Fekete-erdő torta: Egy ízorgia a titokzatos erdő mélyéről
Fekete-erdő torta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 85 perc.
A Fekete-erdő torta egyszerre mesés és elegáns, mint maga a fekete-erdő, amelynek tiszteletére készült. Ez a csodálatos sütemény az egész világon hódít és a magyar konyhában is méltán népszerű.
Fekete-erdő torta
Hozzávalók
a töltelékhez:
Elkészítés
- A tojások fehérjét egy nagy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgájákat nyolc evőkanál meleg vízzel és a cukorral legalább 10 percig robotoljunk. Ez fontos – akkor jó, ha az egész jól feljön és világos tejeskávé színű. Ekkor belekeverjük az olvasztott vajat, mire összébb esik, de nem baj. Jön óvatosan a fehérjehab, aztán a liszt, keményítő, kakaó. Méretre szabott zsírpapírt fektetünk egy 24 cm-es tortaforma aljába, beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben nekem 180°C fokon + légkeverésen 35 perc alatt sül meg, amiből az utolsó 10 percben résnyire nyitom a sütő ajtaját, hogy kimenjen az esetleges gőz. Ha nagyon alaposan sikerült kirobotolni a sárgájás cukrot, egyenletesen fog feljönni, és még véletlenül sem esik össze.
- Aztán mérőkancsóba vagy mérlegre tett lábosba öntjük a befőttről a levet (nekem 3,65 dl lett). A mennyiségétől függően vesszük a keményítőt: fél liter folyadékhoz 4 dkg kell, én az említett mennyiséghez 3 dkg-t tettem. A keményítőt kevés hideg befőttlében feloldjuk, a többi levet némi fahéjjal felforraljuk, a végén beleküldjük a meggyszemeket (az esetlegesen díszítésre félretett egységek kivételével), és a keményítővel egyet rottyantunk rajta, amíg pudingszerű nem lesz. Kihűtjük, de jól (azért ne kössön betonkeményre).
- A tortát egy hosszú cérnaszállal vagy damillal háromba vágjuk, hogy tükörsima vágásfelületet kapjunk (a kezünket letámasztjuk, és egy késsel körben egyforma magasságban bemetsszük, aztán ebbe a vájatba illesztjük a cérnát, és a két végét összehúzzuk). Hja kérem, a kis konyhában csak a cérnaspulni fér el, tortaszeletelő alkalmatosság nem. Az alsó lapot a tálalótányérra tesszük, és tortagyűrűbe fogjuk, vagy kartonból és alufóliából eszkábálunk célszerszámot. Alaposan meglocsoljuk cseresznyepálinkával vagy rummal (kb. 3-4 ek). Erre kerül a hideg, de még meg nem dermedt meggypuding fele.
- Felverünk 4 dl, némi porcukorral és vaníliakivonattal ízesített tejszínt, és a felét a meggypudingra simítjuk. A következő lap alsó felét bealkoholizáljuk, beemeljük a karikába, kicsit rányomkodjuk a tejszínes meggyrétegre, és a tetejét is meglocsoljuk rummal vagy pálinkával. Jön a meggy második fele, aztán a tejszín második fele. Rá a harmadik lap, locsolás, folpack, hűtő.
- Kivesszük a hűtőből, levesszük a tortakarikát, majd az egészet bevonjuk a tejszínhabbal. A tejszínnel, meggyszemekkel és reszelt csokival díszítjük.
Megjegyzés
Tápérték
Történet:
A Fekete-erdő torta (más néven Schwarzwälder Kirschtorte) nevét a német Fekete-erdőről kapta, ami híres cseresznyepálinka, a Kirschwasser gyártásáról. Ez a desszert az 1900-as években kezdett népszerűvé válni Németországban, majd hamarosan a világ minden táján elterjedt. A torta népszerűségének csúcspontja a 1950-es és 1960-as években volt, amikor minden jelentősebb eseményen, például születésnapokon, esküvőkön és ünnepeken elvárás volt a felvonultatás.
Tálalás:
A Fekete-erdő torta nagyon mutatós desszert, ezért a tálalásnál kiemelten fontos a torta megjelenése. A klasszikus tálalási módszer egy nagy, szép tál, amire a tortát helyezzük. A torta tetejét tejszínhabbal és csokoládé reszelékkel díszítjük, míg a torta oldalát is tejszínhab borítja, amit csokoládé reszelékkel hintünk meg. Meggydarabokkal is díszíthetjük a torta tetejét, és akár friss mentalevelekkel is. A tortát szeletelve tálaljuk, hogy látszódjanak a rétegei.
Alternatív hozzávalók:
Ha a meggybefőttet nem szereted vagy nem áll rendelkezésedre, használhatsz cseresznyét vagy áfonyát is. Ha a rumos ízt nem szereted, használhatsz alkoholmentes alternatívákat, például cseresznyelét vagy meggyet. A tejszín helyett használhatsz kókusztejet is, ha tejmentes verziót szeretnél készíteni. Az étcsokoládét fehér csokoládéval vagy tejes csokoládéval is helyettesítheted. A kakaó helyett carob-por is használható.
Egészségügyi előnyök:
Míg a Fekete-erdő torta egy kalóriadús desszert, néhány egészségügyi előnye is van. A meggyben található antioxidánsok, például az antocianinok, segítenek megelőzni a szívbetegségeket és a gyulladást, illetve javítják az alvás minőségét és csökkentik a reumás ízületi gyulladás tüneteit. A tojások jó forrásai a fehérjének és számos vitaminnak és ásványi anyagnak. A tejszín magas a kalciumban, ami segíti az egészséges csontokat és fogakat.
Variációk:
- Vegán: Használj tojás- és tejtermék-helyettesítőket, például lenmagot vagy chia magot a tojás helyett, és növényi tejszínt a tejszín helyett. Az étcsokoládét is cserélheted vegán csokoládéra.
- Gluténmentes: Használj gluténmentes lisztkeveréket a tésztához.
- Alkoholmentes Fekete-erdő torta: Helyettesítsd a cseresznyepálinkát alkoholmentes alternatívával, például cseresznyelével.
Érdekességek:
- A Fekete-erdő torta ténylegesen nem annyira öreg, mint gondolnánk. Bár a Fekete-erdő régió hosszú hagyománnyal rendelkezik a cseresznyepálinka gyártásában, a torta csak az 1900-as években jelent meg.
- Németországban törvényileg szabályozott, hogy a Schwarzwälder Kirschtorte név csak akkor használható, ha a tortában van Kirschwasser, a híres cseresznyepálinka.
- A torta neve a német Schwarzwald, vagyis ‘Fekete-erdő’ után kapta a nevét. Nem azért, mert a torta fekete, hanem mert a régióból származik az egyik hozzávaló, a Kirschwasser.