Go Back
+ servings
Aszalt meggyes, mákos palacsintagombóc rumos puncsmártásban: Egy szelet réteges palacsintatorta, amelynek világosbarna palacsintalapjai között sötét mák és aszalt meggy rétegek láthatóak. A torta porcukorral meghintve, egy rózsaszín tányéron szolgálják fel, mellette díszítőelemként egy cseresznye és zöld mentalevél helyezkedik el.

Aszalt meggyes, mákos palacsintagombóc rumos puncsmártásban

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Aszalt meggyes, mákos palacsintagombóc rumos puncsmártásban.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 1 óra 45 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 2 hours
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 873 kcal

Hozzávalók
  

az alaphoz:

  • 10 db palacsinta kész

a töltelékhez:

a ruha megkenéséhez:

a palacsinta főzéséhez és a mártáshoz

Elkészítés
 

  • A töltelékhez a tejet a cukorral édesítve, kevergetve fölforraljuk, a mákot beleszórjuk. A tűzről lehúzzuk, majd hozzáadjuk az aszalt meggyet. A jól megmosott citrom sárga héjával és a vaníliás cukorral ízesítjük.
  • Egy nagy tiszta konyharuhát vagy gézvásznat megvizezünk, kicsavarjuk, kiterítjük, vajjal vastagon megkenjük. (Semmiképp se használjunk színes konyharuhát, amiből majd főzés közben kioldódhat a festék.) Ennek közepén a palacsintákat a meggyes mákkrémmel megkenve egymásra rétegezzük úgy, hogy mindegyikre egyformán jusson a töltelékből, a tetejére pedig egy üres palacsinta kerüljön.
  • A konyharuhát a palacsinta fölött úgy kötjük össze, hogy a csomó alá egy fakanalat bújtatunk, a rakott palacsinta pedig egy nagy gömbbé álljon össze.
  • Egy akkora fazékban, amekkorába a palacsintagömb éppen belefér, a tejet fölforraljuk. (Ha nagyobb fazekat használunk, a tej nem lepi el teljesen a palacsintát, nem tudjuk megfőzni.) A palacsintagömböt úgy engedjük bele, hogy a fakanál végei a fazék tetejére feküdjenek, és kis lángon 15 percig főzzük, majd kiemeljük.
  • Abból a tejből, amiben a palacsinta főtt, puncsmártást főzünk. Ehhez a tojássárgáját a fele cukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporral és egy kevés tejjel simára keverjük. A pudingporos keveréket először egy kevés forró tejjel keverjük simára, majd a többihez öntjük, és kevergetve 1-2 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beledolgozzuk. Alaposan a tűzről levett forró puncsos krémbe keverjük, a rummal ízesítjük.
  • A meleg palacsintagömböt kicsomagoljuk, egy nagy tálra rakjuk, tálaláskor cikkekre vágjuk, és mellékanalazunk a puncsos krémből.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Aszalt meggyes, mákos palacsintagombóc rumos puncsmártásban-hoz!

Tápérték

Kalória: 873kcalSzénhidrát: 95gFehérje: 27gZsír: 39gTelített zsír: 10gTöbbszörösen telítetlen zsír: 15gEgyszeresen telítetlen zsír: 6gKoleszterin: 188mgNátrium: 151mgKálium: 781mgÉlelmi rost: 5gCukor: 68gVitamin A: 1000IUVitamin C: 2.5mgKalcium: 1120mgVas: 6.8mg
Keyword Aszalt meggy, citromhéj, Cukor, desszert, palacsinta, Pudingpor, Tej, tojás, Vaníliás cukor
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!