A lisztet, a sütőport, a keményítőt és a sót összeszitálom. A vajat és az olajat kis lángon felmelegítem. A porcukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat összekeverem, hozzáadom a vaj-olaj keveréket és robotgéppel jól összedolgozom. Egyenként hozzáadom a tojásokat, mindegyikkel jól elkeverem a masszát, majd ? ha már minden tojás benne van ? több részletben belekeverem a lisztet, közben erőteljesen keverem. Ha az összes liszt belekerült, még 5 percig verem robotgéppel a legmagasabb fokozaton.
A kakaóport a két evőkanál tejjel elkeverem és a masszát egyharmad-kétharmad arányban kettéveszem, a kisebb részbe keverve a kakaót.
Egy téglaformát sütőpapírral kibélelek, és beleöntök egy réteg világos tésztát. Erre evőkanállal váltakozva rétegezem a kakaós és a fehér tésztát. A tetejére egy réteg világos tésztának kellett volna kerülnie, de én vegyesen tettem. Ha a rétegezéssel megvagyok, villával cikkcakkosan megkeverem a tésztát, hogy kialakuljon a márványminta.
A süteményt 220°C fokra előmelegített sütőbe teszem, és azonnal csökkentem a hőfokot 200°C fokra. Így sütöm egy negyed órát, majd olajozott késsel nem túl mélyen bevágom a sütemény tetejét. A sütőt 175°C fokra állítom és így fejezem be a sütést további 35 perc alatt. A kalácsot rácson kihűtöm, és kávé mellé tálalom.