurtot, de ezek valamivel savanykásabb ízt adnak. A fűszerezés is szabadon alakítható: az oregánó helyett kipróbálhatjuk majorannával, tárkonnyal, vagy akár kakukkfűvel is. A vaj egy része kicserélhető libazsírra, ha karakteresebb ízre vágyunk, és ezzel még közelebb kerülünk a tradicionális magyar májkrémek világához.

Egészségügyi előnyök:

A csirkemáj rendkívül gazdag vasban, A-vitaminban és B12-vitaminban, amelyek különösen fontosak a vérképzés, az immunrendszer és a látás szempontjából. A házi csirkemájpástétom előnye, hogy friss alapanyagokból készül, tartósítószerek nélkül, így egészségesebb választás, mint a bolti változatok. A benne található fehérje hozzájárul az izomzat fenntartásához, míg a vaj és a tejszín megfelelő mértékben fogyasztva energiát biztosít. A májpástétom házilag készítve kiegyensúlyozott része lehet egy változatos, tápanyagdús étrendnek.

Variációk:

A csirkemájkrém receptje számos módon variálható. Az egyik legnépszerűbb változat, amikor keménytojást is turmixolunk bele, amitől még krémesebb lesz. A fokhagymás csirkemájpástétom extra karaktert ad az ízeknek, míg az almával vagy almalevéllel gazdagított változat enyhén édeskés ízvilágot hoz létre. Ha különlegesebb hatást szeretnénk, a darált dió vagy aszalt gyümölcsök is beilleszthetők az alapba. A vegetáriánus változatokhoz a májat gombával vagy padlizsánnal lehet helyettesíteni, így minden étrendhez alkalmazkodik a recept.

Érdekességek:

A májpástétom már a középkor óta ismert étel Európa-szerte, és különösen népszerű volt a nemesi konyhákon. A magyar csirkemájpástétom változat az osztrák és francia receptekből merít, de az egyedi fűszerezés és a vajjal való gazdagítás teszi igazán hazai ízvilágúvá. Érdekesség, hogy a pástétomok egykor ünnepi ételnek számítottak, ma pedig bárki könnyedén elkészítheti otthon, akár hétköznap is. A házi csirkemájkrém egyes változatai jól zárható üvegben vagy tálban fagyaszthatók, így nagyobb adagban is előre elkészíthetők.

(össznézettség: 551, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése