A mazsolát tálba tesszük, leöntjük a rummal és néhány órán át áztatjuk.
A tepsit 3 réteg sütőpapírral kibéleljük a sütőt előmelegítjük. Légkeveréses sütőben az előmelegítés 220°C fokra a sütés 160°C fokon.
A lisztet és a sütőport tálba szitáljuk. A kandírozott gyümölcsök, mandula mogyoró kivételével a többi hozzávalót is beletesszük a tálba. Robotgéppel, alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 2 perc alatt összedolgozzuk. Hozzátesszük a kandírozott gyümölcsöket, mazsolát, mandulát és egyebeket, majd lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk.
A tésztát a deszkán kb. 30x30 cm-es négyzetté kinyújtjuk. Hengerré formázzuk, majd nyújtófával hosszában kb. a kétharmadánál mélyedést nyomunk bele.
A nagyobbik tésztafelet kissé ráhajtjuk a kisebbre. Az egész hengeren végig két kézzel, két oldalról megnyomogatjuk a közepét, ezzel kialakítunk egy kis dudort. Így alakul kis a tipikus stollni forma.
A stollnit tepsibe tesszük, sütőbe toljuk, a hőmérsékletet 160°C fokra csökkentjük és a tésztát megsütjük. A sütési idő kb. 55 perc.
A vajat felolvasztjuk, és a felével megkenjük a stollnit, majd megszórjuk a porcukor felével. A tepsiből kivesszük, rácsra téve hűlni hagyjuk, és megismételjük a kenést-szórást.