Egy lábosban olívaolajon üvegesre pirítjuk a felkockázott hagymát és az apróra vágott fokhagymát, majd hozzáadjuk a nagyon vékonyra szeletelt gombát (Tipp: érdemes kézi vagy gépi szeletelővel előállítani a vékony szeleteket)
Ráöntjük a bort és hagyjuk a gombát a saját levében párolódni kb. 10 percig.
Megszórjuk a cukorral. Közben belefacsarjuk a citrom levét és befűszerezzük a babérlevéllel, bazsalikommal, kakukkfűvel és egy kis rozmaringgal is.
Sózzuk, megszórjuk egy kis őrölt borssal és ízlés szerint egy kis chilipehellyel. Nem kell, hogy csípős legyen, csak a chili kihozza a többi fűszer zamatát.
Ha megpuhult a gomba és elfőtte a levének nagy részét, akkor keverjük bele a paradicsompürét.
Most még beállíthatjuk, a savanykás- édes- sós ízek harmóniáját, ha kell utána édesítjük, vagy sózzuk.
A végén meglocsoljuk még egyszer olívaolajjal és jól elkeverjük. Ettől lesz a mártás szép fényes később.
Egy tálba szedjük és hűtőbe tesszük. Ha másnap fogyasztjuk, akkor még jobban összeérnek az ízei.
Sült húsokhoz, vagy egyszerűen pirítós kenyérhez isteni!