A pontyot mosás után mindkét oldalán kezdjük el bevagdosni 2-3 centiméter mélyen, hogy a filét szeletenként tudjuk kiemelni belőle, majd az így előkészített filét daraboljuk fel 2-3 centiméteres darabokra. Csorgassunk rájuk citromlevet, és hagyjuk így pácolódni legalább 20 percig.
Egy lábasba öntsünk kb. 1 liter vizet és rakjuk bele a szegfűborsot, a babérleveleket a halfilét, a szárított pirospaprikát, és ízesítsük némi sóval és borssal. Ezt keverjük össze, majd főzzük háromnegyed órán át. Ha esetleg hab keletkezne rajta nyugodtan távolítsuk el róla.
Eközben a paradicsomot aprózzuk fel, a hagymákat pucolás után szintén aprózzuk fel. A pirospaprikákat csíkozzuk fel és távolítsuk el a magokat, és a paprikák szárait. Egy másik lábasba hevítsük fel az olajat és adjuk hozzá a vörös- és fokhagymát, addig kevergessük ezeket míg a hagymák el nem kezdenek üvegessé válni.
Ha ez megtörtént adjuk hozzá a bort, az üveges paprikákat és a paradicsomot, majd fedjük be és 30-35 percig főzzük. Majd adjuk hozzá a tejfölt és további 3-4 percig főzhetjük. Egy kis hallé hozzáadásával be tudjuk sűríteni mártásszerűvé, és sóval, borssal valamint őrölt pirospaprikával ízesíthetjük. Vegyük le a lángról, és rakjuk bele a főtt pontyfilét. Hagyjuk állni így 7-8 percig.
A halfilét a mártással együtt tálalhatjuk, köretként rizst szolgáljunk fel hozzá.