Go Back
+ servings
Fekete-erdő torta

Fekete-erdő torta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Fekete-erdő torta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 50 perc
Sütés/főzés 35 perc
Teljes idő 1 óra 25 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 10 főre
Kalória 552 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

  • 1 üveg meggybefőtt rumos
  • 1 csipet fahéj
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 15 ml cseresznyepálinka
  • 4 dl tejszín
  • 1 evőkanál porcukor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat

a díszítéshez:

Elkészítés
 

  • A tojások fehérjét egy nagy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgájákat nyolc evőkanál meleg vízzel és a cukorral legalább 10 percig robotoljunk. Ez fontos - akkor jó, ha az egész jól feljön és világos tejeskávé színű. Ekkor belekeverjük az olvasztott vajat, mire összébb esik, de nem baj. Jön óvatosan a fehérjehab, aztán a liszt, keményítő, kakaó. Méretre szabott zsírpapírt fektetünk egy 24 cm-es tortaforma aljába, beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben nekem 180°C fokon + légkeverésen 35 perc alatt sül meg, amiből az utolsó 10 percben résnyire nyitom a sütő ajtaját, hogy kimenjen az esetleges gőz. Ha nagyon alaposan sikerült kirobotolni a sárgájás cukrot, egyenletesen fog feljönni, és még véletlenül sem esik össze.
  • Aztán mérőkancsóba vagy mérlegre tett lábosba öntjük a befőttről a levet (nekem 3,65 dl lett). A mennyiségétől függően vesszük a keményítőt: fél liter folyadékhoz 4 dkg kell, én az említett mennyiséghez 3 dkg-t tettem. A keményítőt kevés hideg befőttlében feloldjuk, a többi levet némi fahéjjal felforraljuk, a végén beleküldjük a meggyszemeket (az esetlegesen díszítésre félretett egységek kivételével), és a keményítővel egyet rottyantunk rajta, amíg pudingszerű nem lesz. Kihűtjük, de jól (azért ne kössön betonkeményre).
  • A tortát egy hosszú cérnaszállal vagy damillal háromba vágjuk, hogy tükörsima vágásfelületet kapjunk (a kezünket letámasztjuk, és egy késsel körben egyforma magasságban bemetsszük, aztán ebbe a vájatba illesztjük a cérnát, és a két végét összehúzzuk). Hja kérem, a kis konyhában csak a cérnaspulni fér el, tortaszeletelő alkalmatosság nem. Az alsó lapot a tálalótányérra tesszük, és tortagyűrűbe fogjuk, vagy kartonból és alufóliából eszkábálunk célszerszámot. Alaposan meglocsoljuk cseresznyepálinkával vagy rummal (kb. 3-4 ek). Erre kerül a hideg, de még meg nem dermedt meggypuding fele.
  • Felverünk 4 dl, némi porcukorral és vaníliakivonattal ízesített tejszínt, és a felét a meggypudingra simítjuk. A következő lap alsó felét bealkoholizáljuk, beemeljük a karikába, kicsit rányomkodjuk a tejszínes meggyrétegre, és a tetejét is meglocsoljuk rummal vagy pálinkával. Jön a meggy második fele, aztán a tejszín második fele. Rá a harmadik lap, locsolás, folpack, hűtő.
  • Kivesszük a hűtőből, levesszük a tortakarikát, majd az egészet bevonjuk a tejszínhabbal. A tejszínnel, meggyszemekkel és reszelt csokival díszítjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Fekete-erdő torta-hoz!

Tápérték

Kalória: 552kcalSzénhidrát: 57gFehérje: 9gZsír: 32gTelített zsír: 19gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 10gTrans Fat: 1gKoleszterin: 221mgNátrium: 104mgKálium: 243mgÉlelmi rost: 3gCukor: 27gVitamin A: 1417IUVitamin C: 1mgKalcium: 77mgVas: 3mg
Keyword desszert, torta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!