Go Back
+ servings
Erdész szalámi

Erdész szalámi

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Erdész szalámi.
4.25 Értékelés 4 szavazat
Előkészítés 3 hours
Teljes idő 3 hours
Fogás hideg előétel
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 4401 kcal

Hozzávalók
  

  • 10 kg sertés lapocka
  • 4 kg szarvas lapocka
  • 4 kg szalonna
  • 5 fej fokhagyma
  • 2 dkg fehérbors őrölt
  • 2 dkg fekete bors dúrvára tört
  • 2 dkg szegfűbors őrölt
  • 1 dkg gyömbér őrölt
  • 1 dkg kakukkfű morzsolt
  • 1 dkg kömény őrölt
  • 1 dkg borsikafű morzsolt
  • 35 dkg
  • 10 méter szalámi bél 50mm-es
  • 2 dkg salétrom só elhagyható

Elkészítés
 

  • A vértől és hártyáktól megtisztított húsokat és a szalonnát kis lyukú darálón finomra daráljuk, majd jól összedolgozzuk a zúzott fokhagymával és a megadott fűszerekkel. (A salétrom só hozzáadása akkor szükséges, ha az elkészült szalámikat nem tudjuk egyenletesen hideg és jól szellőző helyen tartani, egyébként elhagyható.)
  • Egy éjszakán át hagyjuk a masszát pihenni hideg helyen, letakarva.
  • Másnap ismét átgyúrjuk az egészet, majd maréknyi golyókat formálva belőle hurkatöltőbe helyezzük. Az előzőleg méteres darabokra vágott és hideg vízbe beáztatott szalámibelek végét elkötjük, majd jó szorosan beletöltjük a húspépet és a másik végét is lekötjük, úgy hogy egy hurkot hagyunk a zsinóron a függesztéshez.
  • Ezután füstülőbe helyezzük és 2 nap alatt, bükk- vagy gyümölcsfa forgács hideg füstjén megfüstöljük. Ha a füstöléssel megvagyunk, legalább 2 hétig szikkasztjuk még a szalámit hideg, szellős helyen, majd ezt követően fogyaszthatjuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Erdész szalámi-hoz!

Tápérték

Kalória: 4401kcalSzénhidrát: 5gFehérje: 221gZsír: 382gTelített zsír: 149gTöbbszörösen telítetlen zsír: 42gEgyszeresen telítetlen zsír: 169gKoleszterin: 1034mgNátrium: 13014mgKálium: 2848mgÉlelmi rost: 2gCukor: 0.1gVitamin A: 99IUVitamin C: 7mgKalcium: 135mgVas: 24mg
Keyword húsétel, vad
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!